Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Kızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#KızamıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yazılı açıklamada bulundu. Aktif vakaların yaklaşık yüzde 40'ını 23 yaş altı vatandaşların oluşturduğunu belirten Bakan Koca, "Yakında yaşanmaya başlayan hareketlilik sebebiyle özellikle üniversite öğrencilerimizi acilen aşı olmaya ve aşılarını tamamlamaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı. Bakan Koca ayrıca, "Kendi aşımızın kullanılması için iki doz aşısını olmuş sağlıklı kişilerin Turkovac aşı hatırlatma dozu uygulaması çalışmasına katılmasına ihtiyaç var. Kendi aşımızın ortaya çıkmasında ben de varım diyen tüm gönüllülerimizi çalışmaya katılmaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.
#Bilim Kurulu ToplantısıSiz aşınızı oldunuz ama belki anneniz, belki babanız, belki yakın arkadaşınız, belki de kardeşiniz aşıya tereddütlü yaklaşıyor… Bu senaryo dünya genelinde birçok evde yaşanıyor. Aşıya tereddüt edenler ile aşı olunması gerektiğini düşünenler arasındaki konuşmalar kavga ile sonuçlanabiliyor, ilişkiler gerilebiliyor. Şimdi lütfen sakin olun ve uzmanların aşıya tereddütlü yaklaşan yakınlarınızla nasıl konuşmanız gerektiğine dair söylediklerine bir göz atın...
#Aşı KarşıtıTürkiye'de, son 24 saatte 234 bin 439 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 285 kişinin testi pozitif çıktı, 46 kişi hayatını kaybetti. Salgında son durumu değerlendiren Prof. Dr. Murat Akova, Delta varyantına karşı uyarırken, 'Bayramdan sonra Delta varyantın ülkemizde de baskın hale geleceğini tahmin ediyoruz.' dedi. Akova ayrıca, 'Siz bütün korunma önlemlerini bırakıp 3. doz aşımızı da olalım, Delta'ya karşı da korunuruz diye düşünürseniz çok yanlış olur. Bütün aşılar 3 doz da olsanız 5 doz da olsanız Delta varyanta karşı kısmi koruma sağlıyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 18 yaşından gün almış tüm kişilerin aşılamalarına başlanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çocuk ve genç erişkinleri aşılayan ülkelerdeki sonuçların izlendiğini belirterek bu gruplarda belki aşı dozlarının azaltılabileceğini veya iki doz olacaksa da aradaki sürenin uzatılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, İngiltere'de aşılamaların yüksek düzeyde olmasına rağmen Delta varyantının baskın hale gelmesinin asıl nedeninin ise aşılanmayan grup olduğuna işaret ederek "İkinci önemli neden de İngiltere'de (erişkinlerde) ilk dozun üzerinden 3 ay geçtikten sonra ikinci dozu yaptılar. Erişkinlerde tek doz aşı, varyantlara karşı yeterince etkili değil maalesef" diye konuştu.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzAşı kısırlaştırıyor mu sorusu son günlerin en çok konuşulan hususları arasında yer alıyordu. Türkiye'de 20'li yaşlara kadar inen aşı sırası dolayısıyla daha fazla kişinin dikkatinde yer alan aşı kısırlaştırıyor mu sorusu, uzmanlar tarafından yanıtlandı. Peki, diğer aşılar ve BionTech kısırlık yapıyor mu? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Aşı Kısırlaştırıyor MuSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu’na davet ettiği BioNTech aşısının mucitlerinden Dr. Uğur Şahin ile yaptığı ortak açıklamada “Önümüzdeki 3 ay içinde ülke genelinde COVID-19’a karşı çok yoğun bir BioNTech aşısı kampanyasının uygulamaya gireceğini” açıkladı.
#YAZARSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'nin Rusya'dan 6 ay içinde 50 milyon doz Sputnik V aşısı almak için anlaşma imzaladığını, üretimin Türkiye'de yapılacağını ve bu aşının Türkiye'de kullanımı için acil onay verildiğini duyurması, gözleri Sputnik V aşısına çevirdi.
#Yeşim SERT KARAASLAN/AATürkiye genelinde yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyonu aşarken salgınla ilgili tedbirler de bir yandan devam ediyor. Biontech aşıları için saklandıkları depolardan, uygulandığı aşılama merkezlerine kadar "iğneyle kuyu kazar gibi" saatler süren planlamalar yapılıyor. Randevu alıp aşıya gelmeyenlerin dozları, sonraki randevulara aktarılıyor. Gün sonunda da elde kalan doz varsa, yakın bölgelerdeki hastaneler arasında "insan transferi" başlıyor. Dr. İdris Kurtuluş, 'Bu aşı o kadar titizlikle ve o kadar farklı ve zorlu süreçlerle buralara getiriliyor ki, randevusunu alan bir vatandaşımız buraya gelip bu aşıyı olmadığı zaman, bizim elimizde tek doz aşı ile ne yapacağız korkusu başlıyor." dedi.
#AmazonalexaAlmanya’da AstraZeneca aşısına yönelik öncelik sıralaması kaldırıldı. Federal hükümet ve eyaletler bu konuda aldıkları ortak kararla isteyene AstraZeneca aşısı yapılmasının yolunu açtı. Bundan sonra isteyen herkes sırası gelmediği halde doktora giderek gerekçe göstermeden AstraZeneca aşısı yaptırabilecek.
#AstrazenecaSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, önceki akşam aşı tedarikinin güçleştiğini ve BioNTech aşısında iki doz arasındaki sürenin 6-8 hafta olacağını açıklaması, ikinci randevularına hazırlananlara son dakika şoku oldu. Hemen ardından ikinci doz randevuları iptal edildi. Karar tepkiyle karşılanırken iptalden dün sabaha karşı vazgeçildi. “Mağduriyet” yaşanmaması için iptalin sabahında, randevular yeniden güncellendi. İptal edilmemiş randevular ise korundu. Bundan sonra yeni randevu alacakların aşılanma süresi artık 6-8 hafta olacak.
#Koronavirüs AşısıVaka sayıları artmaya devam ediyor... Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, bu tedbirlerle ilgili olarak "Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir. Bilim Kurulu toplantısında Ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürmeye, insan hareketliliğini azaltmaya yönelik tedbirler gündeme gelecek" dedi.
#KoronavirüsVaka sayıları artmaya devam ediyor... Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, bu tedbirlerle ilgili olarak "Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir. Bilim Kurulu toplantısında Ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürmeye, insan hareketliliğini azaltmaya yönelik tedbirler gündeme gelecek" dedi.
#BurdurTürkiye'de Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına başlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı BioNTech’in mRNA aşısının uygulanmasıyla ilgili kılavuzu da yayımladı. Aşıya ilişkin tüm detayların bulunduğu kılavuza göre alerjik reaksiyon gösteren kişilere ikinci doz yapılamayacak.
#Biontech AşısıAlmanya, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. Almanya Sağlık Bakanlığı aşının kanda pıhtılaşma riski bulunduğu gerekçesiyle yapımının askıya alındığını belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AstraZeneca aşısının yapımını geçici olarak durdurduklarını açıkladı. Daha önce DSÖ tarafından AstraZeneca aşısının kullanılmaması için hiç bir neden yok açıklaması gelirken, kullanımların peş peşe askıya alınmasının ardından Astrazeneca'dan da pıhtı riski yok açıklaması geldi. Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı, bazı ülkelerin AstraZeneca aşısının kullanımını durdurmasının ardından görüş belirlemek üzere toplandı.
#Almanyaİrlanda'nın, Oxford Üniversitesi'nin ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğu bildirildi. Daha önce, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının hem geç hem de yetersiz sayıda sipariş edilmesi ile ilgili "hatalar yaptıklarını" söyledi.
#Oxford-AstrazenecaDünya salgından kurtulmak için aşılanıyor, virüs ise hayatta kalmak için sürekli şekil değiştiriyor. Aşılar da bu değişime uygun şekilde güncellenme yarışı içinde. Bu amansız mücadelede hangi aşı, hangi virüs varyantına karşı ne derecede etkili? Detaylar haberimizde...
#KoronavirüsSon dakika... Türkiye'nin corona virüsüyle (koronavirüs) mücadelesi tüm hızıyla sürerken, Bilim Kurulu dün kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Koca, salgında yeni döneme girildiğini duyururken, pazartesiden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacağını açıkladı ve yeni dönemin adını "yerinde karar dönemi" olarak nitelendirdi. Öte yandan, ilk dozu 13 Ocak'ta sağlık çalışanlarına uygulanan aşılar bugün ikinci dozla devam ediyor. Sancaktepe Şehit Profesör İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de sağlık çalışanları ikinci doz aşılarını yaptırıyor.
#Bakan KocaDÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Avrupa Bağışıklama Teknik Uzman Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, koronavirüs aşı üreticileri tarafından 12-17 yaş grubu için başlatılan faz 3 çalışmalarına ilişkin verilerin şubat sonunda açıklanacağını söyledi. Aksakal, "O zaman biz 12-17 yaş grubuna da uygulamaya başlayacağız. Öncelikle kronik hastalığı olanlara uygulama yoluna gideceğiz" dedi.
#MutantKoronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken aşı çalışmaları da olumlu şekilde devam ediyor. Çoğu ülkede toplu aşılama kampanyaları başladı. Peki aşı olunsa da hastalık bulaşabilir mi? Bilim insanları bu kritik soruya cevap verdi: "Bilmiyoruz, çünkü aşılar daha çok yeni kullanıma girdi." Öte yandan aşılarla ilgili erken çalışmalar, tamamen ortadan kaldırmasalar da bulaştırma üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.
#Koronavirüs