YKS sonuçları 2023 açıklandı. Bir yandan da üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Ege Üniversitesi taban puanları oldu. İşte, Ege Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Ege Üniversitesi Taban PuanlarıEge Üniversitesi taban puanları ve sıralama bilgileri, 2023 üniversite sınavı sonrası bir programa yerleşmek isteyen öğrencilerin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Üniversite eğitimini Ege Üniversitesi bünyesinde tamamlamak isteyen üniversite adayları, Ege Üniversitesi taban puanları ve sıralama bilgileri hakkında araştırmalarını gerçekleştiriyor. İşte, kontenjan, yerleşme sayısı, taban puanlar ve başarı sıralamaları hakkında detaylı bilgiler
#Ege ÜniversitesiÜniversite kontenjanları 2023 YKS'ye saatler kala belli oldu. Baraj sınırı olmadan 17 18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS sınavı öncesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bu yılki üniversite kontenjan sayılarını açıkladı. Yapay zeka mühendisliği, petrol- doğal gaz, açık deniz mühendisliği, harita ve geomatik mühendisliği, madencilik, tekstil ve deri mühendisliği gibi bölümleri seçen öğrencilere staj, burs veya istihdam konularında destek sunulduğunu hatırlatan Özvar, başvuru sayılarında bu yıl yaklaşık yüzde 9'luk bir artış görüldüğünü duyurdu. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından YKS tercih süreci ile 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerin kontenjanları ÖSYM tarafından ilan edilecek. Peki, üniversite kontenjan kılavuzu ne zaman yayınlanacak? Üniversite kontenjanları ne kadar? İşte, 2023 yılı 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans programı kontenjan sayıları.
#Üniversite KontenjanlarıYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKMerakla beklenen YKS sonuçları nihayet açıklandı. 2 yıllık (Önlisans) bölümlerin 2021 Üniversite Taban Puanları, üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İstedikleri üniversite için tercih yapacak olan üniversite adayların, bölümlerin sıralamaları ve taban puanlarını öğrenmesi gerekiyor. İşte, 2 yıllık, 4 yıllık önlisans üniversite bölümleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2021
#Sayısal BölümlerDeri ve deri ürünleri, kullanıldığı ayakkabıdan sanayiye, otomotivden mobilyaya kadar pek çok alana yayılmış zengin bir sanayidir. Bu alanda eğitim almış mühendisler Türkiye ve dünyada büyük ilgi görüyor. Deri mühendisliği nedir? Nasıl olunur? Deri mühendisliği mezunları ne iş yapar gibi pek çok sorunun cevabını bu yazımızda sizler için derledik.
#Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?İnsanlar hedefleri doğrultusunda üniversite bölümlerini tercih etmektedir. Her birey kendi için en iyi geleceği istemektedir. Bu doğrultu da ilerleyip en iyi üniversite ve bölümü araştırmaktadır. Bu bölümlerin birisi de ayakkabı tasarımı bölümüdür. Cevapları merak edilen ayakkabı tasarımı MYO bölümü nedir, mezunları ne iş yapar, amacı nedir, dersleri nelerdir ve iş imkanları nasıldır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Ayakkabı Tasarımı (Myo) Bölümü Nedir?Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, ihracatçı birlikleri tarafından ilk olarak tekstil mühendisliği öğrenimine sağlanan burs programına gösterilen ilgi sonucu bu bölümlere yerleşen öğrenci sayısı artınca, sektördeki eğitimli iş gücü ihtiyacının karşılanması için verilen desteğin kapsamı daha da genişletildi.
#Ticaret BakanlığıBu yılki üniversite tercihlerinde tarım, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvancılık odaklı programlarla, maden, tekstil ve deri mühendisliğini, felsefe programlarını seçen öğrenciler, geri ödemesiz burs ile desteklenecek. İşte, YÖK Destek Bursu hakkında merak edilenler...
#YÖK Destek Bursu Nedir?Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), bu yılki üniversite tercihlerinde tarım, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvancılık odaklı programlarla, maden, tekstil ve deri mühendisliğini seçen öğrenciler, gerekli şartları taşımaları halinde geri ödemesiz burs ile desteklenecek. Ayrıca, bu sene ilk defa Felsefe programı da YÖK Destek Bursu kapsamında değerlendirilecek.
#Yökİstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, deri mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencileri burs ve iş garantisiyle desteklediklerini belirterek, "Ege Üniversitesi'ndeki bölüme yaptığımız destekle sektörün yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması için çalışıyoruz. Öğrencilerimize burs imkanıyla eğitim sırasında destek sağlanırken, mezun olunca da sektörde iş bulma garantisi sunuluyor." dedi.
#İstanbul Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçıları BirliğiSanayi ve üniversite arasında imzalanan protokol ile başlatılan tekstil ve deri mühendisliğini tercih eden öğrencilere yönelik burs ve istihdam projesiyle, 2018’de yüzde 42’si dolan tekstil mühendisliği kontenjanları, 2019 yılı tercih dönemi sonunda yüzde 92 doluluk oranıyla rekora ulaştı.
#BursÜniversite sınavında ilk 100 bine giren öğrenciler, Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde olan ve 21 öğrenci kontenjanı bulunan deri mühendisliğini tercih etmeleri durumunda, her ay net asgari ücretin yarısı ile tamamı arasında değişen tutarlarda karşılıksız burs ve iş imkanından faydalanacak.
#Deri İhracatçılarıÜniversite sınavında ilk 100 bine giren öğrenciler, Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde olan deri mühendisliğini tercih etmeleri durumunda, her ay net asgari ücretin yarısı ile tamamı arasında değişen tutarlarda karşılıksız burs ve iş imkânından yararlanacak.
#Deri MühendisliğiYKS sınav sonuçları ve tercih klazvunun yayımlanmasının ardından, üniversite adayları 4 yıllık lisans bölümlerinin taban puanları ve başarı sıralarını araştırmaya başladı. 4 yıllık programlara yerleşecek olan adaylar, AYT ve YDT puanları ile sayısal, sözel eşit ağırlık bölümlerine tercih yapacaklar. Peki, sayısal, sözel eşit ağırlık bölümleri neler? İşte, 4 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları hakkında bilgiler.
#Yks 4 Yıllık BölümleriTaban puanlar hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce üniversite adayı, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler hakkında bilgi edinebilecek. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarında 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek olan vatandaşlar, bu bölümleri internet üzerinden sorgulamak istiyor. İşte, sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarına ait üniversite puanları hakkında detaylı bilgiler
#Taban PuanlarıTekstil, hazır giyim, deri ihracatçı birlikleri ve tekstil sanayi işverenleri sendikası ile YÖK arasında imzalanan protokole göre üniversite sınavında ilk 20 bine giren öğrenciler, tekstil mühendisliğini tercih ederse, her ay net asgari ücret tutarında karşılıksız burs alabilecek.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç "2019-2020 öğretim döneminden itibaren tekstil ve deri mühendisliğini tercih eden öğrencilerimize gerekli şartları sağlamaları halinde sektör tarafından eğitim bursu verilecek ve istihdam garantisi sağlanacak" dedi.
#Yekta SaraçÜniversite sınavı için çalışmalarına son sürat devam eden öğrenciler, sınav başvurusu esnasında sözel, sayısal ve eşit ağırlık mesleklerine göre bir değerlendirmede bulunacak. Hangi alandan sınava girileceği eşit ağırlık, sözel ve sayısal bölümleri değerlendirmelerinin ardından yapılacak. Peki, sözel, eşit ağırlık ve sayısal meslekleri arasından hangi bölümler yer alıyor? İşte, dönem ilerlerken öğrencilerin merakla araştırdığı bölümler ve meslekler listesi
#Sözel BölümleriYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan Türü