İstanbul Adliyesi'nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, makam odasında terör örgütü DHKP/C üyelerince rehin alınarak şehit edilmesine ilişkin 4'ü tutuklu, 9'u firari 14 sanığın yargılandığı davada, firari sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi.
#Selim KirazŞişli'de, 5 yıl önce evinin penceresinden atlayarak intihar eden ODTÜ mezunu mimar Onur Yaser Can'ın gözaltı tutanaklarında değişiklik yaptıkları iddia edilen Narkotik Şube Müdürlüğü'nde görevli iki polis memurunun yargılanmasına devam edildi. Mahkemeye ulaşan Ulusal Kriminal Büro raporunda, Onur Yaser Can ile ilgili narkotik şubenin bilgisayarlarındaki belgelerde değişiklik yapıldığı tespit edildi.
#Onur Yaser CanCNN Türk’te yayınlanan, Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılıp “PKK terör örgütü değildir” dediği için hakkında soruşturma başlatılan ve gece 02.20’de gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi, ifadesinde ve çıkışta “Ben bu sözlerin arkasındayım ve doğru olduğuna inanıyorum” dedi. Öte yandan, Tahir Elçi hakkında yakalama kararı çıkartılması ve sonrasında yaşanan süreç tartışma yarattı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Aziz Nesin’lik olay” dedi.
CNN Türk’te katıldığı Tarafsız Bölge programında, "Terör örgütü propagandası" yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Tahir Elçi, tutuklanma talebiyle sevk edildiği Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Adli kontrol tedbiri çerçevesinde Elçi’nin yurt dışına çıkışı yasaklandı. Elçi adliye çıkışında yaptığı açıklamada 'Çok büyük haksızlığa uğradım. Sarf ettiğim sözlerin arkasındayım' dedi. Elçi’nin gözaltına alınması ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesi hukukçuların tepkisini çekti.
#Tahir ElçiYeniden yargılandığı davada işsiz ve geliri olmadığını söyleyen Sebahat Tuncel, hakimin "Emekli olmadınız mı?" sorusunu "Hayır, yaşa takıldık" diye yanıtladı. "Terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi'nin "yeniden yargılama kararı" doğrultusunda yargılanmasına yeniden başlanan eski milletvekili Sebahat Tuncel, "Bana açılan bu dava ve verilen ceza siyasi bir karardır" diyerek beraatını talep etti.
#Sebahat Tuncel"Terör Örgütü’ne üye olmak" suçundan aldığı 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan HDP Eski milletvekili Sebahat Tuncel, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama kararının ardından yargılanmasına başlandı. İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk duruşmaya, tutuksuz sanık Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel’i duruşmada Avukatı Ercan Kanar temsil etti.
Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından, KCK Davası'nda aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yazar Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 205 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu savundu. Talebi ciddi bulan savcı, dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Ani heyet değişikliği nedeniyle talebin incelemeye alınmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
Terör örgütü PKK’nın üst yapılanması KCK’ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti. Duruşma 10 Nisan 2015 tarihine erteledi.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın 2. kez kürsüye çıktığı esnada, Özgürlükçü ve Demokrat Avukat Grubu üyesi bir grup avukat, "Ayn-el Arap değil Kobane", "Gezi’den Kobane’ye bu direniş bizim" yazılı dövizleri kürsüye doğru tuttu. Konuşmalar sırasında da tartışmalar çıktı.
İstanbul Barosu’nun 2 gün sürecek Olağan Genel Kurul toplantısı Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal kürsüde konuşurken bir grup Kobani protestosu yaptı. Kocasakal konuşmasında geçen yılki olağansüt genel kurul ile ilgili olarak ''Nedeni ne yazık ki genel kurul iradesini gasp etmeye, meşru yönetimi bir takım gerekçelerle al aşağı etmeye çalışan o darbe teşebbüsüne genel kurul gayet güzel bir şekilde verdi. Darbe teşebbüsü tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Baro'ya karşı maalesef bir darbe teşebbüsü gerçekleşti. Tarih bunları yazacak" dedi.
Dünyanın en büyük ikinci barosu olarak kabul edilen İstanbul Barosu’nun yeni başkanını seçmek için 32 bin 500 avukat sandık başına gidiyor. Bugün ve yarın yapılacak seçimlerde 5 grup yarışacak. Bu seçimlerde bir de ilk yaşanacak, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu eş başkanlarıyla seçime katılacak.
İstanbul Barosu’na üye avukatlar bu pazar yapılacak seçimde yeni yönetimi belirleyecek. Adaylık yarışına baro tarihinde ilk kez iki eşbaşkan da katıldı. ‘Özgürlükçü Demokrat Avukatlar’ (ÖDAV) olarak bir araya gelen avukatların eş başkan adayları Ercan Kanar ve Yıldız İmrek.