Doğurganlık haberleri sayfasında Doğurganlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1664 Doğurganlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş "(Doğurganlık hızının düşmesi) Bakanlığımızla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturuyoruz. Hem saha çalışmaları ile bu grubu besleyecek hem de konuyu çok boyutlu olarak ele alacağız" dedi.
#DoğurganlıkKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkKadın pilotlar ve hosteslerin uçuş süreleri arttıkça doğurganlık seviyelerinin de düştüğü ortaya çıktı. Uçuşlarda yüksekliğin artmasıyla maruz kalınan ultraviyole radyasyon ve uzun uçuşlar sonrası jet-lag gibi etkenler ile yumurta sayıları azalarak doğurganlık seviyesi düşüyor.
#Kadın HavacıDünyanın en büyük ulusu küçülmek üzere.1,4 milyarı aşkın nüfusu ile Çin, dünya nüfusunun altıda birinden fazlasını oluşturuyor. Ülke nüfusu kırk yılda 660 milyondan 1,4 milyara tırmandı. Ancak uzun bir süreden sonra bu yıl ilk kez Çin'in nüfusu azalma yolunda.
#ÇinMacaristan’da topuklu ayakkabı giyen kadınların ‘doğurganlık’ mesajı verdiğine dair bir araştırma yapıldı. Sırtın kıvrılmasına etki eden topuklu ayakkabının, kadınların doğum yapma şansını arttırdığını savunan araştırmayla ilgili değerlendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Bulanık,
#Topuklu AyakkabıKadınların günümüzde çocuk sahibi olma olasılığının on yıl öncesine göre daha yüksek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Ertan Cevizci, “Ancak çoğu hayatın ilerleyen dönemlerini bekliyor. Bu nedenle, bir kadının ilk çocuğunu doğurduğu ortalama yaş, 1994'te 23 iken 2018'de 26'ya yükseldi” dedi.
#KadınHenüz gençlik yıllarınızda olabilirsiniz, ancak ileride sorun yaşamadan çocuk sahibi olmak için yapmanız gerekenlerin neler olduğunu biliyor musunuz? <br><br>Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, gelecekte sağlıklı şekilde çocuk sahibi olmak için şimdiden bilmeniz ve değerlendirmeniz gereken 8 kuralı açıkladı.
#DoğurganlıkSİGARA kullanımının artması, beslenme hataları ve çevresel faktörler erken menopoz için zemin hazırlıyor. Kadınların yaşamlarında son derece önemli bir dönem olan menopozun erken yaşandığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, yumurtalık işlevlerinin önceden belirlenmesinin kadının doğurganlığın korunması açısından çok önemi olduğunu ve emzirmenin erken menopoz riskini azalttığını da açıkladı.
#Prof. Dr. Erkut AttarSperm hücreleri, üretildikleri andan itibaren meni adı verilen bir sıvının içerisinde yüzmeye başlarlar. Testis, prostat, seminal vezikül ve Cowper bezleri tarafından üretilen meni sıvısı genelde yoğun, beyaz renkli ve akışkandır. Bazı durumlarda meninin rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Genellikle yaş, cinsel ilişki süresi, beslenme faktörleri gibi fizyolojik nedenlerle ortaya çıkan meni değişiklikleri bazı hastalıkların da habercisi olabilir.
#SpermGünümüzün modern kadınları, iş yaşamındaki kariyerleri nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyebiliyor. Geçen zaman ve ilerleyen yaş ile birlikte günümüz kadınlarının yumurta sayısı ve kalitesi azalabiliyor ve hamile kalmakta zorluk çekebiliyorlar. Bunun yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmeden ödün verilebiliyor ve buna bağlı olarak vitamin ve minerallerin yetersiz alımı söz konusu olabiliyor.
#Doğurganlıkİspanya'da yapılan araştırmalar sonucunda zamanla kaybolan mürekkeplerin kullanıldığı alışveriş fişlerinin, BPA (bisfenolA) içeren termal kağıtla yapıldığı ve yüzde 90 oranında kansere neden olan kimyasal bulunduğunu ortaya atıldı. Basında yer alan haberlerden duyduğumuz kadarıyla alışveriş fişlerinde, yiyecek ve içecek korunmasında kullanılan plastik kaplarda bulunabilen Bisferon A (BPA) maddesinin kadınlarda yumurta erkeklerde sperm sayısını azaltığını öğrendik. Bilim insanları alışveriş fişlerinde bulunan tehlikeye karşı halkı uyarıyorlar. Peki, Bisfenol-A başka hangi ürünlerde var? Anneden bebeğe geçer mi? Başka hangi sağlık problemlerine neden olur? Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun ile Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu'na bu konu hakkında aklımıza takılan soruları yönelttik.
#Alışveriş FişiBugüne kadar doğurganlık konusunda kadının yaşı ve yumurta rezervlerinin durumu her zaman ön plandaydı. Ancak son yapılan araştırmalar gösteriyor ki, erkeğin yaşı, yaşam kalitesi ve spermlerinin durumu da doğurganlığı etkileyen oldukça önemli faktörler. Centrum Clinic Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, yaş ilerledikçe sadece kadınların değil, erkeklerin de doğurganlıklarında dolaylı yoldan bir düşüş olduğunu belirtiyor.
#DoğurganlıkEvlilik dediğimiz hayat arkadaşlığının temel dürtüsü çocuk sahibi olmaktır. İlk aylarda bir sorun oluşturmamakla birlikte, zaman geçtikçe çevresel beklentilerin de baskısıyla bir kuşku başlar ve nihayetinde çocuk sahibi olamayanlar tedavi arayışına geçer.
#Çocuk Sahibi OlmakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 8 yaşında katledilen Narin Güran’ın duruşmasıyla ilgili olarak, “Narin kızımızın mahkemesinde onun canına kıyanların en ağır cezayı alması için mücadele eden biziz, avukatlarımızın savunması herkes tarafından takdir gördü” dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Biz, kadına yönelik şiddetle kapsamlı bir mücadele yürütürken bugün ne yazık ki bu mücadelemiz ısrarla İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir çerçeveye hapsediliyor. Ülke olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tek bir sözleşme ile başlamadığı gibi ona bağlı olarak da kesintiye uğraması asla söz konusu değildir." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Randevu konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Malum bazı branşlarda halen daha sıkıntılarımız var. İki üç ay içinde bunlarla ilgili de hem randevuyu rahatlatacak hem de sistemimizi daha işler hale getirecek bir çalışma içindeyiz. İnşallah bunu da kamuoyuyla paylaşır, randevu sorunlarını minimize ederiz." dedi.
#Bakan Memişoğluİngiltere ve Galler’de ilk kez ‘Muhammad’ en çok tercih edilen erkek ismi oldu. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre ‘Muhammed’, uzun zamandır zirvede olan ‘Noah’ ismini geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Listenin üçüncü sırasında ise ‘Oliver’ yer aldı. Kız çocuklarında ise ‘Olivia’ sekizinci kez birinci sıradaki yerini korurken, onu ‘Amelia’ ve ‘Isla’ takip etti.
#İngiltereİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere yarına ertelendi. Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık hemşire yardımcısı Batuhan Çetin “Denetim gelmeden önce hastanenin bilgisi oluyordu. Normalde doktor yoktu, denetim olacağında doktor geliyordu. Kaya bebek doğduktan sonra hiçbir doktor müdahalede bulunmadı. Elini bile sürmediler bebeğe. 2. günün gecesinde bebek çok kötü kanıyordu. Aspirasyon sonucu kanıyordu. Kaya bebeğin durumu ağırlaşınca doktor Rıza Keykubat’ı aradım ‘Hocam nabzı alamıyorum artık’ dedim. Bana '500 gram zaten bebek, çek fişini gitsin' dedi” şeklinde konuştu.
#Yenidoğan ÇetesiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde denetimlerin yeniden yapılandırılacağını belirterek, "Denetleme usullerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız, 'Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu' tüm branşlarda etkin olacak" dedi. Bakan Memişoğlu ayrıca, 'Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.' ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıŞöyle bir bakıldığında gerçekten de dünyanın en güzel kadınlarından biri... Üstelik de geçip giden yıllara rağmen. Servet deseniz fazlasıyla var... Tabii ki şöhret de... Dünyanın dört bir yanında 7'den 70'e kime sorsanız onun kim olduğunu bilir.
#Charlize TheronAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İzmir'in Selçuk ilçesinde 5 kardeşin hayatını kaybettiği yangınla ilgili, "Bu olay bir anne olarak da beni derinden yaraladı. Bu faciada hayatını kaybeden evlatlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Süreç içerisindeki soruşturmayı dikkatle takip ediyoruz. Hepimizin, milletimizin başı sağ olsun" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu'nun gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi için çok stratejik olduğunu belirterek, "Geleceğimizi ve ailemizi, bununla beraber toplumumuzu geliştirecek ve yeniden güçlendirecek çalışmalara Sağlık Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceğiz, içinde olacağız." dedi.
#Sağlık BakanıLipödemin kadınlarda görülen genetik bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Lipödem, cilt altı yağ dokusunun anormal birikimine bağlı bacaklarda, kalçada ve bazen de kollarda görülen rahatsızlık hissi, ağrı ve orantısız kalınlıkla seyreden bir hastalıktır. Genellikle ergenlik dönemine girişte ve doğurganlık yaşlarında belirginleşir. Bu durum çoğu zaman tam anlaşılamadığı için başka tanılarla karıştırılmaktadır" dedi.
#SağlıkVarikosel erkek infertilitesinin (kısırlık) en sık düzeltilebilir nedenidir. Üreme çağındaki ergenler ya da yetişkinlerde testislere ait toplardamarlardaki genişleme olarak açıklanabilecek olan varikosel, tedavi edilmediği takdirde erkeklerde infertiliteye yol açabilmektedir.
#VarikoselSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye'nin kanını donduran Narin Güran cinayeti hakkında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Gökta, "Narin'in davası Türkiye'nin davası. 7 Kasım'da bakanlık avukatları sürece müdahil olacak. Kuzenlerinde korku ve endişe gördük" ifadelerini kullandı.
#Bakan GöktaşPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikMEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait örgün eğitim istatistiklerini yayınladı. Verilere göre Türkiye’deki okul sayısı 75 bin 647 oldu. Bir önceki yıl bu rakam 75 bin 19’du. Okul öncesi ve ortaöğretimdeki öğrenci sayısında ise düşüş var. Liseden mezun olan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon azaldı...
#ÜniversiteCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Yılmaz "Politikalarımız kararlı şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları, CDS'lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Politikalar gündelik değişecek şeyler değil. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız. 3 ayda 23.5 puanlık düşüş var enflasyonda" dedi.
#Cevdet YılmazAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Gençlik Fonu Projesi kapsamında gençlerin evlilik kredisine daha hızlı ve kolay başvurabilmeleri için özel internet sitesi hazırladı. Hazırlanan internet sitesinde, evlilik kredisine ilişkin haberler, görseller, başvuru kılavuzu, duyurular yer alıyor, desteğe nasıl başvuru yapılacağı uygulamalı gösteriliyor.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’na 12 bin 519 genç çiftin başvurduğunu, şartları yerine getiren 3 bin 963 çiftin krediden faydalandığını belirterek, "Gençlerimize aile kurma yolunda destek olmaya devam edeceğiz ve bu fondan ülkemizin tüm gençlerinin yararlanmasını sağlayacağız" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş "Aile ve Gençlik Fonu projesinin pilot uygulamasında ikinci bölümünü başlattık. Fona TÜİK verilerine göre doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak'ı dahil ettik. Bu 3 ilden şartları sağlayan çiftlerimizin başvurularını almaya başladık" dedi.
#EvlilikSavaş oyununun etkisinde kalıp gerçek hayatta insanları yaralamak, sürekli bilgisayar ya da oyun konsollarının başında vakit geçirmek, sosyal medyada yaşamak... Dijital bağımlılıkla mücadelede yol haritası netleşti. Bağımlılık yapan ve olumsuz etkileri olan oyunları oynayan çocuklarla görüşülecek.
#Dijital BağımlılıkSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluPolikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluk olarak biliniyor. Rahim içinde yumurta gelişimi ve adet döngüsünü düzenlemekle görevli olan yumurtalıklarda meydana gelen, PKOS ya da PCOS olarak da bilinen bu rahatsızlık, yumurtalıklarda oluşan küçük kistler veya folikül adı verilen sıvı dolu keseciklerin birikmesiyle ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Taha Takmaz, kadınlarda pek çok belirti ile kendini gösterebilen “Polikistik Over Sendromu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over Sendromu