PEN Türkiye’nin önerisiyle 1999 yılında UNESCO tarafından 21 Mart tarihi Dünya Şiir Günü olarak ilan edildi. Amacı, dünya çapında şiirin okunmasını, yazılmasını, yayınlanmasını ve öğretilmesini teşvik etmek, ulusal, bölgesel ve uluslararası şiir hareketlerine yeni bir tanınma ve ivme kazandırmaktı.
#PEN TürkiyeEtna 8 Şubat’ta lav ve kül püskürtmeye başladı. Geçen yılın sonunda da Hawaii’deki Kilauea Yanardağı patlamıştı. Santorini Volkanı’ysa uzmanları tedirgin ediyor. Yanardağlardaki hareketlerin hava sıcaklığı ve iklim açısından ne ifade ettiğini doğabilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay’la konuştuk.
#İklimİtalya'nın adı genelde Etna ve Vezüv gibi büyük volkanlarla anılır ancak ülkede halihazırda çok daha büyük bir yanardağ tehlikesi söz konusu: Napoli'nin birkaç kilometre uzağındaki Campi Flegrei harekete geçti. Bölgede yıl başından bu yana çoğu küçük ve orta büyüklükte 3.450 deprem meydana geldi. Uzmanlar önümüzdeki haftalar ve aylar için 'En iyi senaryo 1984, en kötüsü 1538' ifadelerini kullanıyor. Peki o yıllarda neler yaşanmıştı?
#İtalyaYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
Sicilya Adası, Akdeniz'de bulunan en büyük adalardan biridir. Bunun yanında İtalya'nın yarı özerk bölgesi olması özelliğine de sahiptir. Sicilya Adası her sene pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Bu sebeple bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Sicilya nerede ve nasıl gidilir? Sicilya Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Aralık ayından sonra ilk kez yeniden harekete geçen Etna Yanardağı patladı. Etna Yanardağı'nın patlama görüntüleri sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri oldu. 3 bin 330 metre yüksekliğindeki Etna her yıl farklı tarihlerde aktifleşerek etrafa lav ve kül savuruyor. Peki, Etna Yanardağı nerede?
#Etna YanardağıTürkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu olarak TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretilen “Rasat”, uzaydaki 9 yılını dolduruyor. 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan Rasat, bugüne kadar Dünya çevresindeki yörüngesinde 42 binin üzerinde tur atıp 2 bin 800 üzerinde görüntüleme görevini başarı ile gerçekleştirdi.
#Rasatİtalya'nın güneyinde yer alan Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı aktif duruma geçti. Avrupa kıtasındaki en yüksek aktif yanardağ olan Etna'nın güneydoğu ve kuzeydoğu noktalarındaki kraterlerinden yüzlerce metreye lav ve kül püskürdüğü bildirildi. İtalya'nın Ansa ajansının bölge yetkililerine dayanarak verdiği haberde, Etna'nın iç magmatik kanallarındaki titremenin orta-yüksek değerlerde olduğu ve azalma eğiliminde devam ettiği belirtildi. Ulusal Coğrafik ve Volkanik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Eugenio Privitera da basına yaptığı değerlendirmede, "Etna'daki patlamalarda yeni bir aşamadayız. Bu kısa zamanda bitebilir, aylar da sürebilir. Bölgede yaşayanlar için herhangi bir tehlike arz eden bir durum bulunmuyor ama güvenlik için turist akışını kontrol altında tutmak gerekiyor." dedi. Etna'nın mevcut durumda bölgedeki Katanya havaalanında ulaşımı engellemediği açıklandı.
#Etna YanardağıBir yanardağ düşünün; bir yandan kıyametleri koparıp bir şehri ve kim bilir kaç yaşamı altüst ediyor diğer yandan çevresine bolluk ve bereket getiriyor. Bu mucizenin adı Etna… Patlamaları ve neden olduğu depremlerle Sicilya’da bulunduğu bölgenin tarihini yazan yanardağ… Önce volkanik patlama ve kızgın lavlar, sonra volkanın tetiklediği depremler. Etna, Katanya şehriyle beraber birçok kasabayı yok etmiş, yıkılan bu şehir ve kasabalar barok tarzı ile yeniden inşa edilmiş. Etna Yanardağı deneyimi ile felaket sonrası yeşeren hayatlara tanıklık edeceksiniz.
#Etna YanardağıCenova’dan güney denizlerine doğru demir aldık. Ama bir limandan değil, Mermoz’dan yola çıkarak anlatmaya başlamalıyım. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce derme çatma uçağıyla Atlantik’te kaybolan Fransız havacının adını taşıyan gemiden. Pilot Mermoz denize çakıldığında otuz beşindeydi, Dante’nin deyimiyle “Hayatın ortasında”. Onun adını taşıyan gemiyse yola devam ediyor hâlâ. Bana gelince, Mermoz’un yaşını çoktan geçtim ama yolculuklardan vazgeçmedim.
#Etna Yanardağı