Denizlerde av yasağının 15 Nisan'da başlayacak olmasına az bir zaman kala Karadeniz’de çoğu tekneler yavaş yavaş limanlara şimdiden demirlemeye başladı. 1 Eyül’de başlayan av sezonunu değerlendiren Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sezonun balıkçı açısında iyi geçtiğini ancak balığın pahalı olması nedeniyle tüketici açısından pek iç açıcı geçmediğini söyledi.
#Av Yasağı1 Eylül itibari ile biten av yasağı bereketsiz başladı. Bir çok yerde balıkçılar, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto amacıyla balığa çıkmadı. Bazı yerlerde çıkan balıkçılar ise eli boş döndü. Hallerde bekleyen esnaf balıksız kaldı. Karada balık bekleyenlerden birileri de balık hallerinin müdavimi kedilerdi.
Zonguldak'ta bereketli geçen palamut sezonunun ardından fabrikalar için avlanan hamsinin halkın evine giremediğine dikkat çeken Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, hamsideki tehlikenin altını çizdi. Teknelerin boyuna göre kota konulması yada Karadeniz'in nadasa bırakılması gerektiğini belirten Kayhan, "Halk ancak böyle istenilen ölçüde ve lezzetle hamsi yiyebilir" diye konuştu.
#HamsiÜç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizlerinden avladığı toplam balık miktarında son 10 yılda yüzde 30 gerileme yaşandı. En çarpıcı düşüş kefal, levrek, çipura, akya, kalkan gibi dip balığı türlerinde görüldü. On yıl önce 10 bin 560 ton avlanan kefal, geçen yıl bin 721 tona düştü - ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gücü: "Pek çok balık türünde tehlike çanlarının çalmaya başladığı sınırdayız" dedi.
#Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı