Geleceğin teknolojileri giderek daha hızlı bir şekilde hayatımızın bir parçası oluyor. Otomotiv sektörü, teknoloji şirketleri ile her geçen gün daha fazla iç içe hale gelirken, Türkiye’de üretilen özellikle ticari araçlar için 2021, teknoloji yılı olacak gibi gözüküyor. Üretim, satış ve ihracat konusunda önemli adımlar bu yıl dönüşümü hızlandıracak.
#TOGGSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve TOGG; meteorolojik veri ve bilgilerin paylaşımı ve ortak kullanılmasına dair protokol imzaladı. Anlaşmaya göre; TOGG’un elektronik arabirimine, MGM tarafından gözlem, hava tahmini, kara yolları tahmin sistemi ve MeteoUyarı entegrasyonu sağlanacak. Eş zamanlı olarak araç, MGM’ye yol ve hava koşulları bilgilerini de iletecek.
#TOGGTürkiye'nin yerli otomobili bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla beraber görücüye çıktı. İlk lansmanı yapılan TOGG'un akıllı aracını adeta özel bir asistan haline getiren yerli otomobil tüm akıllı cihazlarla iletişime geçip bağlantı teknolojileriyle akıllı yaşamın merkezine yerleşiyor. Tanıtım sonrası merakla beklenen yerli otomobilin özellikleri de merak konusu oldu. Peki, merakla beklenen yerli otomobilin özellikleri neler? İşte, hayran bırakan o detaylar.
#Yerli Otomobilin Özellikleri NelerTürkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nca yapılan elektrikli yerli otomobil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi’nde, cuma günü törenle tanıtılacak. Erdoğan’ın, otomobili kullanarak, Osmangazi Köprüsü’nden geçeceği öğrenildi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanDünyada otomotiv endüstrisinin tek geleceğinin elektrikli araçlar (EV), merkezinin ise Çin olduğu konusunda herkes hemfikir. Otomotiv devleri elektrikli modellerini Çin’de geliştirirken, ülkede şimdiden 500’e yakın EV şirketi kuruldu. Bunların en büyüklerinden biri olan Enovate şirketinin tasarım patronu Hakan Saraçoğlu, “İlk modelimizi 16 ayda geliştirip üreterek, Çin’in bu alanda sembol olduğunu gösterdik” dedi.
#YazarODD Başkanı Ali Bilaloğlu, BTK’nın yeni nesil otomobillerde zorunlu olan acil arama sistemi ‘eCall’da yerli sim kart ve sunucu istemesine itirazları olmadığını belirterek, “Ama bize süre verilmediği için hiçbir yeni otomobil gelemiyor, katma değerli hizmetler sonlandırıldı. Bazı markalar yerli sim kartları fabrikalara gönderip elle araçlara taktırmaya çalışıyor. Süre verilirse istenileni yapar, daha sağlıklı çalışırız” dedi.
#GazetehaberleriEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ortak girişim grubu tarafından üretilmesi planlanan yerli otomobilin elektrikli olması halinde sektörün ve mevzuatın buna hazır olacağını belirterek, "Yapılan çalışmalar sonucunda Elektrikli Araçların Şarj İstasyonuna İlişkin Usul Ve Esaslar taslağını hazırladık.
#YerliBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’la birlikte üzerinde çalıştıkları menzili artırılmış elektrikli otomobil projesinin Tesla’nın 1 haftada 400 bin adet sipariş alan modelinden daha iyi ve iddialı olacağını belirtti. Işık, “Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Ayrıca kullandığımız yazılımlarla araçlarımız Tesla’dan daha güvenli olacak” dedi.
#Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri IşıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih KacırTürkiye’nin AB ve Serbest Ticaret Anlaşması dışındaki ülkelerden elektrikli araç ithalatını zorlaştırdığı düzenlemeye şarj edilebilir hibritler de dahil edildi. Ağırlıklı olarak Çinli üreticileri etkileyen kararla ilgili Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Otomobil pazarında yerli araç payının yüzde 25’e gerilediği günümüzde, yerli araç payının korunması ve geliştirilmesi açısından olumlu etki yaratacak” dedi. Otomotiv distribütörleri ise aynı görüşte değil.
#Otomotiv ÜreticileriOtomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, bazı elektrikli araçların ithalinde, kapsamı genişletilen tebliği tüketicinin korunması, hizmet kalitesinin sağlanması, otomotiv sanayiinin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomi açısından olumlu değerlendirdiklerini söyledi.
#Elektrikli AraçSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'yi 22 yılda getirdikleri noktayı milletin çok iyi bildiğini belirterek, "Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında büyümemizi kesintisiz sürdürerek milli gelirimizi 1 trilyon 158 milyar dolara çıkardık." dedi.
#Mehmet Fatih KacırBYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bu kararın "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da bir referans teşkil etmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Küresel ölçekte büyük firmalar elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için ülkemizi tercih ediyor" dedi.
#TürkiyeYÜCE Auto, Skoda Genel Müdürü Zafer Başar ile sohbet ettik. Başar; sektörün deneyimli isimlerinden... Başar’ın bir yorumu ilgimi çekmişti. Diyordu ki; “Akıllı araçların akıllı şehirlerle buluşması lazım. Evrilmenin gerçekten faydalı olabilmesi için ürünlerin kentlerle konuşabiliyor olması lazım. Elektrikli araçların gelişebilmesi için altyapı çalışmalarının devam etmesi gerekiyor.”
#1