Dalgalı seyir izleyen piyasalarda yatırımcılar daha seçici davranmaya başladı. Yaklaşan yerel seçimler, yüksek enflasyondan korunmak için uygun adreste bulunma isteği ve dış piyasalardaki gelişmeler karar vermeyi zorlaştıran etkenler. İleriye yönelik daha net projeksiyonlar yapılacak ortamlar oluşana kadar güvenli limanlarda demirlemek de seçenek olarak öne çıkabilir.
#BIST100Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç limiti açmazı nedeniyle ABD’nin “AAA” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan “Fitch’in uyarısı borç limitinin artırılması ihtiyacını güçlendirdi” açıklaması geldi. “ABD’nin derdi piyasaları gerdi” desek yeridir. Bu durum biraz da “ABD hapşırırsa dünya nezle olur” sözünü çağrıştırıyor. Ama olayın bir şekilde olumluya bağlanacağı beklentisi de korunuyor.
#Fitch RatingsVakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih "Toplam 7 muhabir bankanın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz menkul kıymetleştirme işlemi, ülkemiz bankacılık sektöründe tek seferde gerçekleştirilen en büyük işlem olma özelliğini taşıyor" dedi.
#VakıfbankUluslararası piyasalardaki olumlu hava gelişen ülkelerin piyasa ve para birimlerine olumlu yansıdı. Türkiye’de, Fitch’in enflasyondaki düşüşün hızlanacağı açıklaması, Merkez Bankası döviz rezervlerindeki artış ile 5 yıllık CDS’lerdeki düşüş Türk Lirası’na yaradı, dolar 5.7290 TL’ye kadar geriledi.
#GazetehaberleriBIST 100 endeksi, 4 Ocak'ta başlayan ve dünkü kapanışa kadar devam eden 10 günlük yükseliş rallisi ile 2016 yılından bu yana aralıksız en uzun soluklu çıkışını gerçekleştirmesinin ardından 100 bin puanın üzeri tekrar gündeme geldi.
#Borsa İstanbulBIST 100 endeksi, yoğun haber ve veri gündemi, rekorlar ve sert dalgalanmaların yaşandığı 2018'i yüzde 21 değer kaybıyla tamamladı ve böylece 2011'deki yüzde 22,33'lük kayıptan bu yana en kötü yıllık performansını gösterdi. 2018'de bir önceki yıl kazançlarının çoğunu geri veren Borsa İstanbul'un, tarihinde hiç bir zaman iki yıl üst üste düşmemiş olması yeni yıla ilişkin umutları artırıyor. BIST 100 endeksi, 29 Ocak'ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 121.532 puanı görmesinin ardından düşüş trendine girerek 2018'i bir önceki yıl kapanışına göre yüzde 21 değer kaybıyla tamamladı. Borsa için 2018'deki kırılma anlarına bakıldığında, nisanda başlayan "ticaret savaşı" ve yurt içinde erken seçim açıklamasının negatif etki anlamında öne çıktığı görülüyor. BIST 100 endeksi gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorunu sırasıyla 121.532 ve 120.845 puanla 29 Ocak'ta kırarken, tüm zamanların en yüksek işlem hacmi 15,5 milyar lira ile 13 Ağustos'ta gerçekleşti.
#TCMBYurt dışında, ABD başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın kararları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki siyasi gerginlikler, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma sürecini (Brexit) resmen başlatması, birçok Avrupa ülkesinin AB'den ayrılacağı iddiaları ve jeopolitik riskler, yurt içinde ise siyasi ve ekonomik gelişmeler, bu yıl finansal piyasalara yön veren gelişmeler arasında yer aldı.
#Finans GündemiKüresel gelişmelerin yanında, iç politikada anayasa görüşmelerine bağlı gerginliklerin etkisiyle tarihi rekorlar kıran dolar ve euro güne hareketli başlarken, Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalesi açmaması dolardaki tansiyonu düşürdü. Gün içerisinde 3.92 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, 3.7678 seviyesine kadar geriledi. Kur şu sıralarda 3.7920 seviyesinden işlem görüyor. Euro fiyatları ise 4 lira seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor.
#DOLARYunanistan'ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borç taksidini ödeyemedi.Uluslararası Para Fonu (IMF), TSİ saat 00.00’dan hemen sonra, Yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini teyit etti. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün sunduğu kurtarma programını uzatma teklifine Eurogroup'tan 'hayır' cevabı geldi. Eurogroup, bugün 12.30'da yeniden toplanacaktı ama toplantının 18.30'a ertelendiği belirtildi. Ancak Eurogroup Başkanı, yeni bir kurtarma programı için 5 Temmuz'daki referandumun bekleneceğini belirtti.
#Yunanistan