İnsülin salınımı veya insülin etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla (hiperglisemi) kendini gösteren bir hastalık olan diyabet, görme kaybına neden olabiliyor. Peki diyabetik retinopati nedir, nasıl oluşur? Diyabetik retinopatiyi önlemek için bunlara dikkat
#Diyabetik Retinopati BelirtileriEKOL Hastanesi Göz Kliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Emre, diyabetik retinopatinin dünyada çalışan nüfus içinde en önemli körlük nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Dünya genelindeki 37 milyon körlüğün yüzde 5’inin diyabetik retinopatiye bağlı olduğunu ifade eden Emre, diyabet tanısı koyulan kişilerin mutlaka bir göz doktoruna başvurması gerektiğini kaydetti. Özellikle sık karşılaşılan Tip 2 diyabet tanısı alan her kişide hastalığın en az 5 yıldır mevcut olduğunun kabul edildiğini vurgulayan Emre, bu duruma ‘gizli şeker’ dönemi adı verildiğin hatırlattı. Emre, hastaların gözdibi muayenesinden geçirilmesi, gerekli görüldüğünde ‘optik koherens tomografi’ (OCT) ve ‘gözdibi anjiyografisi-floresein anjiyografi’ (FFA) tetkiklerinin yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
#1Koronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Göz Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüs pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
#KoronavirüsYüksek tansiyon ile şeker hastalığının sık rastlanan ve vücudu olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kenar, "Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı kişide, katarakt ve göz tansiyonu gibi görme problemine yol açabilir" dedi.
#DiyabetYüksek tansiyon ile şeker hastalığının sık rastlanan ve vücudu olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kenar, "Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı kişide, katarakt ve göz tansiyonu gibi görme problemine yol açabilir" dedi.
#Uzm. Dr. Fatih KenarGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetKan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
#Yüksek Kan ŞekeriAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet