AKDENİZ Üniversitesi’nden Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’deki köpekbalığı türlerinin tehlikeli olmadığını belirterek, "Bizim sularımızda tehlikeli tür yok. Herkes rahat denize girebilir" dedi. Gökoğlu, yakın zamanda Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e geçen çizgili gırt gırt balığının, olta balıkçılarının en fazla tuttuğu balık çeşidi arasında yer aldığını söyledi.
#AntalyaBEYAZ kumu, pırıl pırıl denizi, kıyılarında Akdeniz fokları ve orfozlara yuva olan sualtı mağaraları ve su kuşlarıyla 'Antalya’daki Maldivler' olarak nitelendirilen Sulu Ada, binlerce tatilci ve turisti ağırlıyor. Son birkaç yılda yoğun ilgi gören ada, bazı ziyaretçilerin özen göstermemesi nedeniyle kirlenme tehlikesiyle de karşı karşıya.
#Sulu AdaAkdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğleden sonra güneş ışınlarının eğik yansıması ve denizin ters rüzgar sonucu bulanması nedeniyle açlık dürtüsü olan caretta carettaların denizanası zannettiği beyaz tenli kişilerin tenine dokunduğunu belirtti. Korkulacak bir durumun olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gökoğlu, caretta carettaların üreme alanında 15.00 ile 16.00 arasında denize girilmemesi tavsiyesinde bulundu.
#AntalyaKızıldeniz orijinli çapı 50-60 cm, ağırlıkları ise 30-40 kilo olan ’başıboş’ ya da ’göçmen’ denilen denizanası türü, Antalya kıyılarında. Uzmanlar denizanalarına kesinlikle temas edilmemesi, temas edilmesi halinde ise cildin amonyakla temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#ANTALYAAntalya'da kentin altında dar koridorların bulunduğu obruklar araştırmacıların ilgisini çekerken, Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu ile öğrencileri, Arapsuyu Mahallesi'nde 50 metre derinlikteki obruğun bir insanın sığabileceği darlıktaki koridorlarında 15 metre ilerlemeyi başardı.
#AntalyaAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin 2007 yılında başlatılan Akdeniz göçmenleri deniz canlılarına yönelik araştırma çalışmalarında, 46 balık türünün yanı sıra, 15 tür karidesin de, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’den binlerce mil yol katederek Akdeniz’e geldiği belirlendi.
Antalya'nın Finike İlçesi'ndeki bir balıkçıdan aldıkları bilgiler doğrultusunda Akdeniz kıyılarında dalış yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri, kıyıya 1.5 mil uzaklıkta, 35 metre derinlikte, 2. Dünya Savaşı'nda düşürülen İngiliz veya Almanlara ait olduğu düşünülen bir savaş uçağı batığı buldu. İlçede oturan 80 yaşındaki Hüseyin Taşkın'ın uçağın düşüşüne şahit olduğu belirlendi. Uçağın vurulduktan sonra yanarak denize düştüğünü gören Hüseyin Taşkın ile görüşen Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, "Hüseyin Taşkın adlı vatandaş 2. Dünya Savaşı sırasında 12-13 yaşlarında iken burada yaşanan trajediye şahit olmuş. Uçağın vurulduktan sonra yanarak denize düştüğünü bizzat görmüş. Ama kimin vurduğuna ilişkin bilgi edinemedik. O tarihler 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı yıllar ve körfezde Alman, İtalyan ve İngiliz uçakları var. Savaşta zayıf taraf zaman zaman bu körfeze sığınıyor. Finike Limanı'nın hemen önünde yaşanan bu trajediye de Taşkın tanıklık ediyor" diye konuştu.
#HtvhaberİŞTE KATİL YOSUN GERÇEĞİ..!! Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, TÜBİTAK için 3 yıl önce başladığı deniz çayırları araştırması sonrasında Antalya kıyılarında 'katil yosun' olarak adlandırılan ve Akdeniz'in ekosistemi için büyük tehlike olarak görülen 'Caulerpa Taxifolia' türünün yayılması tatilcileri korkuttu. 'Caulerpa Taxifolia' adlı yosun türünün zarar verdiği iddialarına (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya'nın Demre İlçesi'nde cevap verdi.Projenin sualtı çalışmalarını yürüten Doç.Dr. Gökoğlu, katil yosunun ilk kez 2007 yılında İskenderun kıyılarında tespit edildiğini ve aradan geçen süre içinde Antalya kıyılarına ulaştığını söyledi. Gökoğlu, "İstilacı bir tür. Gittiği yerlerde yayılması ve ortamdaki diğer bitki türlerini gölgelemesi nedeniyle başka türlerin yaşamasına izin vermiyor. Bu nedenle katil yosun deniliyor. İnsanlara zarar vermiyor" dedi.Ahmet ACAR/ DHA
#HtvhaberFinike´de bulunan ve Asya Kıtası´nın en uzun sualtı mağarası olduğu belirtilen Suluin Mağarası´na dalış yapan 4 kişilik ekip, 45 metre derinliğe kadar inerek kalıntıların fotoğraf ve görüntülerini çekiyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, mağaraya 6´ncı dalışları olduğunu belirterek, görüntüledikleri kalıntıların, arkeolojik, jeolojik ve antropolojik açıdan incelenmesi gerektiğini söyledi. 1995 yılında Suluin Mağarası´na dalış yapan Amerikalı Jarrod Jablonski ve ekibinin 122 metre derinliğe ulaştığı mağaranın tam olarak sınırları ve derinliği bilinmiyor. Aynı yıl amatör bir grubun yaptığı dalışta 2 kişinin hayatını kaybettiği mağara, gizemini korumaya devam ediyor. HABER -KAMERA: Suat SÖĞÜT /FİNİKE (Antalya), (DHA)
#HtvhaberAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde dün denizin renginin yeşile dönüşmesinin alg patlamasından kaynaklandığını belirterek, "Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir" dedi.