Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, YÖK’ün düzenlediği 2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde kazandığı 10 turuncu bayrakla bu yıl ilk sırada yer aldı. Tam erişilebilirlik hedefine ulaşmak için 8 binaları kaldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Türkiye’nin en erişilebilir üniversitesi olmayı nasıl sağladıklarını anlattı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) ‘2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’ YÖK Başkanlığında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yılın ödül kazanan üniversitelerinin rektörlerinin online katıldığı törende Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da yer aldı.
#Eğitimde Erişilebilirlik Bayrak ÖdülüYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerde 668 başvuru yapılmış iken bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 841'e ulaştı. Engelsiz üniversite dediğimizde sadece mekanla ilgili düzenlemeler değil, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içinde barındıran bir üniversite tasavvur edilmeli" dedi.
#ÜniversiteYÖK’te düzenlenen ‘Engelsiz Üniversite Ödül’ töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanının yüzde 10’unun engelli öğrenciler için ayrıldığını söyledi. Törende, 18 üniversiteye engelsiz üniversite bayrak ödülleri, üç üniversiteye de nişan ödülü verildi.
#Engelsiz ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Bilgi Sistemi (YÖKSİS) verilerine göre 7 milyonu aşkın öğrencinin üniversite eğitimi gördüğünü açıkladı. Özvar, "Farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısı ise 58 bin civarında. Bu sayı, yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 0,8'ine teşkil ediyor" dedi.
#YÖKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Özel sektörde 20 yıl önce 29 bin olan engelli işçi sayımız şu anda 116 bine ulaştı. Kamu ve özel sektörde çalışan engelli sayısı 50 binden yaklaşık 200 bine ulaşıp, 4 misli arttı. Bu yeterli değil. Bizim çok daha fazla emek sarf ederek kamu, özel sektör ve SGK iş birliğiyle çalışma hayatına katılımı arttırmamız gerekiyor" dedi.
#Lutfihak AlpkanYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelli öğrencilerimizin yaklaşık 3'te 1'i kadınlardan oluşmaktadır. Kadın engelli öğrenciler, erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajla karşı karşıya kalmakta ve üniversiteye erişimde sorunlar yaşamaktadır" dedi.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelli öğrencilerimizin yaklaşık 3'te 1'i kadınlardan oluşmaktadır. Kadın engelli öğrenciler, erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajla karşı karşıya kalmakta ve üniversiteye erişimde sorunlar yaşamaktadır" dedi.
#YökDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen '2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde başarı kazandı. DEÜ, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde 7 nişan almaya hak kazanırken, Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde de bayrak sayısını artırdı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Göreve geldiğimiz günden bu yana engelleri aşmak için kararlılıkla mücadele ediyoruz. Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde bu yıl yakaladığımız başarı, geçmişte yaptığımız çalışmalarımızın ne kadar doğru olduğunu kanıtlamış oldu" dedi
#Dokuz Eylül ÜniversitesiYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 'Engelsiz Üniversite Ödül Töreni'nde "Engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.
#YÖKİzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), milli sporcuların ve sanatçıların katılımlıyla engelli bireylerin sosyal rollerine dikkati çekmek amacıyla 'Dokuz+1 Engelleri Aşma’ programı düzenledi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin son yıllarda engelli kavramına yönelik önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, "Her zaman söylediğimiz gibi esas mesele vicdanlarda engelin bulunmamasıdır" dedi.
#Dokuz Eylül Üniversitesi'Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni' yapıldı. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla yaklaşık 7 milyon 730 bin öğrencimiz var. YÖKSİS verilerine göre bu öğrencilerimizin 39 bin 243'ünü engelli öğrencilerimiz oluşturuyor. Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 44 üniversiteden farklı kategorilerden 399 başvuru yapılmışken bu yıl 81 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 653. Bu sonuç, yükseköğretimde engelsiz ufuklar için çok ümit verici" dedi.
#YÖKYÖK'ten, engelli öğrencilerin YKS tercihlerini yaparken mekanda, sosyokültürel faaliyetlerde ve eğitimde erişilebilirlik konularında öne çıkan üniversiteleri takip etmeleri önerisi geldi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "Bütün üniversitelerin tüm programlarının engelli öğrenciler için erişilebilir olması için gayret sarf ediyoruz ancak henüz tüm yükseköğretim kurumlarında yapısal ve içeriksel erişilebilirlik sağlanamadı. Dolayısıyla engelli öğrencilerin, tercihlerini yaparken ilgili üniversiteler ve programları hakkında güncel bilgileri takip etmeleri yararlı olur" dedi.
#YÖK