Emeklilik maaşı hesaplamaları, yeni yıla yaklaştığımız şu günlerde en çok aranan konuların başında geliyor. Yasalarla belirlenen prim gün sayısını tamamlayan ve diğer şartları yerine getiren vatandaşlar emekliliğe hak kazanacak. Bununla birlikte emeklilikte kıdem tazminatı boyutu dikkat çekiyor. Peki emekli olunca ne kadar tazminat alırım? 2023'ün başlarında emekli olunca daha yüksek maaş mı alınır? İşte, o konu hakkında Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan'ın vermiş olduğu detaylar
#Emekli MaaşıGeçen yazımda, tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2025-2027 döneminin kapsayan Orta Vadeli Programa girdiğine ve yine programa göre, sistemin 2025’in 4. çeyreğinde kurulacağına değinerek, 2025’te tamamlayıcı emeklilik sistemine geçileceğine değinmiştim.
#Emeklilik SistemiYeni OVP’ye göre 2025’in ilk çeyreğinde esnek çalışma modelleriyle ilgili mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecek. Ardından sosyal güvenlik sistemi masaya yatırılacak. Programın önemli bir detayı da tamamlayıcı emeklilik sistemi olacak. İşverenlerin de katkı vereceği sistem “kıdem tazminatına alternatif” olarak görüldüğü için tartışılıyor.
#Orta Vadeli ProgramOVP’nin dikkat çeken başlıklarından biri de sosyal güvenlik sistemiydi. Programa göre 2024’te sosyal güvenlik sistemine tam anlamıyla neşter vurulacak. İlk olarak ele alınacak konu ise emeklilik sistemi olacak. ‘Hakkaniyet’ esaslı yeni sistemde emekli aylıklarının ödenen primlerle orantılı belirlenmesi üzerinde çalışılıyor.
#EYTÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2023’ün ilk çeyreğinde, yani ocak-mart aylarında yüzde 4 oranında büyüdük. Bu büyümenin yıl boyunca da artacağı öngörülüyor. İnşallah ikinci çeyreği de büyümeyle kapatacağız" dedi.
#Vedat IşıkhanEYT'yi az farkla kaçırana "kısmi emeklilik" formülü getiriliyor. Kısmi emekli olanlar, en düşük emekli maaşından faydalanabilecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında kısmı emeklilik formülünün detaylarını anlattı.
#EmeklilikEYT kıdem tazminatı kredisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasının ardından gündeme geldi. Kıdem tazminatı ödemeleri için Hazine tarafından sağlanacak olan Kredi Garanti Fonu (KGF) paketinde, 50 milyar liraya çıkarılan kefalet hacminden yararlanmak için işverenlerin bankaya başvurmaları gerekecek. EYT kıdem tazminatı kredisi başvuru şartları arasında paranın çalışana kıdem tazminatı olarak ödenmesi koşulu yer alacak. Kredi paketinde 6 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 36 ay vade seçeneği yer alacak. Peki, EYT kredisi başvurusu başladı mı, ne kadar? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#EytEYT’lilerin başvuruları hız kesmeden devam ediyor. Kıdem tazminatlarının ödenmesinde kolaylık sağlayacak Hazine kredilerinin ise bu hafta başlaması bekleniyor. KGF paketinde 50 milyar liraya çıkarılan kefalet hacminden yararlanmak için işverenlerin bankaya başvurmaları gerekirken, kredinin kullanım şartları da netleşecek.
#EYTHem e-Devlet’te hem de SGK şubelerinde EYT yoğunluğu yaşanıyor. Kimileri bir an önce emekli olmak için başvuruyor, kimileri şartları taşıyıp taşımadığı konusunda tereddüt yaşıyor; başvuranlar ise ne zaman emekli maaşı alacağını, gecikme yaşanıp yaşanmayacağını soruyor. Nasıl başvuracağını, başvuru işleminin nasıl yapılacağını merak edenler de var. Okuyuculardan her gün EYT konusunda farklı farklı sorular alıyorum. İşte, EYT’de merak edilenler ve cevapları.
#EYTEYT'lilerin kıdem tazminatı hesabı 3 Mart itibarıyla en çok tartışılan konulardan birisi oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. EYT başvuru kodu da bu sebeple gündeme gelen konulardan birisi oldu. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı çalışmaya başlayanlar EYT’li olabilecek. Toplamda 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor. Peki, EYT kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? EYT’liler kıdem tazminatı alabilecek mi? İşte detaylar…
#EYT Başvuru KoduEmeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle EYT'de başvuru süreci de başlamış oldu. Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. EYT'liler eğer çalışıyorsa işten çıkmaları gerekiyor. İşten çıkışını alan EYT'liler e-Devlet üzerinden kolaylıkla emeklilik başvurusunu gerçekleştirebilecek. Herhangi bir yerde çalışmıyor ve EYT şartlarını taşıyorsa direkt olarak e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapılabiliyor.
#EYTTBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecekler. Teklif, tüm partilerin oylarıyla kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!" dedi.
#EYT Son DurumTBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecekler. Teklif, tüm partilerin oylarıyla kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!" dedi.
#EYTKira geliri 9 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşların 31 Mart’a kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi okurlarımdan “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?” şeklinde çok sayıda soru geldi. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener’e göre 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.
#KiraEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor. 2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart itibarıyla emeklilik maaşına hak kazanacağını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, “Kanun teklifi hızlı bir şekilde geçsin diye başkaca herhangi bir ilave olmaksızın sadece EYT maddelerini ihtiva ediyor” dedi.
#Emeklilikte Yaşa Takılanlar2 milyon 250 bin EYT'liyi ilgilendiren düzenlemenin detayları belli oluyor. EYT'lilerin kıdem tazminatını nasıl alacağına yönelik uzmanlar da görüşlerini beyan ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz 10 yıl çalışan ve brütü 15 bin lira olan bir işçinin 150 bin lira kıdem tazminatını hak edeceğini söyledi.
#EYTEYT açıklamalarının ardından sıra TBMM’ye gelecek yasa teklifinde. Yapılan hesaplamalara göre EYT’den emekli olacakların ortalama maaşı şu an için 6 bin TL düzeyinde. Bu da 2.5 milyon kişinin hemen emeklilik hakkını kullanması durumunda yıllık ilave 180 milyar TL düzeyinde bir emekli maaşı ödemesinin gündeme gelmesine neden olacak.
#EYTÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan EYT düzenlemesine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Bilgin EYT ile ilgili, “Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis'e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık” dedi. Bakan Bilgin, "EYT'nin 100 milyarın üzerinde maliyeti var" derken, başvuruların yasal süreç tamamlandıktan sonra E-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. Bakan Bilgin ayrıca, "SGK'nın borcu yok. Borç iddiası doğru değil" ifadelerini kullandı.
#Vedat BilginCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak, ”Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" dedi.
#EYT