Rusya, ‘150 bin tonluk kota doldu’ gerekçesiyle Türkiye’den giden domatesleri almıyor. Denizyolu ve karayolu giden domates yüklü TIR’lar kapıda bekliyor. Kotanın arttırılmasını isteyen sektör temsilcileri, “Sorun birkaç gün içinde çözülmezse domatesler bozulur” diyor.
#DomatesMersin'den Gebze'ye kadar sürdürülen aralıksız takip İstanbul'da operasyona dönüştü.Havadan ve karadan takip sonucu Seyranpe'de durdularak aranan domates yüklü TIR'ın özel bölmesinden 231 kilogram eroin çıktı.Operasyonda 6 kişi gözaltına alındı, 2 kişi ise aranıyor.Operasyon anı polis kamerası tarafından saniye saniye böyle görüntülendi. (Haber: Sinan BİLGİLİ / İSTANBUL DHA)
#HtvhaberRusya kapıları kapadı, sebze-meyve almıyor. “İhracat nedeniyle fiyat artıyor” bahanesi artık geçersiz. Ancak vatandaş ucuzluk beklerken fiyatlar yüzde 40 zamlandı. Vatandaşa zam şokunu yaşatan ‘aracı’lara karşı bir an önce önlem alınması isteniyor.
#Şemsi Bayraktar TZOB Genel BaşkanıRUSYA'nın, uçak krizinin ardından Türkiye'den aldığı yaş sebze meyveye kapısını kapatması tarım sektörünü vurdu. Yılda ortalama 2 bin ton yaş sebze ve meyveyi Rusya'ya ihraç edip, 10 milyon lira gelir sağlayan İzmir'in Torbalı İlçesi'nde de çiftçi sıkıntı yaşamaya başladı. Pırasa, kereviz, lahana, ıspanak, kiraz ve şeftali gibi ürünleri Rusya'ya satan Torbalı'da en büyük gelir kaybı kurutulmuş domateste yaşandı.
#İzmirİhracat yüklerini Bulgaristan üzerinden götürmek isteyen TIR sürücüleri dozvola (yol geçiş belgesi) olmadığı için Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekletiliyor. Özellikle yaş meyve sebze ürünlerinde bozulmalar başlarken Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı "Fiyatlar etkilenmeye başladı. Domatesin üretici fiyatı düştü. Bu krizin 1 hafta daha sürmesini düşünmek bile istemiyorum" diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin toplam sebze ve meyve üretiminin parasal büyüklüğü ve kayıtdışılık ile ilgili bilgileri paylaştı. Bakan Yazıcı'ya göre Türkiye'nin toplam üretimi 46 milyon ton. Bu ürünlerin parasal değeri 75 milyar lira. Yazıcı'nın açıkladığı rakamlara göre 46 milyon ton ürünün yüzde 25'i telef oluyor. Kalan ürünün yüzde 70'i ise 30 milyar değerinde. Her iki rakamın toplamı 50 milyar lira. Bir başka ifade ile Bakan Yazıcı'nın hesabına göre toplam ürünün yüzde 95'i 50 milyar lira. Oysa toplamda 75 milyar değerindeki ürünlerin yüzde 95'i, 71 milyar lirayı aşıyor.
#Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı