Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Yeşilköy bölgesinde bulunan kafe ve restoranlar denetlendi. Belirlenen 1 buçuk metre kuralına uymayan iş yeri sahipleri uyarıldı. Maske ve dezenfektan kullanımı konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca sahil şeridi boyunca dronelar ile anons yapılarak uyarılarda bulunuldu.
#BakırköyÜlkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
#SınavDermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
#PandemiKoruma gücü sınırsız olmayan insan derisinin zararlı etkenlere direnebilecek, vücudu koruyabilecek bir halde tutulmasını sağlamanın, son derece önemli olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, aşırı dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı uyarısında bulundu.
#DezenfektanDünyada binlerce kişinin ölümüne yol açan Covid-19’a karşı her alanda dezenfektan kullanımı arttı. Prof. Dr. Suat Turgut, sık kullanılan alkol bazlı dezenfektanlara karşı vatandaşları uyarırken, alternatif olarak vücuda herhangi bir zararı olmayan, su ve tuzun kullanımından elde edilen doğal dezenfektan “Hipokloröz Asit” önerdi.
#DezanfektanCildin her mevsim ihtiyacı değişir. O nedenle özellikle mevsim geçişlerinde cildin ihtiyaçlarını iyi belirlemek önemlidir. Çünkü soğuk hava, cildin dış katmanı olan onarıcı bariyer tabakayı olumsuz etkileyerek cildi daha kalın ve kırılgan hale getiriyor. Kış ayı boyunca ciltte yağ salgısı da azalıyor.
#PeelingMevsim değişikliklerinin cildimizde çeşitli etkileri oluyor. Özellikle soğuyan havalar cildimizin nem dengesini etkileyerek kuruluğa neden olabiliyor. Peki mevsim değişiklerinde cildimiz nasıl etkileniyor? Kış aylarında en çok görülen cilt sorunları neler? Bu sorunlara karşı ne gibi önlemler alınmalı? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, konuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Cilt SağlığıKoronavirüs salgınıyla birlikte el dezenfektanlarının kullanımın arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Prof. Dr. Sönmez, ''Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır cildi kurutabilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kas sağlığını tehdit edebilir, astımı tetikleyebilir, kronik cilt hastalıkları, egzamalara sebep olabilir, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. El dezenfektanı içindeki kimyasallar, uzun vadede nörolojik hastalıklar dediğimiz Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlayabilir, kanserlere neden olabilir.'' dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsten korunmada artık herkesin bildiği üç temel kural olan maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi, vakalarda hızlı bir artışın yaşandığı bu günlerde çok daha önemli hale geldi. Üç temel kuraldan biri olan hijyenin sağlanmasında ise öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Ancak el temizliği için yoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımı yetişkinlerin yanı sıra özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabiliyor.
#ÇOCUKYoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımının özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üy. Genada Sinani, “Koronavirüs dahil, mikroplardan korunmak için en iyi yol elleri sabun ve temiz suyla yıkamaktır ve mümkün oldukça çocuklar dezenfektan, antiseptik, kolonya gibi ürünlerden uzak tutulmalıdır” dedi.
#Dr. Öğr. Üy. Genada SinaniKorona virüs salgını nedeniyle kişisel temizlik açısından büyük önem taşıyan dezenfektanların yanlış kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ünsal Tank, “Gereksiz yere çok fazla kullanıldığında cilt sağlığı açısından ciddi zararlar meydana gelebilir” dedi.
#DezenfektanOkullar bu yıl Covid-19 önlemleri doğrultusunda açılıyor. Okula gidecek çocuklara Covid-19’un, korunma yollarının ve alınması gereken önlemlerin doğru anlatılması ve çocukların doğru bir şekilde yönlendirilmesi çok önemli. Çocuklar virüs konusunda bilgilendirilmeli, hijyen kuralları ve doğru maske kullanımı çocukları korkutmadan anlatılmalı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu okullarda alınması gereken önlemleri anlattı.
#PandemiEvden çıktığımız andan itibaren birçok enfeksiyon ajanına maruz kalıyoruz. Asansörler, merdiven korkulukları, kapı kolları, çalıştığımız yerler ve dokunduğumuz her yerde birçok enfeksiyon ajanına ve virüse maruz kalıyoruz. Dezenfektan, kolonya, sabun ve temizlik malzemelerinin bu dönemde daha fazla kullanılması ellerde egzama, kuruma, çatlama ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, pandemi döneminde el bakımını anlatıyor.
#Dezenfektan Kullanımıİçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile Covid-19 tedbirleri kapsamında Tuzla’da denetim sıklaştırıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilen denetimlere katılan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Bir hekim olarak diyorum ki; herkes maske, mesafe ve temizlik kurallarına lütfen uysun” dedi.
#Dr. Şadi YazıcıKORONAVİRÜS tedbiri maske ve dezenfektan kullanımı egzama ve cilt sorunlarını tetikliyor. Uzmanlar, maske kullanırken sürtünme nedeniyle kulak arkalarında ve yüzde egzama meydana geldiği belirterek, nemlendirici kullanılması gerektiğini söylüyor.
#Dermatoloji Uzmanı Dr. Hüseyin HıraDermatoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, uzun süre ve sıkça elleri yıkamanın deri üzerindeki yağ tabakasını hızla uzaklaştırarak kurumasına, bunun sonucunda egzama ve çatlakların oluşmasına sebep olacağını söyledi. Başar ayrıca, "Dezenfektan sıkılıyor ve saatlerce durulamadan o dezenfektan elimizin üzerinde duruyor. Bu çok ciddi cilt problemlerine sebep oluyor" dedi.
#SağlıkHAYAT Eve Sığar (HES) uygulamasının yeni özelliği “Güvenli Alan” sayesinde AVM, restoran, kafe, hatta taksilerin bile koronavirüs açısından anlık olarak güvenli olup olmadığının görülmesi mümkün. İçişleri Bakanlığı'nın önceki gün yayınladığı genelge ile şimdilik pilot il Kırıkkale'de zorunlu hale getirilen “Güvenli Alan” kullanımı, kısa sürede tüm Türkiye’de yeni normaldeki sosyal hayatın bir parçası haline gelecek. Uygulama sayesinde akıllı telefona sadece bir karekod okutarak gidilen mekanda riskli biri var mı yok mu saniyeler içinde görülebiliyor.
#HES KoduKoronavirüs salgını toplu ulaşım sistemini de yeniden şekillendirdi. Bizde otobüs, hafif raylı sistem ve nostalji tramvayında alınan önlemleri, yolcuların bu önlemlere ne kadar uyduğunu gözlemledik.Özellikle mesai saatlerinde duraklar ve araçlar kalabalıklaşıyor. Ağırlıklı olarak gençlerden oluşan bir grup koruyucu tedbirlere uymuyor.
#BisikletKredi faizlerinin düşmesiyle araç ve gayrimenkul satışlarıyla beraber noterlerin mesaisi de arttı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Geçtiğimiz haziran ayında mart ayına oranla yüzde 45’lik bir artış gerçekleşti” dedi. Satışlardaki artışla birlikte vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyaran Cin, araç alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılmasını önerdi.
#Ayça Gözde ÇETİN