Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Hakan Emmez cevaplıyor; Beyin tümörlerinin cerrahi tedavisiBeyintümörleri ilk duyduğumuz anda korku uyandıran bir hastalık olmasına karşın herbeyin tümörü korkmamızı gerektirecek kadar büyük tehlike yaratmamaktadır.Günümüzdeki teknolojik imkanlar bu hastalıkların tedavi edilmesinde büyükkolaylık sağlamaktadır. En önemli özellikleri ise güvenliği ve etkinliğiarttırmalarıdır. Tedavi için en çok kullanılan yöntemlerden biri IntraoperativeMRI denilen teknolojidir. Bu yöntemde hastanın ameliyatı devam ederken MRI’agirmek mümkündür. Bu sayede kalan tümörün nerede kaldığı ve kritik yapılarayakınlığı değerlendirilebilmektedir. Diğer bir yöntem ise nöronavigasyondediğimiz sistemdir. Nöronavigasyon, araçlarda kullanılan navigasyonsistemlerinde olduğu gibi yön bulmamıza ve beyin içinde istediğimiz noktaya enkısa yoldan ulaşmamıza yardımcı olmaktadır. Bir başka yöntem olan ultrasoncihazları ise beyin içlerinde de kullanılabilmektedir. Yine bu yöntemleameliyat sırasında tümörün kaldığı alanları, kritik yapılara yakınlığını tespitetmek mümkündür. Son olarak uyanık beyin ameliyatlarında, beynin konuşma, kolve bacak hareketlerini sağlayan merkezlerine müdahale etmek mümkündür.
#Beyin TümörüBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Hakan Emmez cevaplıyor; Boyun ağrıları ve boyun fıtığı tedavisiBoyunağrıları günümüzde özellikle ofis çalışanlarının sık karşılaştığı sorunlararasındadır. Bu sebeple bu hasatlığı meslek hastalıkları grubuna dâhil etmekmümkündür. Bunun dışında sık tablet kullanımı, yatarak televizyon izleme, alçakya da yüksek yastık kullanımı ve kitap okuma pozisyonu boyun ağrılarınıtetikleyen sebepler arasındadır. Süresi uzayan, şiddetlenen ve kollara yayılanağrılara dikkat edilmesi gerekmektedir çünkü bu ağrılar romatizmal sebeplere,enfeksiyona, tümöre ya da çok sık görülen boyun fıtıklarına sebep olabilir.Boyun ağrılarında cerrahi tedavi ilk etapta tercih ettiğimiz tedavi şeklideğildir. Boyun fıtığı; boyun omurları arasındaki kıkırdakların yerdeğiştirerek ya da omuriliğe basmasıyla oluşan hastalıktır. Omuriliğe basmasıdurumunda yürüme güçlüğü ve ağrılar, sinire basması durumunda ise kollarayayılan şiddetli ağrı ve uyuşmalar oluşmaktadır.
#Boyun AğrılarıGazi Hastanesi’nde çıkan yangın sırasında oksijen deposundaki patlama tehlikesine rağmen, açık kalp ameliyatını bırakmamakta direnerek hastasını kurtaran Dr. Mehmet Emin Özdoğan ve ekibinin ibret veren davranışının yankıları sürerken, mesleki bir kahramanlık öyküsü de aynı hastanenin beyin cerrahisi bölümünden çıktı. Yangın sırasında 9 yaşındaki Nihat Emre Ayvaz’a beyin ameliyatı yapan 6 kişilik ekip, operasyonu seyyar lambayla gerçekleştirdi.