Avrupa’da Yunanistan’dan sonra İspanya’nın endişeleri artırması ve Kore yarımadasında savaş korkusu, dün küresel piyasaları karıştırdı. İspanya ile birlikte bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz beklentilerin artması ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginliğin buna eklenmesi ile Euro dolar paritesi 1.21’e geriledi. Borsalardaki kayıplar ise yüzde 3 seviyelerini aştı.
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaOrtadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı. Geçen haftayı bu endişelerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı. Dün bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken; Japonya’da başlayan satış dalgası Çin, Güney Kore, Tayvan’ın ardından Türkiye, Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, jeopolitik risklerle finansal risklerin üst üste gelerek piyasalara ‘kusursuz fırtına’ yaşattığını anlattı.
#ABDEv teknolojileri şirketi Beko, Time dergisinin ilk kez yayımladığı 'Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri' listesinde 44'üncü sırada yer aldı. Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu knu hakkında, "Sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığımızın dünyanın önde gelen kurumları tarafından takdir edilmesi de doğru yolda olduğumuzun önemli bir göstergesi" diye konuştu.
#BekoBorsa İstanbul, getiri, yeni katılımcı ve işlem hacmi açısından verimli bir yıl geçirdi. Yıllık getiri endeks bazında yüzde 200’e yaklaşırken, birçok hissede bu rakamın da üzerine çıktı. 2022’de enflasyona karşı getiri arayışı ve tasarrufları korumada borsa doğru bir tercih oldu. Bunun yanında dış borsalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da, prim düzeyi yükseldikçe yorgunluk ve seçiciliğin artacağı bir döneme girdiğimizi de söylemek gerekir.
#BorsaKüresel piyasalar, Türkiye’nin girişimleriyle Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının Antalya’da yaptığı görüşmeye odaklandı. Bu görüşmeden somut bir sonuç çıkmayınca, başta Avrupa ve ABD olmak üzere uluslararası piyasalarda yüzde 3’ü bulan kayıplar yaşandı. Altın ve brent petrol de önceki günkü sert düşüşün ardından görüşme sonrası yeniden yükselişe geçti.
#Küresel PiyasalarKüresel pay piyasalarında, ABD'de artan enflasyon baskılarının ABD Merkez Bankası'nı (Fed) beklenenden önce sıkı para politikasına zorlayabileceği endişeleri devam ederken, bugün İngiltere ve Avro Bölgesi'nde enflasyon verileri ile Fed yetkililerinin konuşmaları yatırımcıların odağında bulunuyor.
#Küresel Pay PiyasalarıKüresel pay piyasalarında, dünya genelinde artmaya devam eden enflasyon baskısı ve Asya'da açıklanan makro ekonomik verilerin karışık sinyaller vermesi fiyatlamaları zorlaştırırken, bölge ve sektör bazlı ayrışmalar dikkati çekiyor.
#Küresel Pay PiyasalarıKüresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin yapacağı açıklamaların yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) başta olmak üzere veri akışı takip edilecek.
#Küresel Piyasalar