İşte ’o an’ın fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

İşte ’o an’ın fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2006 00:00

Gazi Hastanesi’nde çıkan yangın sırasında oksijen deposundaki patlama tehlikesine rağmen, açık kalp ameliyatını bırakmamakta direnerek hastasını kurtaran Dr. Mehmet Emin Özdoğan ve ekibinin ibret veren davranışının yankıları sürerken, mesleki bir kahramanlık öyküsü de aynı hastanenin beyin cerrahisi bölümünden çıktı. Yangın sırasında 9 yaşındaki Nihat Emre Ayvaz’a beyin ameliyatı yapan 6 kişilik ekip, operasyonu seyyar lambayla gerçekleştirdi.

BAŞKENTTE Gazi Hastanesi’nde çıkan yangında beyin cerrahisi bölümünde de küçük bir çocuğa son derec ciddi bir ameliyat yapılıyordu. "Binayı boşaltın, patlama tehlikesi var" uyarısına ve kesilen elektriklere rağmen soğukkanlılığını yitirmeyen uzman ekip, 9 yaşındaki Emre Nihat Ayvaz’ın ameliyatına seyyar lambayla devam etti. "Apert Sendromu" diye adlandırılan, doğuştan kafatası ve şekil bozukluğu hastası olan küçük Nihat’ı hayata bağlayan ekip adına konuşan Dr. Hakan Ermez, o anı şöyle anlattı:

GÖZLERİNİ ÇIKARMIŞTIK

"Yangın haberi verildiğinde biz 7 saat sürmesi beklenen ameliyatın üçüncü saatindeydik. Haber geldiğinde Nihat’ın kafatasındaki parçaları ve göz çukurundan çıkarılan gözlerini elektrik kesildiği için seyyar lambayla hemen toparladık. Ertesi gün de ameliyata kaldığımız yerden devam ederek tamamladık."

DOKTORUMU SEVİYORUM

Yangın sırasında ameliyatta olan küçük Nihat, etrafa gülücükler saçarak "Doktorlarımı çok seviyorum ve kendimi iyi hissediyorum. Annem çok korkmuş. Oğlum ölüyor diye bağırmış, ama ben çok iyiyim" dedi. Türkan Yamantürk İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi olan Nihat’ın annesi Aynur Ayvaz ise yangını ve elektriklerin kesildiğini öğrenince çocuğunı kaybettiğini düşündüğünü söyledi. Ayvaz yaşadıklarını şöyle anlattı:

CANIM GİTTİ SANDIM

"Kendi canım gitti sandım. Ameliyat 7 saat sürecek dediler. Daha 3 saat olmuştu. Oğlumun öldüğünü düşündüm. Doktorlarımız olmasaydı, oğlum şu an yaşamayacaktı. Onlara nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Hepsinden Allah razı olsun."

Nihat Emre Ayvaz’ın ameliyatını Beyin Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Aykan, Prof. Dr. Kemali Baykaner, Dr. Hakan Emmez, Dr. Aydemir Kale; Plastik Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Reha Yavuzer ve Dr. Hakan Yücel Demir’den oluşan altı kişilik ekip yaptı.

APERT SENDROMU

Doğuştan kafatası şekil bozuklukları arasında yer alan Apert Sendromu, seyrek rastlanmakla birlikte tedavisi son derece zor bir hastalık. Sadece plastik cerrahın değil, bu konuda uzmanlaşmış geniş bir ekibin tedavisinde yer aldığı genetik bir şekil bozukluğu. Apert Sendromu’nda, bazı durumlarda kafatasını oluşturan tüm kemiklerin yerlerinin değiştirilmesi söz konusu. Cerrahi tedavinin ise mutlaka tam teşekküllü ve konuda uzman hekimlerin bulunduğu kliniklerde yapılması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!