Deprem olan 10 ilde Olağanüstü hal kararı devam ediyor... Merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucunda 45 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti ve birçok ev yıkıldı. Yaşanan üzücü hadisenin ardından deprem olan illerde OHAL kararı verildi. Olağanüstü hal kapsamında bölge için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi TBMM’ye sunulabiliyor. Peki, Deprem olan 10 ilde OHAL ne zaman bitecek? OHAL süresi ne zaman sona erecek, uzatıldı mı? İşte detaylar…
#OHALOkullarda 2. dönem devam zorunluluğu olup olmadığı merak ediliyor. 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem eğitim ve öğretime ara verilmesine sebep oldu. Bölgede yaşayan vatandaşlar olaydan olumsuz etkilenirken eğitim ve öğretim bazı illerde 27 Mart’a kadar ertelendi. Öğrenciler ve veliler “Deprem olan illerde okula gitmek zorunlu mu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, 2. dönem okula gitmek zorunlu mu?
#OkullarTürkiye 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle sarsıldı. Deprem olan iller afet bölgesi ilan edildi ve OHAL kapsamına alındı. Elazığ'ın afet bölgesi olup olmadığı da merak edilen konulardan birisi oldu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ili derinden etkiledi. Birçok evin yıkılmasına sebep olan olayın ardından tüm Türkiye kenetlendi ve yardım çalışmalarına başladı. Peki, Elazığ afet bölgesi mi oldu?
#DepremCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Parti Meclisi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada "4 önceliğimiz vardır. 1'incisi Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasıdır. 2'ncisi tüm Suriyelileri temsil edecek, insan haklarına saygılı bir rejimin oluşması, komşumuzun istikrar bulmasıdır. Orada bulunan askerlerimizin güvenliği, Türkiye'deki yurttaşlarımızın huzuru ve refahının sağlanması önemlidir. Son olarak da 4'üncü ve en önemli önceliğimiz, Türkiye'deki Suriyelilerin bir an önce güvenle evlerine dönmesidir" ifadelerini kullandı.
#CHPJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#DepremRize deprem bölgesi mi? sorusu meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gündemde yer aldı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde deprem yaşandı. Korkutan deprem sonrası gözler Türkiye deprem risk haritasına çevrildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Hakkari'den Mardin'e, Çanakkale'den Trabzon'a kadar her bölgenin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Rize dördüncü ve beşinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Rize'de fay hattı var mı, nerelerden geçiyor? İşte, Rize deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Rize Deprem Bölgesi MiTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirterek, "Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından bir tsunami beklentisi var" dedi.
#Tsunami6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.
#Cumhurbaşkanlığı KararnamesiÖmer Toraman kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Erzurum'un Tortum ilçesinde doğan Ömer Toraman, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra çeşitli kamu görevlerinde bulunmuştur. İçişleri Bakanlığı'nda önemli görevler üstlenen Toraman, farklı illerde kaymakamlık ve vali yardımcılığı yapmıştır. Peki, Ömer Toraman kimdir, nereli, kaç yaşında, hangi illerde görev yaptı? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ömer ToramanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Bakan Mehmet Özhseki'nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı ve tasarruf tedbirlerine aykırı hareket ettiği iddiasına ilişkin açıklama yaptı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Bakan Mehmet Özhseki'nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı ve tasarruf tedbirlerine aykırı hareket ettiği iddiasına ilişkin açıklama yaptı.
#UçakTokat deprem haritası, 4.7 büyüklüğündeki depremle gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 18 Nisan tarihinde de AFAD verilerine göre Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Ordu, Samsun, Sivas, Amasya, Yozgat ve birçok ilde hissedilen deprem sonrası gözler Tokat'ta fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Tokat birinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Tokat'ta fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve detaylar.
#Tokat Deprem HaritasıKONYA Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya ile özdeşleşen obrukların 16 farklı il için de risk oluşturduğunu, bu şehirlerde de Konya'daki gibi obruk risk haritasının planlandığının belirterek, "Karaman, Aksaray, Niğde yine Konya kuzeyindeki Ankara'da, Eskişehir'de, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum'da, daha Doğu'ya doğru Bitlis'te, Siirt'te, Batman'da, Diyarbakır'da, daha batıya gittiğimizde Afyonkarahisar'da, Denizli'de, Manisa'da obruklar oluyor, olmaya devam ediyor" dedi.
#KonyaKonut liginde sıralama değişti. Şehirlerdeki yıllık fiyat artış oranına bakıldığında İstanbul 81 il içinde 70’inciliğe düştü. Geçtiğimiz yıllarda zirveyi zorlayan Antalya 9’uncu sıradan 78’inci sıraya geriledi. Büyük şehirlerde fiyat artışı yavaşlarken zirveye Anadolu kentleri yerleşti. İşte konutta ligden düşenler ve zirvedekiler...
#Konut FiyatlarıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirleri geleceğe hazırlamanın, depreme karşı dirençli şehirler oluşturmanın bir tek yolu olduğunun altını çizerek, “O da kentsel dönüşüm. Dünyada bunun dışında başka bir yol daha ortaya konmamış. 2012’de Kentsel Dönüşüm yasası çıkarıldı. Yasa ile bugüne kadar 2 milyon 250 bin konutu değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. Şu anda 425 bin civarında konutta inşaatlar devam ediyor. Bundan sonra da inşallah bütün hızımızla devam edeceğiz, Marmara Bölgesi'ndeki şehirlerimizi de depreme karşı dirençli hale getireceğiz.” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiTÜİK’in son açıklanan nüfus istatistiklerine göre İstanbul’da ikamet eden 15 milyon 56 bin 806 kişiden yalnızca 2 milyon 152 bin 878’inin kütüğü bu şehre kayıtlı. İstanbul’da en çok 754 bin kişiyle Sivaslı yaşıyor. Sivas’ın nüfusu ise 650 bin 401. İkinci sırada Kastamonu, üçüncü sırada ise Ordu geliyor...
#TÜİKKahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Ebrar Sitesi'nin önünde anma yapıldı. Deprem saatinde vatandaşlar "Sesimi duyan var mı?" diye seslendiler. Adıyaman ve Hatay, Gaziantep ve Çankırı'da saat 04.17’de binlerce kişi anma etkinliğine katıldı. Adana’da ise depremin yıl dönümde gözyaşları sel oldu. Alpargün Apartmanı'nda hayatını kaybedenlerin kıyafetlerinin üzerine karanfil bırakıldı. Ailesini kaybeden Azem Yaren Coşkun, ”Hasan Alpargün dosyasında en yakın şekilde adalet yerini bulmalı ki biz de aileler adına rahat nefes alabilelim” diye konuştu.
#AdıyamanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinin ardından yaraları hızla sarmak için gece gündüz, yağmur çamur demeden çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bakan Mehmet Özhaseki, depremden etkilenen 11 şehirde çalışmaların devam ettiğini belirterek, “930 şantiyede, 110 bin 450 çalışma arkadaşımızla 7 gün 24 saat, yağmur çamur demeden tüm gayretimizle sahadayız.” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinin ardından yaraları hızla sarmak için gece gündüz, yağmur çamur demeden çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bakan Mehmet Özhaseki, depremden etkilenen 11 şehirde çalışmaların devam ettiğini belirterek, “930 şantiyede, 110 bin 450 çalışma arkadaşımızla 7 gün 24 saat, yağmur çamur demeden tüm gayretimizle sahadayız.” dedi.
#Mehmet Özhaseki