Eğitimin Nobel’i olarak bilenen Küresel Öğretmen Ödülü’nde 10 finalisti ABD’li aktör Hugh Jackman açıkladı. Bu yıl ilk 40’ta yer alan Türkiye’den Samet Başkonuş, finalistler arasına kalamazken, kazanan eğitimci 1 milyon dolar değerinde ödülün de sahibi olacak.
#Eğitimİngiliz Varkey Vakfı’nın verdiği, ‘Eğitim Nobel’i’ olarak bilinen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’ 18 Mart akşamı sahibini bulacak. Kazanan eğitimci 1 milyon dolarlık para alacak. Bu yıl ilk 10 finalist arasına giren ve Dubai’de heyecanla sonuçları bekleyen Nurten Akkuş, “Kazanırsam, 1 milyon doları dezavantajlı çocuklar için harcayacağım” diyor.
#Nurten Akkuşİngiliz Varkey Vakfı tarafından verilen ve ‘Eğitim Nobel’i’ olarak bilinen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nde bu yıl ilk 10 finalist arasına giren Nurten Akkuş, 18 Mart’ta Dubai’de olacak. Samsun’da anaokulu öğretmeni olan Akkuş’un finale kaldığını Bill Gates duyurmuştu. ‘Küresel Eğitim ve Beceriler Forumu’nda ödülün sahibi olan öğretmen açıklanacak. Kazanan eğitimci 1 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi olacak.
#Varkey VakfıÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk Yazar2027 yılına kadar dünya çapında çalışanların sahip olduğu niteliklerin yüzde 44’ü altüst olacak ve yetersiz hale gelecek. Bir başka deyişle, 5 yıl içinde yeteneklerinin en az yarısını yeniliklere uyduramayan herkes çağın gerisinde kalacak.
#Umut Fırat EroğluDünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre geleceğin meslekleri ve becerileri değişiyor. Raporda yeni dönemin en önemli becerileri arasında “merak ve yaşam boyu öğrenme, teknoloji okuryazarlığı, güvenirlik ve detaylara dikkat, empati ve aktif dinleme gibi” yeni konular yer alıyor.
#Dünya Ekonomi ForumuMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Dünya Eğitim Forumu'nun ana teması, COVID-19 salgınının eğitimi nasıl şekillendireceği, özellikle dijital beceriler, yeni beceriler, yeni eğitim platformları ve yeni salgınlara karşı nasıl hazırlıklı olunabilir ve özellikle toplumlardaki eşitsizliklerin bu salgından en az hasarla nasıl çıkabileceği ile ilgili yeni açılımlar neler olabilir? Bunların tartışıldığı bir forum" dedi.
#Dünya Eğitim ForumuUkrayna - Rusya savaşı 9'uncu gününde de tüm şiddetiyle sürüyor. Bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde Kiev yakınlarında gerçekleşen patlamada 2'si çocuk 7 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede "Ukrayna ile diyaloğa hazır olduğunu fakat Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından sunulan şartları yerine getirmesi gerektiğini" söyledi. Kameraların karşısına geçen Zelenski ise Avrupa'ya çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer" mesajı verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ateşkes müzakerelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede tablonun çok kararsam olduğunu ortaya koydu. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar..
#UkraynaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Teknoloji kaynaklı dönüşümde ilerlemek, istihdam edilebilirliği sağlamak ve iş gücü piyasası ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla becerileri artırmak için etkili stratejiler ve teşvikler geliştirmeye büyük önem veriyoruz" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "(Avrupa Yeşil Mutabakatı) Anlaşmanın olası olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ülkelere yüklediği zorunlulukları fırsata dönüştürmek için Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı hazırladık" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dönüşüm alanında yeni bir vergi teşvik programı üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla, KOBİ'lerimizin dijital dönüşüm harcamalarını vergi teşviki kapsamına alacağız."
#Mustafa VarankAşılanmanın artması ile Dünya genelinde etkisi azalmaya başlasa da Kovid-19 salgınının yaşamımızı kökten değiştirdiği bir gerçek. Pandemi sürecinde, adapte olduğumuz pek çok yeni teknolojiyi ve uygulamayı Korona sonrasına da taşıyacağız. Bu yazımda, önde gelen danışmalık şirketlerinden McKinsey’nin deyimi ile “sonraki normale” hazırlanırken, Kovid-19 sonrasında da kalıcı olacak uygulamaları analiz ettim.
#KoronavirüsEğitim Teknolojileri Zirvesi (ETZ) 6 Mart’ta 8’nci kez yapılacak. Zirvenin bu yılki ana teması ise eğitimde dijitalleşme çerçevesinde bilgi toplumundan süper akıllı topluma geçiş olarak da ifade edilen Toplum 5.0 olacak. ETZ, pandemi önlemleri nedeniyle bu yıl katılımcılarını zenginleştirilmiş dijital etkinlik tasarımıyla çevrimiçi ortamda buluşturacak.
#EtzDünya Ekonomik Forumu Başkanı Schwab "Ekonomik ve jeopolitik açıdan küresel olarak ve bölgesinde önemli bir aktör olan Türkiye, bu alanda (dijital dönüşüm) liderlik üstlenebilir ve dijital devrimin etkilerinin en üst seviyeye çıkartılması için öncülük edebilir" dedi.
#Klaus SchwabIBM, gençleri ve eğitimcileri siber güvenlik, yapay zeka ve bulut bilişimin yanı sıra, özgeçmiş yazma ve mülakat gerçekleştirme gibi profesyonel beceriler konusunda bilgilendirmek amacıyla, ücretsiz bir dijital eğitim deneyimi platformu olan Open P-TECH'i Türkiye'de kullanıma sunduğunu duyurdu.
#İbmCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan “Ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılımında önemli gelişmeler kaydedildi. Kadınların işgücüne katılma oranı, geçen 10 yılda erkeklere göre 4 kat daha hızlı arttı. Geleceğin dünyası tasarlanırken, kadın aklının zengin hazinelerine son derece ihtiyacımız var” dedi.
#GazetehaberleriKenya’daki KEMRI-Wellcome Güven Araştırma Programı (KWTRP), Oxford Üniversitesi’ndeki doktorlar, hemşireler, araştırmacılar ile HTC’nin desteğiyle geliştirilen Acil Durumlarda Hayat Kurtarıcı Eğitim (LIFE) sanal gerçeklik medikal eğitim platformu resmi olarak duyuruldu.
#LifeTÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski “Sosyal duygusal becerileri güçlü olarak yetiştirilmiş yeni kuşakların, işteki ağırlığı arttıkça hem kurum kültüründe kendilerinden bir parça bulmaları hem de bu kültürü geliştirmeleri kolaylaşacaktır” dedi.
#TÜSİADYapay zekanın yanında sosyal ve duygusal becerilerin önemi de giderek artıyor. Microsoft’un araştırmalarına göre işverenlerin sadece yüzde 42’si yeni mezunların iş hayatına layıkıyla hazırlandığını düşünüyor ve gelişen endüstrilerde işlerin yüzde 30-40’ı sosyal beceriler gerektirecek. Microsoft’un 2 binden fazla öğrenci ile yaptığı araştırmaya göre de öğrencilerin yüzde 50’si sosyal becerileri en önemli öncelikleri arasına koyuyorlar.
#MicrosoftTürk yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen törenle başlatıldı. Projeyle üniversitelerde artık öğretim üyeleri ile öğrenciler, ‘LMS’ ağı üzerinden interaktif iletişime geçerek derslerini ve projelerini yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürecek.
#YÖKDenetim, danışmanlık, finansal danışmanlık, risk danışmanlığı, vergi ve ilgili alanlarda, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte Türkiye, ‘Teknoloji Sektöründe Kadın: Türkiye’de kadınları teknoloji sektörüne çekmek ve kariyer yolunda desteklemek’ temalı raporunu yayınladı.
#Türsab