Dünya genelinde Batı Afrika'da 2013 yılından itibaren yaygınlaşarak insan sağlığını tehdit eden ebola virüsü can almaya devam ediyor. Africa CDC'den yapılan son açıklamaya göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde virüs nedeniyle, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 705'e çıktı. Ciddi ve tehlikeli bir virüs olan bu hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi bulunmuyor. Peki, ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır?
#Ebola Nedir?Dünya’nın büyük bir kısmını etkileyen Ebola virüsü insanlarda en şiddetli ve ağır seyirli enfeksiyona yol açan mikroorganizmalardan biridir. Ebola insanlara enfekte olmuş hayvanların kanı, çeşitli salgıları, organları ya da vücut sıvıları ile yakın temas sonucu bulaşır. Peki, Ebola tam olarak nedir? Ebola virüsü nasıl anlaşılır?
#EbolaAfrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgEbola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Batı Afrika’da görülmektedir, şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas edenlere bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Ebola Virüs Hastalığı (EVH)'nin detayları ve hastalığın hakkında yapılmış araştırmalardan çıkan sonuçlar nedir?
#Ebola Virüs Hastalığı NedirBinlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü, Aralık 2013'te ilk olarak Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü. Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluk vardı. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır. Peki, ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır?
#Ebola NedirEbola salgını, 2013 yılından itibaren Batı Afrika'da yaygınlaşarak can almaya devam ediyor. 2018 Temmuz ayından itibaren, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayı her geçen gün artıyor. Bununla birlikte insanlar da ebola virüsü hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, ebola virüsü nedir? İşte merak edilenler...
#Ebola Virüsüİlk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilen Ebola virüsü, o günden bu yana çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. Peki, Ebola nedir?
#Ebola Nedir?Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Ölümler varan sonuçlar doğrulabilen ebola virüsü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Peki, ebola nedir? Ebola virüsü bulaşır mı?
#EbolaDünya Sağlık Örgütü verilerine göre binlerce kişinin ölümüne neden olan ve özellikle 2014-2015 yıllarında Afrika kıtasında etkili olan Ebola virüsü bir dönem uluslararası toplum nezdinde ciddi sağlık tehdidi oluşturmuştu. Bu hastalığın adını duyan vatandaşlar da Ebolanın ne olduğunu ve belirtilerini araştırıyor. Peki, Ebola nedir? Ebolanın belirtileri neler?
#Ebola Nedir?Zika virüsü.Flaviviridae virüs familyasının ve Flavivirus cinsinin bir üyesi. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçer ve Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. Bebeklerin beyin gelişimlerine de büyük zarar veren Zika virüs nedir, nasıl bulaşır?
#ZikaEbola şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişinin ölümüne yol açtı. Primatlarda da rastlanan hastalık, BBC’de yayınlanan bir habere göre Orta Afrika’da 5 binin üzerinde gorilin de ölmesine neden oldu. İsmini 1976'da ilk olarak rastlandığı Zaire'deki Ebola nehrinden alan hastalık Batı Afrika'nın sınırlarını aşarak diğer kıtalara yayılmaya başlıyor.
#İstanbul