Tezgahlarda 500 liradan yerini alan erik çağlasının fiyatı dudak uçuklatıyor. Gram ile satılan erik sipariş üzerine getiriliyor. Bir kilo erik çağlasıyla 100 kilo domates, 100 adet marul, 500 demet maydanoz, 14 kilo kuşbaşı et alınabiliyor.
#Erik ÇağlasıBu haftanın şahane tarifi, hafif ama bir o kadar da doyurucu bir yemek olan çağla aşı olsun istedim. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan çağla aşı aynı zamanda ilkbaharın habercisi olma özelliği taşıyor. Çünkü pazar tezgahlarında çağlalar yerini almaya başladıysa bahar resmen gelmiş demektir. Fakat bilmelisiniz ki kayısı ya da şekerparenin olgunlaşmamış hali olan badem çağlasının tezgahlarda boy göstermesiyle gözden kaybolması bir olur. Bu nedenle yalnızca bir ay kadar kısacık bir süre bulunabilen çağlayı tüketebilmeniz için elinizi çabuk tutmanız gerekir.
#Çağla AşıTürkiye’nin yaz kış tarımda üretim merkezlerinin başında gelen illerden Mersin’de örtü altında turfanda kayısı çağlasının hasadı yapıldı. Sezonun birinci hasadı olması nedeniyle çiftçiye destek amaçlı ilk 1 kilogramı 500 TL’den alıcı buldu. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa’ya gönderilirken, hasadı turfanda olunca fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#ÇağlaMersin’in Erdemli ilçesinde, erik ve badem çağlasının ardından 5 yıl öncesine kadar üreticiler tarafından yere dökülen kayısı çağlasının ilk hasadı gerçekleştirildi. Daha önce seyreltme yapmak için çiftçiler tarafından toplandıktan sonra yerlere atılan kayısı çağlası, şimdilerde kilogramını 100 TL'den satılıyor.
#ÇağlaDünyayı saran krizin etkisiyle Türkiye’de son aylarda hem tüketimde, hem üretimde görülen daralma etkisini üretici fiyatları endeksinde (ÜFE) de gösterdi. ÜFE’de yıllık oran ilk kez yüzde 0.35 geriledi. Enflasyonda asıl gösterge olan TÜFE’de aylık artış yüzde 0.02’de kaldı, yıllık yüzde 6.13’e geriledi.