Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Doğan YaşarProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" ifadelerini kullandı.
#İzmirTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, kıyı dolgu alanlarının sayısı ve olumsuzluklarına dikkati çekerek, "Göl, deniz, nehir gibi yaşam alanlarına yapılan dolgular; yerleşim alanlarının, dağların, belli yükseklikleri olan coğrafi elemanların panoramik görüntüsüne, ekosistemine, yaşamına zarar veriyor. Ayrıca, yapay dolgular hafriyatlardan yapıldığı için deprem açısından da sorunlu. Deniz ve su, yolunu, yatağını bırakmadığı gibi kendinden alınanı da mutlaka geri almaktadır, alacaktır da" dedi.
#Kıyı DolgusuTrabzon’un büyükşehir statüsüne geçmesiyle merkez ilçe olan Ortahisar’da deniz dolgusu ile elde edilen kara parçaları üzerine projelendirilen 40 bin kişi kapasiteli stadyum, inşası süren 900 yatak kapasiteli Şehir Hastanesi’nin yanı sıra çevresinde oluşturulacak sosyal donatı alanlarıyla birlikte kentin yüz ölçümü genişledi. Milyonlarca tonluk taşların kullanıldığı dolgu projeleriyle kentin yüz ölçümü 4 kilometrekare daha büyüyerek 4 bin 689 kilometrekare oldu.
#TrabzonTrabzon’un büyükşehir statüsüne geçmesiyle merkez ilçe olan Ortahisar’da deniz dolgusu ile elde edilen kara parçaları üzerine projelendirilen 40 bin kişi kapasiteli stadyum, inşası süren 900 yatak kapasiteli Şehir Hastanesi’nin yanı sıra çevresinde oluşturulacak sosyal donatı alanlarıyla birlikte kentin yüz ölçümü genişledi. Milyonlarca tonluk taşların kullanıldığı dolgu projeleriyle kentin yüz ölçümü 4 kilometrekare daha büyüyerek 4 bin 689 kilometrekare oldu.
#TRABZON6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Hâlâ açtığı yaraları sarmak için uğraşıyoruz. Depremden kısa bir süre sonra aşırı yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman’da 18 kişi sele kapılarak hayatını yitirdi. Geçen hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle yine aynı şeyler oldu, selin vurduğu Kırklareli ve İstanbul’da oluşan su baskınlarında toplam 18 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Hastaneleri, yolları, 5 ilçede 564 konut ve 744 işyerini su bastı İstanbul’da. Uzmanlar yaşanan doğal felaketlerde üzerinde yaşadığımız zeminin etkisinin çok büyük olduğunu ve dere yataklarına, göl kenarlarına veya sahil şeridindeki dolgu alanlarına bina yapmanın çok riskli olduğunu söylüyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye'yi sarsan depremlerin ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti. Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir. Trabzon 'deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" dedi.
#DepremHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümMANİSA Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), altyapı çalışmaları sırasında, dolgu alanında meydana gelen göçükte, işçi Ahmet Çolak (25) ile onu kurtarmaya gelen 3 itfaiye eri toprak altında kaldı. 3 itfaiye eri meslektaşları tarafından kurtarılıp, hastaneye kaldırıldı. işçi Ahmet Çolak'ın ise cansız bedenine ulaşıldı.
#ManisaRİZE'de havalimanı ve lojistik liman projelerinden sonra şehir hastanesinin de 340 bin metrekare alanda 7 milyon 700 bin ton taş kullanılarak denize dolgu üzerine inşa edilmesi için proje hazırlandı. Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu 'gerekli değil' kararı verildi, imar planı da askıya çıkarıldı. Rize Valisi Kemal Çeber, deniz dolgusunun 1 yıl içerisinde tamamlanarak hastane inşaatının başlayacağını belirtti.
#RizeRİZE'de deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelerek tahliyesi yapılan 23 hektarlık alanda, yıkımın ardından, zemin güçlendirme çalışmalarına geçildi, inşa edilecek yeni ilk bloğun temeli atıldı. Etap etap çalışan ekipler, yaklaşık 4,5 metre derinliğine indikleri zeminde, fore kazık döşeme işlemi yürütüyor. Çevresi 560 fore kazıkla güçlendirilen ve toplam bin 806 fore kazık uygulanacak alan üzerine 133 dükkan, 404 ofisin yer alacağı 8 blok inşa edilecek. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, tedbirlerin alındığını ve en sağlam binaların yapılacağını söyledi.
#HaberRize'de, 1960'lı yıllarda büyük taşlarla doldurulan, arasına kum ve balçık gibi malzemelerle dolgu yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi. Projede tahliye edilen alanda başlanan yıkım çalışmalarında sona gelindi. Bu riskli binalar, çoğu kez iş makinelerinin tek dokunuşu ile anında yerle bir oluyor. Vali Kemal Çeber, "Her bina yıkıldığında, çok doğru iş yaptığımızı teyit ettik. İş makinesinin çok zorlanarak o binayı yıkması gerekirken, dokunduğu anda nasıl tuzla buz olduğunu gördük" dedi.
#Rizeİstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde bulunan ve gözlemecilik yapan 8 esnafın iş yerleri, Büyükçekmece Belediyesi tarafından mühürlendi. 15 günde üç kez dükkanlarının mühürlendiğini söyleyen işletmeci İhsan Fırıncı, 'Yanımızda bulunan kafelere hiçbir şekilde dokunulmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi birleştiği için bütün haklarımızı kaybetmiş durumdayız. Son mühürlenme pazartesi günü yapıldı. Ve o sırada içeride müşterilerimiz vardı. Pandemi döneminde bu bize yapılan doğru mudur?' şeklinde tepki gösterdi.
#İstanbulİstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde bulunan ve gözlemecilik yapan 8 esnafın iş yerleri, Büyükçekmece Belediyesi tarafından mühürlendi. 15 günde üç kez dükkanlarının mühürlendiğini söyleyen işletmeci İhsan Fırıncı, 'Yanımızda bulunan kafelere hiçbir şekilde dokunulmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi birleştiği için bütün haklarımızı kaybetmiş durumdayız. Son mühürlenme pazartesi günü yapıldı. Ve o sırada içeride müşterilerimiz vardı. Pandemi döneminde bu bize yapılan doğru mudur?' şeklinde tepki gösterdi.
#İstanbulRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm başladı. İş yeri ve dükkanların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile birlikte kiralık iş yeri arayanların sayısı artınca kentte kiralarda bir anda yüzde 50'yi aşan oranlarda artış yaşandı. Yüksek kira bedelleri nedeniyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.
#RizeUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca bin hektarlık alanda projelendirilen, tamamlandığında Türkiye’nin deniz dolgusuna inşa edilecek 2’nci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı’nda pistlerin beton ve asfalt kaplamasına geçiliyor. Projenin yüzde 80’i tamamlanırken, ilk uçağın ise 29 Ekim 2021’de piste inmesi planlanıyor.
#TürkiyeRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen binalarda kentsel dönüşüm sürüyor. Rize’nin ‘Pisa kuleleri’ diye isimlendirilen yan binaların yıkımı tamamlanırken Yeniköy Mahallesi'nde 240 dönüm alanda da yıkım çalışması sürüyor. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Blok halinde oldukları için birbirine güç vererek ayakta duran ve tehlike oluşturan bu binaları kaldırmak zorundayız. Bu zahmetli sürece katlanarak sonunda kent güzel bir çehreye kavuşacak” dedi.
#RizeRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen binalarda kentsel dönüşüm sürüyor. Rize’nin ‘Pisa kuleleri’ diye isimlendirilen yan binaların yıkımı tamamlanırken Yeniköy Mahallesi'nde 240 dönüm alanda da yıkım çalışması sürüyor. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Blok halinde oldukları için birbirine güç vererek ayakta duran ve tehlike oluşturan bu binaları kaldırmak zorundayız. Bu zahmetli sürece katlanarak sonunda kent güzel bir çehreye kavuşacak” dedi.
#RizeRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda, kentsel dönüşüm projesi başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı alan için "50-60 yıl öncenin tekniğiyle yapılan binalar adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor" dedi. Çeber, "Son aşamaya geldik. 15 Şubat’a kadar tahliyelerin yapılması gerektiği yazıları herkese yazıldı. Pandemi sürecinin etkileriyle veya önümüze çıkan teknik nedenlerden dolayı tarihler zaman zaman esneyebilir. Ama Rize’de herkesin kafasındaki bir soru işareti halloldu" ifadelerini kullandı.
#RizeRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda, kentsel dönüşüm projesi başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı alan için "50-60 yıl öncenin tekniğiyle yapılan binalar adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor" dedi. Çeber, "Son aşamaya geldik. 15 Şubat’a kadar tahliyelerin yapılması gerektiği yazıları herkese yazıldı. Pandemi sürecinin etkileriyle veya önümüze çıkan teknik nedenlerden dolayı tarihler zaman zaman esneyebilir. Ama Rize’de herkesin kafasındaki bir soru işareti halloldu" ifadelerini kullandı.
#Rize