Dijital Sanayi haberleri sayfasında Dijital Sanayi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3369 Dijital Sanayi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YENİLENEBİLİR enerji kaynakları kullanımının önümüzdeki yıllarda hızla artması beklenirken, güneş enerjisinin de öne çıkan kaynaklardan biri olduğu görülüyor. Bunun yanında bu enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için öngörülebilir hesaplamaların yapılması da kritik önem taşıyor.
#GEDİJİTAL sanayi açısından da kritik bileşenlerden biri olan pil teknolojilerinde ilerlemeler hızla devam ediyor. ABD’li General Electric’in (GE) Enerji Köyü, bu alandaki çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Bu köyde yapılan son projelerden biri de taşınabilir güneş enerjisi depolayabilen bataryalar. Peki, bu Enerji Köyü’nde başka neler yapılıyor? Helsinki’de konumlanan GE Enerji Köyü, hâlihazırda yaklaşık 10 startup şirketine ev sahipliği yapıyor ve daha fazla şirkete ulaşmak için de sürekli bir arayış içinde. Bu şirketlerden bir tanesi de mobil enerji şirketi Tespack. Tespack, bir kuluçka merkezi olan GE Enerji Köyü’nde, GE’nin enerji uzmanlarından yardım alıyor.
#Dijital SanayiTeknolojinin, robotların ve diğer tüm yeniliklerin sonucunda geleneksel mesleklerin ömürlerinin tükeneceğini ve yepyeni mesleklerin doğacağı son günlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor. 100 yıl önce yaptığımız işlerle bugün yaptığımız işler aynı değil. Örneğin; otomobil ustaları geçen dönemlerin hatta bugünün en önemli mesleklerinden birini sürdürüyorlar. Ancak otomobiller konusundaki en önemli mesleğin gelecekteki adayları yazılımcılar olacak. Sürücüsüz otomobillerin hatalarını yazılımcılar giderecek. Dolayısıyla bir meslek tarihe karışırken yepyeni bir alan doğacak. Bunun sonucunda ise yeni dönemin meslekleri olarak adlandırılan 'new colar' meslekleri önem kazanacak. Bu mesleklerin en önemli noktası ise STEM yani Fen (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) dallarının öne çıkması. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de STEM alanlarında istihdam gereksinimi artacak. Bunun da en iyi göstergelerinden birini Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile araştırma şirketi PwC'nin hazırladığı son rapor ortaya koyuyor.
#Dijital SanayiDÜNYA Ekonomik Forumu (WEF), kapsamlı bir araştırmayla dijital sanayinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde istihdam piyasası üzerinde nasıl bir etki yaratacağını ortaya koydu. Araştırmada, Türkiye’ye ilişkin detaylı değerlendirmeler de yer aldı. Buna göre Türkiye’deki mesleklerin yüzde 50’si otomasyona karşı oldukça duyarlı mesleklerden oluşuyor. Başka deyişle Türkiye’de istihdam piyasasının yarısında dönüşüm öngörülüyor.
#Dijital Sanayi4. Sanayi Devrimi'nin yarattığı yeni ekonomi büyük ölçekli şirketler arasında bir dijital dönüşüm rekabeti başlattı. Ancak, bu dönüşüm sadece büyük firmaları etkilemiyor. Büyük firmalarla iş birliğine devam edip ekonomik yaşantısını sürdürmek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) de yeni ekonomiye ayak uydurması gerekiyor. KOBİ’ler büyüme, markalaşma, ihracat, kârlılık gibi hedeflerine artık dijital KOBİ’ye dönüşerek ulaşabiliyor. Dijitalleşmenin bir adım sonrası ise akıllı KOBİ haline gelmek.
#Dijital SanayiSanayi devrimlerinin kaderi makinelerden geçiyor. 19'uncu yüzyılda buharla çalışan makinelerin endüstrilerde kullanılması bunun ilk örneği oldu. O dönemden günümüze kadar insanlarla makineler işbirliği içinde çalışmaya başladı. Seri üretim bantları oluşturuldu ve üretimdeki verimlilik her dönemde artarak gelişti. Daha fazla teknolojiye kavuşan üretim hatlarında, insanlarla makinelerin yani robotların etkin işbirliği, otomasyon verimliliğine ciddi bir katkıda bulunmaya başladı.
#Dijital SanayiDijital sanayinin son dönemlerde en çok konuşulan olanaklarının başında 3 boyutlu (3D) yazıcılar geliyor. Çok katmanlı üretimin kapılarını aralayan 3 boyutlu yazıcılar, endüstriyel tasarım ve üretimi kolaylaştırmanın kapılarını araladı. Dolayısıyla son 3-5 yıldan bu yana konuşulmaya başlanan bu üretim anlayışı, tasarımcıların ve mühendisilerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Şimdi hikâyesini anlatacağımız heykeltraş Matt Langford da farklı bir sektörden 3 boyutlu yazıcılar için tasarımlar yapmaya başlayanlardan biri.
#GEGE Dijital, karmaşık kesikli üretim ortamları için güçlü yazılım çözümü, MES yazılımının en yeni sürümü olan Production Manager’ın (Üretim Yöneticisi) piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. Production Manager, fabrika tarafındaki mevcut BT sistemlerinin, tesisler arasında tutarsızlık göstermesi; dolayısıyla da yöneticilerin mevcut konfigürasyonları yeniden kullanamaması, uzmanlıklardan yararlanamaması veya MES maliyetlerini düşürememesi gibi önemli üretim uygulama teknolojisi sorunlarını ele alıyor. Kağıda dayalı süreçleri tamamen dijital hale getiren yazılım, şirketlerin kişi başı üretim çıktısını yükseltmesine, raporlama ve idare süreçlerini kısaltmasına, sorunları ve gereken materyalleri azaltmasına ve en güncel rotaların ve iş talimatlarının sunulmasına imkan tanıyor.
#GESantral sahipleri piyasada rekabet için türbinlerini en yüksek verimlilik noktasına taşımak istiyor. Ancak bu durum, formunun zirvesinde olmayan ekipmana zarar da verebiliyor. Santral sahiplerinin diledikleri zaman ekipmanın her bir parçasının sağlamlık durumuna ilişkin net bir bilgi elde etmeleri kısa bir süre öncesine kadar mümkün değildi. Bu yüzden pek çok operatör böyle bir riski almaya hazır değildi.
#GEGiyilebilir cihazlar artık teknolojiyle az da olsa meraklılarının bildiği ve kullandığı bir yenilik. Önce Fitbit gibi sağlık bilekleri, daha sonra Samsung Galaxy Gear gibi akıllı saatlerle tanıştık. Daha sonra Apple Watch ile giyilebilir teknolojilerin tüm seyri değişmeye başladı. Artık başta sağlık olmak üzere ödeme gibi birçok alanda giyilebilir teknolojiler günlük hayatın tam ortasında yer almaya başladı. Dijital sanayi alanları da buna kayıtsız kalmadı. Google’ın arttırılmış gerçeklik (Augmented reality) teknolojilerini kullandığı akıllı gözlük modeli Google Glass bunun ilk örneklerinden biri oldu.
#GEDünyadaki finans piyasaları son sürat değişiyor. Bitcoin (BTC) ile başlayan bu değişim etkisini her geçen gün arttırıyor. 2012 yılında sadece 13 dolar olan 1 Bitcoin, bu yazının yayınlandığı günlerde 3 bin 700 doları geçmiş durumda. Yıl sonu tahminleri ise 5 bin dolar civarında. Ne oldu da Bitcoin bu kadar hızlı değer kazandı? Özellikle de son 2 aydan beri. Bunun sebebinin başında Bitcoin'in ikiye bölünmesi geliyor. Başka bir deyişle Bitcoin'de bir yol ayrımı yaşandı.
#GEKanada'daki Ojibwe ve Oji-Cree yerel halkları, Ontario Mattagami kırsal bölgesinde bulunan bir nehre "türbülanslı sular" anlamına gelen bir isim verdi. Aslında bu isim, aynı zamanda bir fırsat anlamına da geliyor: Hidroelektrik enerji santrali için mükemmel bir yer.
#GEGE mühendisi ve robotbilim öncüsü Ralph Mosher, elli yıl önce Detroit'te düzenlenen Otomotiv Mühendisliği Kongresi'nde çığır açıcı bir sunum yapmıştı. Sunumunda, "İnsan ve makine, temelde birbirine bağlı tek bir sistem olarak performans gösteren bir ünite olarak bir araya getirilebilir" demişti. "İnsanın kendini adapte etme ve refleks kontrolü, bir mekanizmanın tepki vermesi için doğrudan iletilebilir. Ayrıca normalde insana zarar verebilecek durumlar, aynı şartlarda makineyi etkilemeyecektir."
#GETeknoloji her alanda devrim yaratan etkisini arttırmaya devam ediyor. Günlük yaşamda ve endüstrilerde bu etki hızla hissedilmeye başlandı. Dönüşüm artık hayatımızın bir parçası oldu ve gelecekte de hızla olmaya devam edecek. Özellikle endüstriyel internet gelecekteki dijital dönüşümün başrol oyuncusu olacak. Gelecekten bahsedilince en önemli konuların başında eğitim geliyor. Şu anki eğitim sistemini düşünelim. Yüzlerce yıllık tasarımla ve onlarca yıllık müfredatla gerçekleştirilen eğitim sistemi, özellikle gelişmemiş ülkelerde oldukça geride. Endüstriyel internet ve dijital sanayi devrimi gibi yenilikçi konularda eğitim için dünyada birçok çalışma yapılmaya başlandı. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) hazırladığı rapor, yeni sanayi devriminde eğitimin önemini örnekleriyle ortaya koyuyor.
#GEEndüstriyel internetin sektörlerdeki kullanımı her geçen gün artıyor. Sensörlerle toplanan veriler, şirketlerin verimliliği için oldukça kritik bir noktada. Endüstriyel internet konusunda diğer bir kritik olan teknoloji ise giyilebilir teknolojiler. Akıllı eldivenler, kasklar ve tulumlar endüstrilerde giyilebilir teknoloji kullanımı alanında ilk akla gelen örneklerden. Endüstrilerde kullanılan giyilebilir teknoloji uygulamaları çalışanları verimliliğini arttırmaya yönelik birçok farklı çözümler sunuyor. Ancak artık bu çözümlere bir de güvenlik ekleniyor. Bu çalışmalardan biri de Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirildi. 'Safety++' adındaki yeni konsept, endüstriyel internet ile giyilebilir teknolojinin entegre olarak çalışıyor.
#GEGÜNÜMÜZDE artık dijital dönüşüm, genetik, enerji gibi konuları konuşuyoruz. Hatta yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi konular giderek daha sık gündeme geliyor. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, bir röportajında “Bunların hepsinin birleşimine bakıldığı zaman bunun sanayiye dönüşüm biçimini ve toplumsal etkilerini uygarlığın evrimi hatta devrimi olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor. Dijitalin birçok farklı boyutu bulunuyor. Endüstriyel internet, artırılmış gerçeklik, dijital ikizler ve son dönemde drone’lar bu alanda yaygın olarak kullanılan uygulamalar olarak öne çıkıyor. Yeni dönemin getirdiği ihtiyaçlarla artık tüm bunların entegre bir biçimde kullanıldığı bir model de gittikçe görünür oluyor.
#GEAnkara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ar-Ge desteklerinin gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 1'i geçtiğini belirterek, "Bunu fazlasıyla aşmamız lazım çünkü Ar-Ge ve inovasyonda daha gitmemiz gereken çok yolumuz var." ifadesini kullandı.
#Ar-GeDijital sanayi devriminin en önemli parçası olan yapay zekâ için Türkiye’de önemli adımlar atılmaya başlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) çatısı altında kurulan Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, projeler geliştirerek bu konudaki dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Hudutlarımızın korunmasına gösterdiğimiz hassasiyeti ülkemizin ürettiği verilerek karşı da yapmalıyız. Geliştirdiğimiz ahtapot yazılımı bir kuvvet komutanlığımızın karargahına yapılan siber saldırıyı başarıyla engellediği ve gerçekleştirilecek bir NATO tatbikatına dahil edildi" dedi.
#CumhurbaşkanıBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, son 1,5 yıldır hummalı çalışma yürüterek "Türkiye'nin dijital dönüşüm yol haritasını" çıkardıklarını belirterek, "Yol haritamız hazır. Türkiye'nin yol haritası 6 bileşenden oluşuyor. 6 bileşenden oluşan bir yol haritamız var. İnşallah bunu önümüzdeki günlerde toplumla paylaşacağız. 6 bileşenden birisini sizinle paylaşayım. Birincisi insan." dedi.
#Dijital DönüşümBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK bünyesinde yeni bir burs programı başlatılacağını belirterek, “Önümüzdeki günlerde yaklaşık 1000 doktora öğrencisine TÜBİTAK kanalıyla burs vereceğiz ve bunlar daha çok endüstriyel araştırmalar üzerine olacak” dedi.
#TÜBİTAKBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bireysel yapay zekâ çalışmalarının organize hale getirileceğini, planının ise önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. İlk 3 yılda yapılacak çalışmalar olduğuna değinen Özlü, “Türkiye’nin dijital dönüşümü için planlamayı 1 ila 3 yıllık periyotlarla yapacağız. Türkiye yapay zekâ ile ilgili süreci kaçırmayacak” dedi.
#Yapay ZekaYENİLENEBİLİR enerji kaynakları kullanımının önümüzdeki yıllarda hızla artması beklenirken, güneş enerjisinin de öne çıkan kaynaklardan biri olduğu görülüyor. Bunun yanında bu enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için öngörülebilir hesaplamaların yapılması da kritik önem taşıyor.
#GEDİJİTAL sanayi açısından da kritik bileşenlerden biri olan pil teknolojilerinde ilerlemeler hızla devam ediyor. ABD’li General Electric’in (GE) Enerji Köyü, bu alandaki çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Bu köyde yapılan son projelerden biri de taşınabilir güneş enerjisi depolayabilen bataryalar. Peki, bu Enerji Köyü’nde başka neler yapılıyor? Helsinki’de konumlanan GE Enerji Köyü, hâlihazırda yaklaşık 10 startup şirketine ev sahipliği yapıyor ve daha fazla şirkete ulaşmak için de sürekli bir arayış içinde. Bu şirketlerden bir tanesi de mobil enerji şirketi Tespack. Tespack, bir kuluçka merkezi olan GE Enerji Köyü’nde, GE’nin enerji uzmanlarından yardım alıyor.
#Dijital SanayiTeknolojinin, robotların ve diğer tüm yeniliklerin sonucunda geleneksel mesleklerin ömürlerinin tükeneceğini ve yepyeni mesleklerin doğacağı son günlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor. 100 yıl önce yaptığımız işlerle bugün yaptığımız işler aynı değil. Örneğin; otomobil ustaları geçen dönemlerin hatta bugünün en önemli mesleklerinden birini sürdürüyorlar. Ancak otomobiller konusundaki en önemli mesleğin gelecekteki adayları yazılımcılar olacak. Sürücüsüz otomobillerin hatalarını yazılımcılar giderecek. Dolayısıyla bir meslek tarihe karışırken yepyeni bir alan doğacak. Bunun sonucunda ise yeni dönemin meslekleri olarak adlandırılan 'new colar' meslekleri önem kazanacak. Bu mesleklerin en önemli noktası ise STEM yani Fen (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) dallarının öne çıkması. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de STEM alanlarında istihdam gereksinimi artacak. Bunun da en iyi göstergelerinden birini Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile araştırma şirketi PwC'nin hazırladığı son rapor ortaya koyuyor.
#Dijital SanayiDÜNYA Ekonomik Forumu (WEF), kapsamlı bir araştırmayla dijital sanayinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde istihdam piyasası üzerinde nasıl bir etki yaratacağını ortaya koydu. Araştırmada, Türkiye’ye ilişkin detaylı değerlendirmeler de yer aldı. Buna göre Türkiye’deki mesleklerin yüzde 50’si otomasyona karşı oldukça duyarlı mesleklerden oluşuyor. Başka deyişle Türkiye’de istihdam piyasasının yarısında dönüşüm öngörülüyor.
#Dijital Sanayi4. Sanayi Devrimi'nin yarattığı yeni ekonomi büyük ölçekli şirketler arasında bir dijital dönüşüm rekabeti başlattı. Ancak, bu dönüşüm sadece büyük firmaları etkilemiyor. Büyük firmalarla iş birliğine devam edip ekonomik yaşantısını sürdürmek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) de yeni ekonomiye ayak uydurması gerekiyor. KOBİ’ler büyüme, markalaşma, ihracat, kârlılık gibi hedeflerine artık dijital KOBİ’ye dönüşerek ulaşabiliyor. Dijitalleşmenin bir adım sonrası ise akıllı KOBİ haline gelmek.
#Dijital SanayiSanayi devrimlerinin kaderi makinelerden geçiyor. 19'uncu yüzyılda buharla çalışan makinelerin endüstrilerde kullanılması bunun ilk örneği oldu. O dönemden günümüze kadar insanlarla makineler işbirliği içinde çalışmaya başladı. Seri üretim bantları oluşturuldu ve üretimdeki verimlilik her dönemde artarak gelişti. Daha fazla teknolojiye kavuşan üretim hatlarında, insanlarla makinelerin yani robotların etkin işbirliği, otomasyon verimliliğine ciddi bir katkıda bulunmaya başladı.
#Dijital SanayiDijital sanayinin son dönemlerde en çok konuşulan olanaklarının başında 3 boyutlu (3D) yazıcılar geliyor. Çok katmanlı üretimin kapılarını aralayan 3 boyutlu yazıcılar, endüstriyel tasarım ve üretimi kolaylaştırmanın kapılarını araladı. Dolayısıyla son 3-5 yıldan bu yana konuşulmaya başlanan bu üretim anlayışı, tasarımcıların ve mühendisilerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Şimdi hikâyesini anlatacağımız heykeltraş Matt Langford da farklı bir sektörden 3 boyutlu yazıcılar için tasarımlar yapmaya başlayanlardan biri.
#GEGE Dijital, karmaşık kesikli üretim ortamları için güçlü yazılım çözümü, MES yazılımının en yeni sürümü olan Production Manager’ın (Üretim Yöneticisi) piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. Production Manager, fabrika tarafındaki mevcut BT sistemlerinin, tesisler arasında tutarsızlık göstermesi; dolayısıyla da yöneticilerin mevcut konfigürasyonları yeniden kullanamaması, uzmanlıklardan yararlanamaması veya MES maliyetlerini düşürememesi gibi önemli üretim uygulama teknolojisi sorunlarını ele alıyor. Kağıda dayalı süreçleri tamamen dijital hale getiren yazılım, şirketlerin kişi başı üretim çıktısını yükseltmesine, raporlama ve idare süreçlerini kısaltmasına, sorunları ve gereken materyalleri azaltmasına ve en güncel rotaların ve iş talimatlarının sunulmasına imkan tanıyor.
#GESantral sahipleri piyasada rekabet için türbinlerini en yüksek verimlilik noktasına taşımak istiyor. Ancak bu durum, formunun zirvesinde olmayan ekipmana zarar da verebiliyor. Santral sahiplerinin diledikleri zaman ekipmanın her bir parçasının sağlamlık durumuna ilişkin net bir bilgi elde etmeleri kısa bir süre öncesine kadar mümkün değildi. Bu yüzden pek çok operatör böyle bir riski almaya hazır değildi.
#GEGiyilebilir cihazlar artık teknolojiyle az da olsa meraklılarının bildiği ve kullandığı bir yenilik. Önce Fitbit gibi sağlık bilekleri, daha sonra Samsung Galaxy Gear gibi akıllı saatlerle tanıştık. Daha sonra Apple Watch ile giyilebilir teknolojilerin tüm seyri değişmeye başladı. Artık başta sağlık olmak üzere ödeme gibi birçok alanda giyilebilir teknolojiler günlük hayatın tam ortasında yer almaya başladı. Dijital sanayi alanları da buna kayıtsız kalmadı. Google’ın arttırılmış gerçeklik (Augmented reality) teknolojilerini kullandığı akıllı gözlük modeli Google Glass bunun ilk örneklerinden biri oldu.
#GEDünyadaki finans piyasaları son sürat değişiyor. Bitcoin (BTC) ile başlayan bu değişim etkisini her geçen gün arttırıyor. 2012 yılında sadece 13 dolar olan 1 Bitcoin, bu yazının yayınlandığı günlerde 3 bin 700 doları geçmiş durumda. Yıl sonu tahminleri ise 5 bin dolar civarında. Ne oldu da Bitcoin bu kadar hızlı değer kazandı? Özellikle de son 2 aydan beri. Bunun sebebinin başında Bitcoin'in ikiye bölünmesi geliyor. Başka bir deyişle Bitcoin'de bir yol ayrımı yaşandı.
#GEKanada'daki Ojibwe ve Oji-Cree yerel halkları, Ontario Mattagami kırsal bölgesinde bulunan bir nehre "türbülanslı sular" anlamına gelen bir isim verdi. Aslında bu isim, aynı zamanda bir fırsat anlamına da geliyor: Hidroelektrik enerji santrali için mükemmel bir yer.
#GEGE mühendisi ve robotbilim öncüsü Ralph Mosher, elli yıl önce Detroit'te düzenlenen Otomotiv Mühendisliği Kongresi'nde çığır açıcı bir sunum yapmıştı. Sunumunda, "İnsan ve makine, temelde birbirine bağlı tek bir sistem olarak performans gösteren bir ünite olarak bir araya getirilebilir" demişti. "İnsanın kendini adapte etme ve refleks kontrolü, bir mekanizmanın tepki vermesi için doğrudan iletilebilir. Ayrıca normalde insana zarar verebilecek durumlar, aynı şartlarda makineyi etkilemeyecektir."
#GE