Tatil yörelerinde kayıt dışı kiralandığı için vergi kaybına neden olan ve bu yönüyle "turizmin kayıp hazinesi" olarak değerlendirilen yazlık konutların, kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı. TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı Tarhan: "Maliye Bakanı yaz mevsiminin başından itibaren 15 bin müfettişin, başta yabancılar olmak üzere Türkiye'de yazlık konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe almak üzere görevlendirildiğini aktardı." TÜROFED Başkan Yardımcısı İşler ise "Türkiye'nin bu kayıt dışılıktan 8-10 milyon dolar arasında turizm geliri zararı var"
#Türkiye Seyahat Acentaları Birliği- Yabancılara en fazla konut satışının gerçekleştirildiği kentlerden Aydın'a yerleşen yabancılar, ülkelerine dönmek istemiyor - Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Coşkun: - "2000 yılından bugüne kadar Didim'de yabancılara 15 bin konut satışı gerçekleşti. Konut alan yabancıların yüzde 70'ini İngilizler oluşturuyor" - Kuşadası Emlak Müşavirleri Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yıldırım: - "Son yıllarda Ortadoğu'dan gelenler konut sahibi olmaya başladı" - İngiliz vatandaşı Toms: "İki oğlum İngiltere'de yaşıyor ama oraya bir daha dönmek istemiyorum"
YABANCILARA Türkiye'de 60 hektara kadar mülk sahibi olabilme olanağı sağlayan yasanın TBMM'de kabul edilmesi ve hükümetin Körfez, ABD ve Uzakdoğulu yatırımcıları çekmek için tanıtım atağı başlatılacağının açıklanması, özellikle sahil kesimindeki emlakçıları hareketlendirdi.
Yabancılara konut satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartını kaldıran düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesi, yabancıların yoğun olarak ilgi gösterdiği Alanya, Didim, Fethiye ve Kuşadası gibi turizm kentlerinde hareketlilik yaratırken, buralarda konuttaki talep artışının fiyatlara da yansıması bekleniyor.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla tatil planları yapılmaya başlandı. Tercihi yazlık kiralamak olanlar alternatifleri inceliyor. Ancak istenen rakamlar bütçeleri zorlayacak. Bodrum’da emlakçılar yaz aylarında 50 bin liranın altında kiralık yazlık bulmanın zor olacağını belirtiyor. Lüks sitelerde ise 1 ay için istenen rakam 6-7 milyon liraya kadar çıkıyor. Popüler bölgelerde sezonluk kiralama 1 milyon liranın üzerinde. Çeşme’de sezonluk kiralama için ortalama bedel 400 bin lira. Rusya, Ukrayna ilgisi sonrası fahiş kira artışı olan Antalya’da da müstakil ev kiraları 10 bin ila 150 bin arasında değişiyor. Daha ulaşılabilir fiyatlı seçenekler olması beklenen Didim’de aylık kiralar 25 bin liradan, Ayvalık’ta 30 bin liradan başlıyor. Erdek’te ise sezonluk kiralık için 30-40 bin lira isteniyor.
#Didim- Türkiye'de yabancıların en fazla konut aldığı 10 ilin 9'unu sahil kentleri oluşturdu - Yabancılar en çok Antalya, İstanbul, Aydın'ı tercih ederken en fazla talep gören 10 il içerisinde denize kıyısı olmayan tek kent olan Ankara'da da konut satışları "hız kesmiyor" - Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Taylan: "Ülkemizin başarısı, istikrarı satışlarda etkili. Deniz iklimi, yeşili bol olan yerler tercih ediliyor"