Türkiye’de bir milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin edilen sedef hastalığı (psoriasis) konusunda Dünya Psoriasis Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Psoriasis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Dermatoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, sedef hastalığının görünenin çok ötesinde bireysel ve toplumsal etkileri olduğunu ifade ediyor.
#Dünya Psoriasis GünüYalnızca bir cilt hastalığı olarak bilinen sedef hastalığına (psoriasis), eklem tutulumu, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, damar sertliği, kalp krizi, Crohn ve Ülseratif Kolit gibi iltihabi barsak hastalıkları eşlik edebilir. 29 Ekim Dünya Psoriasis Günü vesilesiyle Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Didem Didar Balcı önemli bilgiler paylaştı.
#SedefHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirSedef hastalığı (psoriasis), deride sedef rengi pullarla kaplı kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bir hastalık... Genellikle 15-35 yaş aralığında ortaya çıkıyor, yaşam boyu iyileşmeler ve tekrarlarla devam ediyor. Soğuktan etkilenen cilt nedeniyle kış aylarında daha aktif hale geliyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, 29 Ekim Dünya Sedef Haftalığı (Psoriasis) günü öncesinde hastalık hakkında detaylı bilgiler verdi, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sedef Hastalığı