Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaEntegre Devre fizik biliminde kullanılan terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple özellikle elektrik devreleri ile uğraşan kişilerin bu terimi iyi bir şekilde öğrenmeleri gerekir. Entegre devre nedir, entegre çeşitleri, görevleri ve kullanım alanları ile ilgili bilgileri derledik.
#Entegre Devre Nedir?Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarların yaşamımızda vazgeçilemez bir yer edindiği ve insanlığa sunulan en büyük buluşlardan biri olduğu çok açıktır. Bilgisayarlar elle veya zihinden yapılmasına olanak olmayan işlemleri çok kısa sürede bizlere sunması, onu vazgeçilmez yapmıştır. Peki, bilgisayarı kim buldu ve icat etti? Bilgisayar ne zaman bulundu?
#Bilgisayarı Kim Buldu Ve İcat Etti?Yapay zekâ belirli bir görev için tasarlanır ancak bazı insanlar bunu yanlış amaçlar için kullanabilir. Yapay zekâdan doğru ve etik şekilde faydalanabilmek, onu geliştirebilmek için her alanda olduğu gibi bu alanda da iş gücü çeşitliliğine ihtiyaç duyuluyor. Yapay zekânın yeterli iş gücü çeşitliliğine sahip olmayışı, cinsiyet eşitsizliği konusundaki endişeleri artırıyor.
#Serap TorunBinlerce üniversite adayın üniversite beklentisiyle girdiği LYS’nin matematik ve sosyal bilimler (tarih, coğrafya, felsefe, din) sınavları geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Her iki sınavda da çıkan sorularda iptal olup olmayacağı merak eden adaylar, bir yandan da LYS soru ve cevaplarının ne zaman yayınlanacağını sorguluyor. Peki, LYS soru ve cevapları ne zaman yayımlanacak?
#LYSLYS maratonu bugün sosyal bilimler sınavıyla başladı. Saat 10’da başlayan sınavda öğrencilere 135 dakika verildi. İlk sınav heyecanını geride bırakan öğrenciler, LYS sınav yorumlarını sosyal medya hesaplarından ve çeşitli forumlardan yapmaya başladı. Peki, LYS sosyal bilimler sınavı nasıldı, sorular zor muydu?
#LYS