Bilimsel adı Malva sylvestris olan ebegümeci son zamanların en çok konuşulan bitkileri arasında yer alıyor. Ebegümeci çay olarak kullanıldığı gibi bazı yörelerimizde yemeği de yapılıyor. Ayrıca ebegümeci otu faydaları yara iyileşmesini hızlandırma, enfeksiyona karşı koruma, iltihabı azaltma, yaşlanma belirtilerini azaltma, solunum sağlığını iyileştirme, sindirim fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olma, uykuyu iyileştirme ve baş ağrılarını tedavi etme gibi saymakla bitmiyor. Peki, ebegümeci nedir, nasıl kullanılır? İşte, ebegümeci çayı faydaları ve zararları...
#Ebegümeciİdrar söktürücüler vücuttaki fazla sodyum ve su atmaya yarar. Vücudunuzda fazla su olması ise, sizi olduğunuzdan çok daha kilolu gösterebilir. Aynı zamanda vücutta fazla su tutulması, eklem ağrıları ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bazı bitkiler ve otlar vücuttaki fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur. İdrar söktürücü bitkiler nelerdir ve nasıl kullanılır sizler için derledik.
#İdrar Söktürücü Bitkiler NelerdirEbegümeci, birçok türe sahip olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetişen bu bitki, Latincede "Malva Sylvestris" adıyla bilinmektedir. Yüzyıllardır bilinen bir bitki olan ebegümeci, Antik Yunan ve Roma dönemlerinden bu yana tüketilmektedir. İşte ebegümeci hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?Neli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekYemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.
#Ceyhan MutfağıTüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
#HamileYeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı öncelikle ağız ve boğaz bölgesinin korunması önem taşıyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, vücudun bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için bitki özütlü pastillerin kullanılması tavsiyesinde bulundu.
#Koronaya Pastil ÖnerisiGebelik döneminde kadınların yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi.
#Bitki ÇayıFitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayı fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
#Bitki Çaylarının FaydasıSigara alışkanlığınızı bir kenara bıraktınız ve bu konuda oldukça kararlısınız. Şimdi onun etkilerinden tamamen arınma vakti! Uzman Diyetisyen Merve Tığlı, bu konuda size yardımcı olacak ve içerdiği antioksidanlarla vücudunuzda adeta detoks mucizesi yaratacak besinleri sıraladı. Tığlı, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktan korkanlara da çeşitli önerilerde bulundu.
#SağlıkKuru öksürükte müsilaj içeren tıbbi bitkiler ön plana çıkıyor. Müsilaj, normalde karbonhidrat içeren maddeler ve birçok bitkide bulunuyor. Bu madde su ile temas ettiği anda şişiyor ve sümüksü bir yapıya dönüşüyor. Böyle lapa gibi sanki ağdalı bir hale geliyor. Bu özellikleriyle de tahriş olmuş ve iltihaplanmış olan bölgelerde koruyucu bir tabaka sağlayarak, oradaki enfeksiyonun sökülüp atılmasında çok büyük destek olurlar. Bu tıbbi bitkiler mukozadaki korucu tabakayı sağlamanın yanı sıra tahriş olan bölgedeki yangıyı gideren özelliğe de sahip.
#EbeveynsaglikSabahları kendinizi daha dinç ve daha sağlıklı bir güne başlamak için aşağıda belirteceğimiz bitki çaylarını tüketmenizi öneriyoruz. Bir kahve kadar etkili olan bu çaylar sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Bu yüzden söylediklerimizi not alın ve sabahları mutlaka deneyin. Kısa bir süre sonra vücudunuzdaki farkı görebileceksiniz.
#Bitki ÇaylarıEGE Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölüm Başkanı ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek, özellikle son günlerde görülen soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar nedeni ile kullanımı artan çaylar konusunda uyarılarda bulundu.
#Çay