Uzak Doğu mutfağında sıklıkla karşımıza çıkan, faydaları nedeniyle Avrupa’da da yaygın bir şekilde kullanılan siyah sarımsak, ülkemizde Kastamonu ilimizde üretiliyor. Dişlerinin rengi siyah ve faydaları oldukça fazla olan bu besin, Kore ve Çin’de uzun yaşamın sırrı olarak biliniyor. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, siyah sarımsağın faydalarını anlatıyor.
#Siyah SarımsakBahar aylarında ortaya çıkan kuzugöbeği mantarı, besin değeri ve sağlığa faydalarıyla oldukça dikkat çekiyor. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, genellikle Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgelerinde ilkbaharda orman, bahçe, çayır gibi alanlarda yetişen kuzugöbeği mantarının faydalarını paylaştı.
#Kuzugöbeği MantarıSağlık sorunlarının oluşmasının temelinde dengesiz ve sağlıksız beslenme yatmaktadır. Kişilerin sağlıksız olarak beslenmeleri durumunda damarlarda tıkanıklık oluşabiliyor. Bu sebeple kalp hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olan ve damarları temizleyen besinleri tüketmek gerebiliyor. Peki hangi besinlerin tüketilmesi gerekmektedir? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, bu besinleri tek tek anlattı.
#Damarları Temizleyen BesinlerOldukça besleyici olan kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor. Besin ögesi içeriği oldukça güçlüdür. Sağlığa faydalarıyla dikkat çeken bu besin, mantar çeşitleri arasında en fazla demire sahip olanıdır. Peki kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Tüketirken bunlara dikkat...
#Kuzugöbeği MantarıKestane balı, oldukça değerli bir arı ürünü. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, iltihapların iyileşmesinde de olumlu etkileri var. Sağlık için olukça yararlı. Peki kestane balı nelere iyi gelir? İşte kestane balının yararları...
#Kestane BalıBamya bitkisinden elde edilen bamya tohumu, içerisinde C, B ve K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum minerallerini bulundurur. Ayrıca zayıflamayı da destekleyen bamya tohumu faydalarıyla da şaşırtıyor. Son zamanlarda da bamya tohumunun faydaları neler, bamya tokumu nasıl tüketilir, bamya tohumu zayıflatır mı gibi sorular da merak edilmeye başladı. İşte bamya tohumunun faydaları ve tüketimi...
#Bamya TohumuEnginar, karaciğer sağlığı için oldukça faydalı bir besin. Asteraceae familyasından olan bu besin bahar aylarının habercisidir. Üstelik antioksidan kaynağı ve vücuda pek çok olumlu etkisi vardır. Peki enginarın faydaları nelerdir? Enginar tüketirken buna dikkat
#EnginarKaju, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Daha çok fıstık haliyle bilenen bu kuruyemişin besin değeri oldukça yüksek ve sağlık için de çok faydalı. Peki kajunun faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? İşte kajunun faydaları...
#KajuBesinler doygunluğumuzu sağlamanın yanı sıra içerikleriyle de vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayarak iyi hissetmemize yardımcı oluyor. Bazı besinlerin ise içeriğindeki maddeler vücudu yoruyor. İşte bu faydalı ve zararlı gıdaları Diyetisyen Deniz Zünbülcan tek tek sıraladı.
#SağlıkCeviz, doymamış yağ asitlerinden zengin bir yağlı tohumdur. Bitkisel omega 3 yağ asidi, E vitamini ve polifenolik bileşik içeriği çok yüksektir. Bu içerikleri sayesinde antioksidan özelliği de çok yüksektir. Cevizdeki baskın olan bu bileşikler antioksidan özellikle beraber anti-enflamatuar biyoaktiviteye sahip olduğu için kanser, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olabilir. Peki ceviz suyunun vücuda etkileri neler? Sağlık için faydalı mı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#CevizBöbrek taşları, böbrek boşluklarında gelişmektedir. Toplumda yaşayan her 10 kişiden biri ömrü boyunca taş hastalığı ile karşılaşabilmektedir. İyi bir değerlendirme sonucu uygulanacak bir diyet düzenlemesi böbreklerde yeni taş oluşumunu ve mevcut taşların büyümesini anlamlı ölçüde azaltabilmektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, böbrek taşına karşı beslenme önerilerini paylaştı.
#Böbrek TaşıKilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen sosyal medyanın veya çevrenin etkisi ile diyet efsaneleri akıl karıştırabiliyor. Bu efsanelerden en yaygınlarından biri de sirkeli suyun zayıflama da etkili olduğu. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, sirkeli suyun vücuda olan etkilerini anlattı.
#Sirkeli SuLimon hepimizin bildiği gibi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ancak, kilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Peki, limonlu su zayıflatır mı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Limonlu SuZeytin, antioksidan, antiviral ve antimikrobial özelliklere sahip bir besin. Bu içeriğiyle bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayrıca kahvaltının yanı sıra salata ve ara öğünlerde de tüketilebiliyor. Peki zeytinin faydaları neler? Zeytinyağı nelere iyi geliyor?
#ZeytinBamya tohumu, bamya bitkisinden elde edilir. C, B ve K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca kilo verme sürecinde de önemli destekleyici. Peki bamya tohumunun faydaları neler, nasıl kullanılır? Herhangi bir yan etkisi var mıdır? İşte bamya tohumuyla ilgili merak edilenler...
#Bamya TohumuYeşil yapraklarıyla maydanoza benzeyen kişniş, 'aş otu', 'kizbere' ve 'kinzi' olarak da bilinir. Kuvvetli bir aromaya sahip olan kişniş, taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabilir. Peki, kişnişin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişle ilgili merak edilenler...
#KişnişEn sağlıklı kök sebzelerden biri olan havuç beslenmede de oldukça önemli. İçeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle vücudun günlük ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya yardımcı oluyor. Peki havucun yararları neler? Havuç suyu nelere iyi geliyor?
#HavuçKış mevsimiyle beraber bitki çaylarına olan ilgi artıyor. Çoğu zaman içilen bitki çayları tadı, ısınmak, metabolizmayı hızlandırmak veya bağışıklığı kuvvetlendirmek için tercih ediliyor. Bu noktada bitki çaylarının içilmesi kadar ne kadar, nasıl ve neden içildiği de önemli.
#Bitki ÇaylarıYeni yıla sayılı günler kala yemek planları da yapılmaya başlandı. Pandemi nedeniyle bu yıl evde geçirilmeye hazırlanılan yeni yılda, uzmanlar tüketilecek ürünlere karşı uyarı ve önerilerde bulundu. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yılbaşı sofralarında aşırı ve hızlı tüketimin sindirim sistemini bozabileceğine dikkati çekerek, uyarılarda bulundu.
#PandemiDİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, yılbaşı sofralarında aşırı ve hızlı tüketimin sindirim sistemini bozabileceğine dikkati çekerek, "Birçok kişi akşam yiyeceği için gün boyunca öğün azaltıp, gün içinde aç kalıyor. Sonrasında düşen kan şekeri ile daha fazla besin alımı gözlemleyebiliyoruz. Günün başından itibaren kişinin beslenme planını düzgün bir şekilde yapması gerekiyor" dedi.
#Diyetisyen Deniz Zünbülcanİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolKestane balı diğer çiçek ballarına göre daha koyu kıvama ve buruk bir tada sahiptir. Kendine has tadı sayesinde kolayca ayırt edilen kestane balı, boğaz enfeksiyonları ve öksürükten kurtulmaya yardımcı olur. Peki, kestane balı başka nelere iyi geliyor?
#Kestane Balı'Hint hurması' olarak da bilinen demirhindi, keçiboynuzuna benzeyen bir meyve. Ayrıca sağlık için oldukça faydalı olan demirhindi farklı şekillerde de tüketilebiliyor. Peki demirhindi nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilebilir? Nelere iyi gelir?
#DemirhindiTam bir antioksidan deposu olan kuru soğan kalsiyum, C vitamini, demir ve posa açısından da oldukça zengindir. Peki kuru soğanın sağlık açısından faydaları nelerdir? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Kırmızı soğan mı yoksa sarısı mı? Kırmızı kuru soğanın faydaları neler? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Kuru Soğan