Fıtık haberleri sayfasında Fıtık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1552 Fıtık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son yıllarda giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam, fazla kilo, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler ve masa başında yanlış oturma pozisyonu derken, bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Ülkemizde bel ağrısı şikayeti nedeniyle hekime başvurma oranı baş ağrısından sonra ikinci, cerrahi olarak tedavi edilme açısından üçüncü sırada yer alıyor. Her bel ağrısının bel fıtığı anlamına gelmediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, bel fıtığında en sık yapılan yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bel FıtığıEvli ve üç çocuk babası 67 yaşındaki Kosovalı adam kasığında yer alan fıtık için gittiği hastanede öğrendiği gerçekle hayatının en büyük şokunu yaşadı. Adı açıklanmayan adamın tıp literatürüne giren sadece 200 vakadan biri olduğu düşünülüyor.
#FıtıkToplumda azımsanmayacak sıklıkta görülen bir rahatsızlık olan kasık fıtığının erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık rastlandığını söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ekici, bebeklerde ve hamile kadınlarda da kasık fıtığının görülebildiğini belirtti.
#Sağlık YanınızdaFıtığın bebeklerde de görülebilen ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tural Abdullayev, bu rahatsızlıklarda ailesel geçişin de söz konusu olabileceğini belirtti. Abdullayev, tedavide küçük bir cerrahi kesi veya laparoskopik yöntemle (kapalı ameliyatlarla) çok basit bir işlem uygulandığını belirterek gün içerisinde çocukların evlerine dönebildiğini söyledi.
#BebekGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıBeyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, omurga fıtıklarına karşı uyarıda bulundu. COVID-19 pandemisi dolayısı ile hareketsiz kalındığını söyleyen Erdoğan, bu hareketsizliğe karşı yaşam alanımızda yapılabilecek egzersizlerin önemli olduğunu vurguladı.
#Beyin Ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin ErdoğanToplumda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı, günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek ve meslekle ilgili faktörler, bel fıtığı için risk faktörleri olarak kabul ediliyor. Bel fıtığının çok sık görülen bir rahatsızlık olduğuna işaret eden uzmanlar, sadece yaklaşık yüzde 2 – 2.5 civarında hastanın ameliyat edildiğini ve fizik tedaviden sonuç alınmaması durumunda MR sonuçlarına göre cerrahi operasyon uygulandığını belirtiyor.
#FıtıkGünümüzde insanların en fazla şikayet ettiği rahatsızlıkların başında gelen bel ve boyun fıtıkları her geçen gün daha da artıyor. Eskiden daha çok beyaz yakalılarda ve yetişkinlerde görülürken hareketsiz yaşam, dijital bağımlılık gibi birçok sebepten dolayı 18’li yaşlara kadar indi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, en çok karşılaşılan fıtık sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.
#FıtıkUzmanlar düşük doğum kilosuna sahip yenidoğan bebeklerde daha sık görülen kasık fıtığının, kızlara kıyasla erkeklerde daha sık rastlanan bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen kasık fıtığı, hidrosel ve kordon kisti hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#ÇocukHer boyun ağrısının fıtık olduğu anlamına gelmeyeceğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, masa başı yoğun bilgisayar kullanımı gerektiren ofis işlerini yapanların, bedensel olarak yoğun işte çalışanlar gibi bazı meslek grupları boyun ağrılarına yatkınlık gösterdiğini söyledi.
#FıtıkOmurga yapısı kapsamında omur adı verilen kemiklerin arasında bulunan ve disk olarak adlandırılan fizyolojik oluşumlar mevcuttur. Dikler fiziksel yapının ana elemanlarındandır ve çekirdek ve bir bu çekirdeği çevreleyen bir kılıftan oluşur. Fıtık denilen oluşum bu çekirdeğin etrafındaki kılıf yapısından dışarıya doğru çıkması olayıdır.
#FıtıkMilyonlarca insanı ilgilendiren fıtık, çok sık karşılaşılmasına rağmen ne yazık ki önemi halen tam olarak anlaşılamamış bir sorun. Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#FıtıkGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunEskişehir'de yaşayan Muzaffer Işık, KOAH hastası olduğu ve yattığında nefesi kesildiği için 36 yıldır oturarak uyuyor. Muzaffer Işık, “Doktor bana, 'Uyurken yanında refakatçi olacak. Nefesin kesildiği zaman uyandırması lazım. Eğer refakatçin yoksa bir anda gidersin, kurtuluşun yok' dedi. Herkes yattıktan sonra gece çocuk gibi ağlıyorum, ‘Allah'ım ben de şöyle yatsam ve bir uyusam' diye dua ediyorum” dedi.
#EskişehirABD’nin Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde yaşanan bir vaka doktorları bile şaşkına çevirdi. Vaka raporunda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirten doktorlar geçmeyen öksürük krizinin ardından hastaneye yetiştirilen kadını zorlukla kurtardı.
#BağırsakDünyada ilk 10’da yer alan hastalıklardan bel ağrısıyla ilgili Türk hekimlerin yaptığı keşif, teşhis ve tedavideki altın standardı değiştirecek. İşte en önemli otoritelerden Dünya Ağrı Enstitüsü’nün resmi yayını ‘Pain Practice’de yayınlanan ve tıp dünyasında ses getiren keşfin detayları...
#Bel AğrısıTrendyol Süper Lig'de lider Galatasaray'ın gerisine 6 puan gerisine düşen ve şampiyonluk şansını mucizelere bırakan Fenerbahçe'de sezonun en büyük handikapı önlenemeyen sakatlıklar oldu. Sezon başından bu yana Fred, Becao, Alexander Djiku, Cengiz Ünder ve Miha Zajc'tan sakatlıklar nedeniyle yeteri kadar faydalanamayan Fenerbahçe, Konyaspor ile golsüz berabere kaldığı maçta iki oyuncusunun daha sakatlanmasıyla sarsıldı. Sarı lacivertli takımda sezon başında beri eleştirilerin hedefi haline gelen sağlık heyeti, sakatlıklar sonrası sosyal medyada bir kez daha gündem oldu.
#FenerbahçeMükemmel bir yatağınız varken sert bir zeminde uyumak kulağa saçma gelebilir. Ancak yerde yatmak çok rahat olmasa da sağlığınız için oldukça faydalı olabilir. Özellikle son zamanlarda z kuşağı yerde yatmayı tercih ediyor. Peki yerde yatmanın gerçekten de bir faydası var mı?
#SağlıkOmurgaya yönelik elle yapılan kayropraktik yönteminin, çoğu kişi tarafından “kütletme tedavisi” olarak bilinmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Levent Tekin, bu tedavinin mutlaka uzmanlarca yapılması gerektiğini söyledi ve önemli uyarılarda bulundu...
#Kayropraktik"Bakliyatlarla aranız nasıl?" diye sorsam çoğunuzun "Seviyorum fakat şişkinlik, gaz yapıyor diye yiyemiyorum" dediğinizi duyar gibiyim. Besleyicilik değeri çok yüksek olan baklagillerin bu tür sıkıntılara sebep olduğu bir gerçek. Buna sebep olan nedir, ne yaparsak bu istenmeyen etkilerinden kurtulabiliriz ve vücudumuz için biyoyararlılığını nasıl artırabiliriz sizlerle önce bunları paylaşıp arkasından besleyicilik değeri yüksek, lezzetli ve yapımı çok kolay baharatlı nohut çerez tarifini ve bunu nerelerde kullanabileceğinizi sizlerle paylaşacağım.<br><br>Instagram: @dilekcifttci
#NohutSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıStoper Luan Peres’in Avrupa’daki Rennes maçında sakatlanıp arka çapraz bağlarından ameliyat olmasıyla başlayan aksilikler, Lincoln’ün çapraz bağlarının yırtılmasıyla devam etti. Bu sezon, orta sahanın dinamosu Fred’inki başta olmak üzere yaşanan çok sayıda aksilik teknik direktör İsmail Kartal ve ekibini oldukça zorladı. Son olarak dün akşam oynanan Union Saint-Gilloise maçında çok iyi oynayan Çağlar Söyüncü sakatlanarak maça devam edemedi.
#FENERBAHÇEEsas mevkii stoper olmasına karşın bu sezon gerektiğinde sağ bek hatta sol bek bile oynayan ve adeta Okan Buruk’un jokeri olan Kaan’ın çok büyük bir fedakarlık gösterdiği ortaya çıktı. Milli oyuncu, Euro 2024’te oynama şansını riske atarak, takımını zor durumda bırakmama adına maçlara çıkmaya devam ediyor.
#Galatasaray