İzmir’deki okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik hazırlanan deprem eğitimi kitabı, çocukları deprem konusunda bilgilendirecek. İzmir’in sembolü olan saat kulesinin İZMO ismiyle illüstre edildiği kitapta, çocukların deprem deneyimlerini sağlıklı yönetmesi için erken bilinç ve farkındalık geliştirmesi hedefleniyor. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik çok yönlü bütünleştirici etkinliklerin bulunduğu kitapta, İZMO isimli kahraman üzerinden miniklere erken yaşta deprem eğitimi verilecek.
#1Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alan Tunceli’de, güvenlik güçlerinden oluşan 1600 personele deprem eğitimi verilmeye başlandı. Bu kapsamda 80 tim deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Erzincan ile Karlıova ve Yedisu hattında kırılmamış bir fay hattından bahsediliyor. Henüz tehdit önümüze gelmeden ilimizin kapasitesi ile bir şeylerin yapılacağı kanaatine vardık” dedi.
#Tunceli6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#Japonya32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul depreminin ne zaman olacağını kimsenin yüzde 100 bilemeyeceğini söyleyerek, “Bir sene içinde de olabilir, on sene içinde de... Ama hemen şimdi hazır olunmalı” dedi.
#Yoshinori Moriwakiİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiMillî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile birlikte yürüttüğü Dersimiz Deprem Yaşasın Önlem projesi kapsamındaki bilinçlendirme çalışmalarına 1-7 Mart Deprem Haftası’nda yeni bir ayak ekledi. İlkokul 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik proje, deprem ve zorunlu deprem sigortası bilinci olan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyor.
#Millî Eğitim BakanlığıDeprem, insanlık tarihi boyunca mütemadiyen yaşanan ve en fazla ölüme yol açan doğal afet olayıdır. Ülke olarak depremler yüzünden çok büyük acılar yaşadık ve yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Geçen haftalarda yaşanan Düzce depremi ve sonrasında Erzurum depremi hepimizi endişelendirdi ve acaba beklenen depremler yaklaşıyor mu? Diye düşündük. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil ama depremin yıkıcı etkilerini ve olası can kayıplarını azaltmak hala mümkün. Kaygı içerisinde beklemek yerine harekete geçmek daha makul ve mantıklı bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu görmek için araştırmalara birlikte göz atalım.
#Doç. Dr. Özkan Sapsağlam Kimdir?Isparta IYAŞ Selçuklu Ortaokulu’nda düzenlenen deprem tatbikatına gelen İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri, temsili yaralıları depremden kurtardıktan sonra merdivenleri çöktüğü varsayılan binadan halatla inmeye çalışırken 3.kattan aşağı düştü. Talihsiz kazada 1 AFAD görevlisi yaralandı. Tatbikatta okulda bulunan 112 Acil Servis Ekipleri 4 kez temsili yaralı götürdükleri ambulansla bu kez gerçekten yaralanan görevliyi hastaneye sevk etti.
#Isparta21 yılın ardından güncellenen ve inşatta her şeyi değiştirecek deprem haritası için yaklaşık 40 bin mühendis eğitilecek. AFAD’ın ekim ayında başlatmayı planladığı eğitimler uzaktan internet aracılığıyla olacak. Uzmanların deprem yönetmeliği ve deprem haritasını anlatacağı eğitimlerde sınav da yapılacak. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “İnşaat sistemini sil baştan değiştirecek deprem yönetmeliğini anlatacağız” dedi.
#Gazetehaberleri