DÜNYANIN en sevilen tatlılarından biri olan dondurma her yaş grubu için vazgeçilmez lezzetler arasında. Tatlı severler için hem lezzetli, hem de besleyici bir seçenek. Yüksek oranda A, D, E ve B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çinko içerir. Bu nedenle sağlığın desteklenmesinde önemli. Özellikle keçi sütünden yapılmış dondurmalar besin tüketimi az olan çocuklarda artmış kalsiyum ihtiyacını tamamlayabilmek adına iyi bir seçenek. 100 gram dondurma sütten daha yüksek kalsiyum oranına sahip.
#İzmirDİYETİSYEN Derya Zünbülcan, bitki çaylarının bilinçsiz tüketildiğinde tehlikeli olabileceğini, özellikle ilaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli olunması gerektiğini belirtip, uyarılarda bulundu. Bergama ilçesinde, doğadan şifalı bitkiler toplayıp, satışını yapan İbrahim Özsöz de her bitkinin bir toplama zamanı olduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanKORONAVİRÜS salgını döneminde yaşam alışkanlıklarımız değişti. Evde geçirilen vakit arttı. Buna karşılık hareketsiz kalan pek çok kişinin beslenme alışkanlığı bozulurken toplumda obezite arttı. Diyetisyen Derya Zünbülcan, koronavirüs sürecinde kilo kontrolünü sağlamak için tencere yemeği pişirilmesini önerdi. Zünbülcan, “Tüketilen paket ürün miktarı azaltılmalı. Kızartmalar sınırlı tutulmalı. Daha çok lif, vitamin ve mineral açısından zengin zeytinyağlı yemekler beslenme programına dahil edilmeli" dedi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanKoronavirüsün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#AvokadoKORONAVİRÜS'ün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanKoronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla beslenme alışkanlıkları da değişti. Birçok insan zararlı yiyeceklerden uzak dururken, dışarıdan sağlıklı olduğu düşünülerek alınan paketli ürünler ise tehlike saçtığı öne sürülerek tercih edilmiyor. Sağlıklı atıştırmalık adı altında satılan birçok ürün içerdiği glikoz şurubu, yüksek miktarda şeker ve katkı maddeleri ile sağlığa zarar veriyor.
#SağlıkKamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ve baharat gibi malzemeler, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı poşetlerin içine girdi. Ancak son dönemde fiyatları artan bazı baharatların maliyet hesabı yapanlar tarafından içine farklı maddeler karıştırılarak sunulduğu iddia edildi. Uzmanlar özellikle çöp, dal, yaprak parçaları ya da demir tozu katılan karabiberlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#BaharatDiyetisyen Derya Zünbülcan, ramazan ayında havaların ısınmasıyla vücudu etkileyen üç temel problem olduğunu ifade ederek, bu üç problemin önüne kakule isimli baharatın geçtiğini söyledi. Zünbülcan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu, sindirim zorluğu ve halsizliğe kakule baharatı ilaç gibi etki ediyor" dedi.
#KakuleDİYETİSYEN Derya Zünbülcan, ramazan ayında havaların ısınmasıyla vücudu etkileyen üç temel problem olduğunu ifade ederek, bu üç problemin önüne ‘kakule’ isimli baharatın geçtiğini söyledi. Zünbülcan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu, sindirim zorluğu ve halsizliğe kakule baharatı ilaç gibi etki ediyor" dedi.
#DiyetisyenKoronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkmayan vatandaşlardan birçoğu hem vakit geçirmek hem de daha hijyenik olması nedeniyle evde ekmek yapmaya başladı. Karbonhidrat tüketiminin artması üzerine uzmanlar, kontrollü tüketilmesi gerektiği ve başta obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyardı.
#KoronavirüsÇAM fıstığındaki rekolte düşüklüğü, tezgahlardaki fiyatları artırdı. Aktarlarda ve kuruyemişçilerde kilosuÿ350 TL’ye kadar çıkan çam fıstığı, marketlerde ise 450 TL’yeÿsatılıyor. Fiyatın el yakmasının nedeni ise Türkiye’deki çam fıstığı üretiminin yüzde 80’inin yapıldığı İzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda, fıstık çamlarının hastalık kapması.
#Çam