Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 3 büyük çevre projesini açıkladı. İlk etapta hayata geçirilecek “Denizler Halkındır”, “Mapa Şamandıra” ve “Depozito Bilgi Sistemi”nin detaylarını paylaşan Bakan Özhaseki, “İklim değişikliğinin ülkemizde meydana getirmiş olduğu olumsuz etkiler karşısında çözüm üretmek, çevremizi korumak ve ülkemizi yarınlara güçlü bir şekilde taşımak için yürüttüğümüz çevre projelerimizle ‘Yeşil Vatan’ımızın ve ‘Mavi Vatan’ımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gelecek nesillere tertemiz deniz, tertemiz çevre bırakacağız.” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir gazetede çıkan, Çevre Ajansı’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde olduğu yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Türkiye Çevre Ajansı TBMM'de milletin temsilcilerinin onayıyla kurulmuştur. Çevre Ajansı Emine Erdoğan Hanımefendi de dâhil olmak üzere hiç kimsenin himayesinde değildir ve hiçbir özel şahısla ilgisi yoktur." ifadeleri kullanıldı.
#Çevre AjansıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Çevre Ajansı'na ilişkin ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Bakan Kurum "Uluslararası ödüllere layık görülen, israfın önlenmesine ve ekonomimize büyük katkılar sağlayan Sıfır Atık Hareketimize ve bu hareketi himaye eden Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye dair insanın hayal gücünü zorlayan, akla hayale sığmaz iftiralar, yalanlar, asılsız ve mesnetsiz iddiaları şaşkınlık ve esefle gördük" dedi.
#Murat KurumMikro-plastikler insan kanında tespit edildiğinde yer yerinden oynamış; çevre kirliliğinin ve plastik atıkların dünyanın ve insanlığın geleceği için ne büyük bir tehlike olduğu bir kez daha kavranmıştı. Tüm bu gelişmeler üzerine İngiltere'de sivil toplum örgütleri tarafından 'çöp' sayma seferberliği başlatıldı...
#İngiltereSıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeç olan depozito iade sistemi için geri sayım başladı. Yeni yılla birlikte üzerlerinde özel etiketler bulunan su, gazlı içecek, süt gibi ürünlere depozito ücreti ödenecek. Bu ambalajlar iade makinesine atılınca, atan kişinin hesabına puan ya da marketlerde indirim olarak yansıyacak.
#Geri DönüşümHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#TalibanYılbaşından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmeyi hedefleyen sistemle ilgili tüm merak edilenleri uzmanlara sorduk...
#Geri DönüşümÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un "yaşanabilir çevre" vizyonuna büyük katkılar sunacağını belirterek, "Tüm bu yasal düzenlemelerde başta milletvekillerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulması, Sıfır Atık’ın ve çevre dostu bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için AK Partili milletvekillerimizce TBMM’ye sunulan yasa teklifi, Çevre Komisyonu’nda kabul edildi” dedi.
#TBMMÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar "Zorunlu depozito uygulaması 2021'de bu projeden sonra başlayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız. Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasaya sürülen ambalajın yüzde 50'sini geri toplayabilmek" dedi.
#Zorunlu DepozitoÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Sıfır Atık Hareketimize pilot ilçe Kızılcahamam'da gencinden yaşlısına tüm vatandaşlarımız destek verdi. Şimdi pilot ilçe sayımızı 7 bölgeye yayarak Kızılcahamam gibi örnekleri daha da artıracağız" dedi.
#Murat KurumDepozito iade sistemine 1 Ocak 2025’te geçilmesi planlanıyor. 5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Su, soda, kola, bira şişeleri 25 kuruşa toplanacak. Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
#DepozitoTürkiye’de başarıyla uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında zorunlu olacak Depozito Yönetim Sistemi’nde(DYS) altyapı tamamlandı. Yüksek güvenlikli logoyu basacak matbaalar, üreticiler ve kapsamdaki ürünler sisteme hazır hale geldi. Şimdi sıra iade noktalarının oluşturulmasında. Türkiye, dünyaya örnek olacak Depozito Yönetim Sistemi’yle yılda 20 milyar adedin üzerinde ürünün geri dönüşümünü planlıyor.
#Sıfır Atık ProjesiEmine Erdoğan'ın öncülüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi dünyaya örnek oldu. Dün BM'nin özel davetlisi olarak BM Genel Kurulu'nda konuşan ilk Türk Cumhurbaşkanı eşi olan Emine Erdoğan, 5 sene önce Türkiye’de başlatılan ve bütün dünyaya yayılan sıfır atık projesi ile büyük dönüşümler başlatabileceğinin görüldüğünü vurguladı. Türkiye 1 Ağustos 2023 itibari ile depozitolu içecek uygulaması ile sıfır atıkta yeni bir döneme giriyor. 1 Ağustos itibari ile depozito logolu içecek ambalajı zorunlu olacak ve sisteme tam geçiş 1 Ocak 2024 olacak.
#DepozitoÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, poşet fiyatlarının 2023 yılında da 25 kuruş olacağını duyurdu. "20 yılda 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik" diyen Bakan Kurum, 81 il 922 ilçede 250 bin konutumuzu canla başla yenilemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen COP27 zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayacak ve kendi kendine yetecek bir ülke olmak zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, “Türkiye'nin emisyon üretiminde tarihsel sorumluluğu yok denecek kadar az 0.6, biz bu dünyayı kirletmedik.” dedi. Depozito sistemi zamanla alışkanlık kazanacağını belirten Bakan Kurum, “Aslolan burada döngüsel ekonomi anlayışı, ‘al kullan at’ değil, ‘al kullan dönüş’tür. Bu her şey için geçerli. Bizim artık yaşam şeklimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz gerekiyor… Köyümüze dönelim, çok ileri gitmeye gerek yok. 3 milyar 157 milyon dolarlık mutabakat anlaşmamızla önemli bir finansman desteğini sağlayarak iklim değişikliği mücadelemizde kullanıyoruz… 2030 yılı için 1 milyar 175 milyon ton, yüzde 21 emisyon hedefimizi, yüzde 41'e çıkardık.” ifadelerini kullandı.
#Bakan KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde en az 2 bin depozito iade makinamızla, 5 bin manuel toplama noktasıyla birlikte toplam 7 bin depozito iade noktasında vatandaşımızın hizmetine sunacağız" dedi.
#Murat KurumAtık sorunu çağımızın en büyük problemlerinden biri ve bu alanda çözüm üreten markaların sunduğu çözümler hayati önem taşıyor. ACO Recycling, sürdürülebilirlik alanında yıllardır kendini geliştiren ve dünyanın yakından tanıdığı, büyük bir marka. Şimdi de merkezlerinde Türkiye var!
#Sponsorlu İçerikOGS iptal mi oldu sorusu pek çok araç sürücüsünün araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada otoyol ve köprü geçişlerinde OGS'nin kaldırıldığını bildirdi ve vatandaşlara son tarihi duyurdu. OGS'nin yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) alacak. OGS cihazları olan araç sahipleri için etiketler banka tarafından ücretsiz olarak HGS etiketine dönüştürülecek. Peki, OGS ne zaman kalkıyor? OGS- HGS değişimi nasıl yapılacak?
#OgsOGS, 31 Mart itibarıyla araçlardaki yerini HGS’lere bırakacak. 1999 yılında OGS uygulaması başladığında, Ziraat Bankası’ndan cihazlar 40 dolardan başlayan bedelle alınırken, zaman içinde hem cihazlar ucuzladı hem de Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası ve Denizbank’ın sisteme dahil olmasıyla cihaz bedeli 13 dolara kadar düştü. Hatta bankalar kredi kartı kullanımı karşılığında bu cihazları müşterilerine ücretsiz vermeye başladı. Öyle ki 2012 yılında uygulamaya giren HGS’ye geçmek isteyen OGS kullanıcılarına bankalar 40 dolarlık depozito ücretlerini de iade ettiler. Ancak 2013 yılında kaldırılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kartlarına sahip olanlar ise kart ücretlerini alamadılar; kart bakiyeleri ise HGS’ye aktarıldı. Peki, OGS depozito iadeleri nasıl alınacak? OGS ile HGS arasındaki farklar neler? İşte, o detaylar
#Ogs