Fay Hattı haberleri sayfasında Fay Hattı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2001 Fay Hattı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Doç. Dr. Alkan, bu depremlerin olduğu fayın Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) aktif diri fay haritasında olmadığını belirterek, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
#DepremProf. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor. Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’de en riskli faylarla ilgili olarak "En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattında, Gemlik körfezinde, Bandırma’da ve İzmir çevresinde görüyorum. Bana sorarsanız Marmara Denizi’ndeki gerginlikler daha sonra geliyor. Buradaki fayların uzunluklarına baktığımızda bunlar en az 6’nın üzerinde deprem üreteceklerdir" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’de en riskli faylarla ilgili olarak "En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattında, Gemlik körfezinde, Bandırma’da ve İzmir çevresinde görüyorum. Bana sorarsanız Marmara Denizi’ndeki gerginlikler daha sonra geliyor. Buradaki fayların uzunluklarına baktığımızda bunlar en az 6’nın üzerinde deprem üreteceklerdir" dedi.
#DepremDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#KahramanmaraşZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
#DeprembisZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
#Deprem"Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirterek "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada." dedi.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile Türkiye'deki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirtti. Kutoğlu, "Diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım. Yaptığımız değerlendirmeler, bu fayların Türkiye'de gerinimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor" ifadelerini kullandı.
#Depremİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Yalnız Şemdinli'de zemin yapısı daha iyiydi. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ama Yüksekova'da zemini daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkilenmesi yüksek olacak" ifadelerini kullandı.
#HakkariÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Hiç kimse bu ülkede bizimki 3’ncü derece, bizimki 4’ncü derece bir şey olmaz falan gibi bir hisse kapılmasın. Şu anda 500’e yakın kırılmamış fay hattı var ülkemizde. Bundan ibret almak lazım. Ders çıkarmak lazım. Her ne yapıyorsak mutlaka bu deprem gerçeğini bilerek hareket etmemiz lazım" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiManisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#Manisaİzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en geniş deprem araştırma ve risk azaltma projelerini hayata geçirdi. Depremsellik araştırması çerçevesinde denizdeki çalışmaların büyük bölümü tamamladı. İzmir Körfezi’nin 30 farklı noktasından karot örneği alındı. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Avşar “Deniz tabanında çökerlerde, çamurlarda depremler bazı izler bırakıyor. Deniz tabanında çökelim sürekli oluyor. Çamurlar aslında önemli izler taşıyor. Kayıt cihazı gibi. Geçmişte İzmir çevresinde hangi faylar, nasıl aktivite göstermiş. Bunları anlarsak gelecekte ne tür risklerle karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlarız” ifadelerini kullandı.
#İzmirAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana'da artçı depremler devam ederken, deprem Kayseri, Gaziantep, Mersin başta olmak üzere çevre illerden hissedildi. Bu durum yeniden fay hattı haritası MTA verilerini gündeme getirdi. Vatandaşlar,"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusuna hız kazandırdı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır. Peki, fay hattı nereden geçiyor? Türkiye diri fay hatları nerelerden geçiyor? İşte Türkiye deprem risk haritası...
#Diri Fay HattıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bu bayrama biraz daha buruk giriyoruz. Deprem, hepinizin bildiği gibi, ‘asrın afeti’ olarak nitelendirilse de şahsi kanaatim, 1000 yıldır şu Anadolu topraklarında kurduğumuz medeniyetimizin başına gelebilecek en büyük felaketle karşı karşıya kaldık. Şu ana kadar 180 bin civarında kalıcı konutun ihalesi yapıldı. Sene sonuna kadar 311 bini tamamlanacak” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiAnkara deprem risk haritası yaşanan sarsıntının ardından vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ankara'da hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin 3.5 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Yaşanan sarsıntının ardından Ankara fay hattı haritası ve deprem bölgesi olup olmadığı merak ediliyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre Ankara üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Ankara'dan fay hattı geçiyor mu, deprem bölgesi mi? İşte Ankara deprem risk haritası
#Deprem Fay Hattı HaritasıAtina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir yaşadığı sarsıntıların en güçlülerini dün gece yaşadı. Pazartesi günü TSİ 23:16'da ve Salı günü TSİ 01:37'de 5'ten büyük iki sarsıntı yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi, derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan Ege Üniversitesinden akademisyenler, Santorini Yanardağı'nda olası bir patlamanın sadece Türkiye için değil tüm dünya için tehlikeli olacağını vurguladılar.
#DepremEge Denizi'ndeki sismik hareketlilik nedeni ile günlerdir peş peşe depremlerle sarsılan Santorini Adası'ndaki alarm durumu devam ediyor. Sismolog Akis Tselentis en olası senaryonun 6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu iddia ederken, AFAD dün Santorini Adası’nda gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda olası bir volkanik patlama, deprem ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkilerinin ülkemize kadar ulaşabileceği belirtildi.
#Santorini6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı. Moriwaki, Ege Denizi'ndeki depremler için ise, "Bölgede 7 gibi deprem olursa tsunami gelebilir. Türkiye, bölgedeki depremden değil tsunamiden etkilenir" ifadelerini kullandı.
#Deprem6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı.
#Yoshinori MoriwakiEge Denizi’ndeki depremler sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve 5 büyükşehir belediyesinin başkanlarının da katılımıyla İzmir’de toplantı yapıldı. Toplantıda 5 büyükşehir belediyesinin bölgedeki deprem riskine karşı eşgüdümlü çalışma kararı aldığını belirten Zeybek, “Belediye başkanlarımızın çağrısına gerek olmadan itfaiye, afet işleri, kentsel dönüşüm ve su ya da kanalizasyon daire başkanlarımız eş güdüm içinde yardım noktasında yol haritasını belirledik. Plan çerçevesi içinde 24 saat içinde belediyemizin ilgili birimleri teyakkuz içinde olacak" dedi.
#Ege DepremTürkiye deprem haritası fay hattı sorgulama MTA 2025 ekranı, Ege Bölgesi'nde yaşanan depremlerle yeniden gündeme geldi. Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusunun yanıtı, Ege Denizi'nde ard arda yaşanan depremler sonrası vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Ege Denizi'nde sismik hareketlilik son günlerde yoğunlaştı. Günler meydana gelen depremler, çok kısa aralıklarla da devam ediyor. AFAD tarafından yapılan açıklamada son 1 saatte Ege Denizi'nde 5 depremin meydana geldiği ifade edildi. Yaşanan sarsıntıların sırasıyla 4.1, 4.4, 4.3, 4.5 ve 3.7 büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Fay hattı haritası sorgulama ekranı ve Türkiye deprem haritası 2025'te sorgulanıyor. Kıyı kesimlerde sarsıntıları hisseden vatandaşlar diri fay hattı sorgulama ekranı MTA haritasına yoğunlaştı. Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı yer alıyor. Buna bağlı olarak da birçok ilde büyül veya küçük olmak üzere farklı şiddetlerde sarsıntılar meydana geliyor. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Ege Bölgesi'nde fay hattı nerelerden geçiyor? Hangi illerden fay hattı geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2025 sorgulama ekranı...
#MTA Fay Hattı SorgulamaYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
#DepremEge Denizi Santorini Adası açıklarında peş peşe meydana gelen depremler nedeniyle birlikte gözler bölgeden de geçen Helen Yayı Fay Hattı ile ilgili detaylara çevrildi. Özellikle de "Helen Yayı Fay Hattı nereden geçiyor?" sorusunun cevabı merak ediliyor. Sorgulanan ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Helen Yayı Fay Hattı nereden geçiyor? İşte Helen Yayı Fay Hattı ile ilgili uzmanlar tarafından paylaşılan ayrıntılar...
#Helen Yayı Fay HattıEge'deki Santorini Adası'nda artan sismik hareketlilik Yunanistan'ı alarma geçirdi. 4 adada etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi.BYunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias teyakkuz halinde olduklarını açıklarken, ada sakinlerinin bölgeyi terk etmeye başladığı, bilet fiyatlarının yükseldiği öğrenildi. Peş peşe meydana gelen depremlerin depremler toprak kaymalarını tetiklediği görüldü. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe karşı "soğukkanlı" olunmasını istedi
#Santorini Deprem53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte Türkiye’de depreme hazırlık, kentleşme politikaları ve riskli bölgeler hakkında çok konuşuldu. Peki, geçen iki yılda neler yapıldı ya da yapılmadı? Türkiye olası bir depreme hazır mı? Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’e sorduk.
#DepremProf. Dr. Celal Şengör, Tekirdağ'da "Beklenen İstanbul Depremi Marmaraereğlisi'ne Etkileri" konulu konferansta yaptığı açıklamada, “Eğer bir yer kayması olursa merkezi havzada bu tsunami yaratabilir. Doğu Marmara’da bu hesaplandı büyük bir yer kayması muhtemel bir yer kayması olması neticesinde 7 metreye yakın tsunami dalgası olabilir diye Türk Hava Kuvvetleri’nin isteği üzerine böyle bir araştırma yapıldı. Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor Yeşilköy’de” ifadelerini kullandı.
#DepremProf. Dr. Celal Şengör, Tekirdağ'da "Beklenen İstanbul Depremi Marmaraereğlisi'ne Etkileri" konulu konferansta yaptığı açıklamada, “Eğer bir yer kayması olursa merkezi havzada bu tsunami yaratabilir. Doğu Marmara’da bu hesaplandı büyük bir yer kayması muhtemel bir yer kayması olması neticesinde 7 metreye yakın tsunami dalgası olabilir diye Türk Hava Kuvvetleri’nin isteği üzerine böyle bir araştırma yapıldı. Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor Yeşilköy’de” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Celal ŞengörTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye'nin şu anda sınır ötesinde de devam eden yani biz burada bütün unsurların gelecek olan silah bırakma, silahları susturma çağrısına uymasını temenni ederiz. Ama uymayıp biz bu terör faaliyetlerine devam edeceğiz diyenler olursa, onlara karşı da Türk Devleti gerekli her türlü tedbiri alma durumundadır” ifadelerini kullandı.
#TBMMTrendyol Süper Lig'in 15. haftasında Sivasspor deplasmanına çıkan ve sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrılan Galatasaray, puanını 38'e yükselterek liderliğini sürdürmüştü. Karşılaşmanın hakemi Turgut Doman'ın yönetimi ise spor kamuoyunda en çok tartışılanlar arasındaki yerini almıştı. Bu performans sonrası yazarımız Fırat Aydınus, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'na seslendi.
#GALATASARAYFay hattı haritası sorgulama 2024, Antalya ve Alanya'da yaşanan depremle yeniden kendisini hatırlattı. Türkiye deprem haritası 2024, Antalya ve Alanya çevresinde hissedilen depremle birlikte gündeme geldi. Vatandaşlar, korkutan depremin ardından diri fay hattı sorgulama ekranı MTA haritasına yoğunlaştı. Antalya ve Alanya gibi kıyı illerinde hissedilen depremle beraber gözler evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusuna çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, Antalya ve Alanya'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve ayrıntılı bilgiler.
#Deprem Risk HaritasıJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#DepremVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Doç. Dr. Alkan, bu depremlerin olduğu fayın Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) aktif diri fay haritasında olmadığını belirterek, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
#DepremRize deprem bölgesi mi? sorusu meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gündemde yer aldı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde deprem yaşandı. Korkutan deprem sonrası gözler Türkiye deprem risk haritasına çevrildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Hakkari'den Mardin'e, Çanakkale'den Trabzon'a kadar her bölgenin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Rize dördüncü ve beşinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Rize'de fay hattı var mı, nerelerden geçiyor? İşte, Rize deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Rize Deprem Bölgesi MiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşProf. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor. Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#DepremABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşFay hattı haritası sorgulama 2024, Sivas ve Malatya'da yaşanan depremle yeniden kendisini hatırlattı. Türkiye deprem haritası 2024, Diyarbakır, Malatya ve Elazığ çevresinde hissedilen depremle birlikte gündeme geldi. Vatandaşlar, korkutan depremin ardından diri fay hattı sorgulama ekranı MTA haritasına yoğunlaştı. Diyarbakır, Elazığ, Malatya gibi illerde hissedilen depremle beraber gözler evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusuna çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, Diyarbakır, Elazığ, Malatya'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve ayrıntılı bilgiler.
#Deprem Risk HaritasıAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#Çalışan