Havalar soğuyor! Cilt sağlığını korumak için bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Havalar soğuyor Cilt sağlığını korumak için bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2020 15:10

Mevsim değişikliklerinin cildimizde çeşitli etkileri oluyor. Özellikle soğuyan havalar cildimizin nem dengesini etkileyerek kuruluğa neden olabiliyor. Peki mevsim değişiklerinde cildimiz nasıl etkileniyor? Kış aylarında en çok görülen cilt sorunları neler? Bu sorunlara karşı ne gibi önlemler alınmalı? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, konuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

Soğukla beraber herhangi bir canlı gibi cildimiz de değişiklikler gösterir. Soğuklarla artan cilt problemlerini ve alevlenen hastalıkları kısaca tanıyalım.

Cilt Kuruluğu, tahriş ve kızarıklıklar

Cilt dolaşımının etkilenmesi ve ortam neminin soba, kalorifer gibi nedenlerle azalması sonucu cilt kuruluğuna yatkın olan kişilerde kuruluk artar. Gerilme hissi, yanma hatta kurumuş toprak gibi çatlaklar da meydana gelebilir. Genelde cildi hassas ve kuruluğa yatkın olan kişilerde bu durum 'Kışın geldiğini derimden anlıyorum' gibi yorumlanır. Covid-19 sürecinde maalesef sık dezenfektan kullanımı ve sık el yıkama gibi alışkanlıklarla kuruluk artmakta hatta egzama ortaya çıkabilmektedir.

Kuruluğa karşı ne yapabiliriz?

Dermatolojik onay almış cilt dostu temizleyiciler ve dezenfektanları kullanmak önemli. Ayrıca çok sıcak veya soğuk suyla elleri yıkamak kuruluğu arttırıyor. İdeal ısı ılık olmalı. Cildi nemlendirmek de önem taşıyor. Dermatolojik onay almış nemlendiricileri kuruluğun çok arttığı durumlarda sık sık kullanmak hatta cilt hafif ıslakken sürmek çok faydalı olur.

Haberin Devamı

 Kış ve soğukla artan cilt hastalıkları 

Sedef hastalığı: Güneşin sedef üzerine iyileştirici etkisi olduğu için güneşin azalması nispeten tatil ortamının ortadan kalkıp okul ve iş yaşantısının yoğunlaşmasıyla stresin yoğunlaşması ve de grip ve diğer enfeksiyon hastalıklarının artması sedef hastalığını alevlendirir. Cildi sık sık nemlendirmek ve dermatolojik cildi kurutmayan özel şampuan ve duş jelleri kullanmanın sedef hastalığında kuruyan kabukların kaşıntısını azaltmakta faydası olur.

Atopik dermatit (Atopik egzama): Atopik ciltli alerjik bebekler ve çocuklar kış aylarıyla beraber egzamalarında artış yaşayabilirler. Bunun nedenlerinden biri ortam havasındaki nemin azalmasıdır. Oda havasını nemlendiren çözümlerle nemi arttırmak ve atopik ciltlere özel temizleyici ve nemlendiriciler kullanmak bu mevsimdeki şikayetlerin artma ihtimalini azaltır. Yıkanma sıklığı azaltılmalıdır. Haftada 2 defa yerine şampuanla ve temizleyicilerle 1 defa yıkanmak gerekirse ılık suyla duş almak cildi daha az kurutan çözümlerdir.

El egzamaları: Bu hastalıkta ellerde cilt zaten aşırı hassas ve egzamaya meyillidir. Kışla beraber şikayetler alevlenir. Dermatolojik onaylı temizleyiciler kullanmak ve her fırsatta cilt ıslak iken nemlendirmek önem taşır. Eldiven kullanımı egzama tedavisinin vazgeçilmezlerindendir. Kimyasala sürekli maruz kalan bir cildin düzelmesi mümkün değildir. Özellikle içi pamuk kaplamalı eldivenler kullanılabilir. Temin edilemiyorsa pamuklu egzama eldivenleri normal eldivenlerin içerisine giyilebilir.

Ayrıca cildi soğuğa maruz bırakmamak eldiven ve giysiyle direkt rüzgarı ve soğuğun etkisini kesmek de cildimizi korumak için önemli. Karlı günlerde güneş koruyucu da kullanın mutlaka çünkü kar güneşi çok yansıtır, 'kışın güvendeyim' diye lekelenmemek lazım. 

BAKMADAN GEÇME!