Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya SavaşıESKİŞEHİR’de elinde bulunan tarihi eser niteliğindeki bin yıllık el yazması İncil’i satmak isteyen 6 şüpheli, alıcı kılığındaki jandarma ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin araçlarında el yazması İncil’in yanı sıra üzerinde değerli taşlar bulunan kolyeler ile 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.
#EskişehirMilyonlarca kitap, on binlerce el yazması eser, 100 yılı aşkın süredir yayınlanan bütün gazetelerin, dergilerin arşivi, taş plaklar, ses kayıtları ve film afişlerinden oluşan 2 milyon 700 binin üzerinde materyalin bulunduğu Türk milletinin hafızasının saklandığı Milli Kütüphane’nin devasa çelik kasalarının kilitleri, Ankara Hürriyet için açıldı.
Yapılan araştırmalar ve kazılardan anladığımız kadarıyla kütüphanelerin geçmişi M Ö 2400’e kadar uzanıyor. Kütüphaneler, başka yerde bir arada bulunması son derece zor olan on binlerce kitap, belge, yazma, harita, süreli yayın, koleksiyonlar vs. ile araştırmacıların, öğrencilerin, meraklıların mabetleri olmayı sürdürüyorlar. İnternete ve başka teknolojik gelişmelere rağmen, barındırdıkları zenginliklerle uzun süre vazgeçilmezler arasında yer alacaklar. Kütüphaneleri en iyi bilenlere sorduk, onların tercihleri Türkiye’nin en iyi kütüphanelerini ortaya çıkardı.