Deniz Suyu haberleri sayfasında Deniz Suyu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9350 Deniz Suyu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Küresel iklim değişikliğinin sonucu dünya her geçen gün ısınırken, bu sıcaklardan deniz suyu da etkileniyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı pazartesi günü 28.4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Bir önceki rekor 2003 yılında 28.2 derece olarak ölçülmüştü.
#İklim DeğişikliğiYaz ayları geldiği zaman özellikle sıcak havalarda en önemli aktiviteler içerisinde yüzmek gelir. Özellikle havuzlardan çok denizde yüzmek daha fazla tercih edilir. Tabii bu konuda merak edilen unsurlardan biri denizlerin asit mi yoksa baz mı olduğudur. Peki deniz suyu asit mi baz mı ve saf madde midir? Deniz suyu iletken midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Deniz SuyuDünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkProf. Dr. Adnan Ayaz, deniz suyu sıcaklığının çok uzun süre 14-16 santigrat derecede sabit kalması nedeniyle Marmara Denizi’nin müsilajla kaplandığını söyledi. Son günlerde deniz suyu sıcaklıklarının 24 santigrat derecenin üzerine çıkmasıyla müsilaj üretiminin durduğunu belirten Ayaz, “Şu anda sular çok bulanmış durumda. Bu görüntü, müsilajın suda çözündüğünü, bakteriler tarafından parçalandığını gösteriyor" dedi. Öte yandan alınan son verilere göre, Marmara'nın güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balıkesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.
#Deniz SuyuMuğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka sahilinde deniz suyu kıyıdan yaklaşık 20 metre çekildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bahadır Önsoy, "Büyük oranda açıkta oluşan fırtınalara ve gelgite bağlı bir çekilme. Deniz seviyesi birkaç gün içinde eski haline gelecektir" dedi.
#MuğlaDeniz ve havuz suyunun göz sağlığı açısından bir takım riskler barındırdığını açıklayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, deniz suyunun sanıldığının aksine göze faydalı olmadığını, gözü kurutabileceğini ve enfeksiyon kapmanıza neden olabileceğini söyledi.
#EnfeksiyonÇanakkale Boğazı'nda bazı bölgelerde lokal olarak görülen müsilaj, endişe yarattı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın ortaya çıkışında deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin etkili olduğunu belirtip, "Sıcaklıkların 9 santigrat derece ve altına düşmesini bekliyoruz. Bu süreçte su sıcaklığının düşmesiyle organizmaların aktivitelerinde azalma olacağını öngörüyoruz" dedi.
#MüsilajTHY Avusturalya’da Melbourne’den sonra ikinci uçuş noktası Sidney seferlerine de başladı. Şimdilik kıtada iki noktaya planlı uçuşlar sürecek. Hemen bölgede yüksek potansiyelli Yeni Zelanda için harekete geçildi. Şirketin Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, bu ülkede bir dizi görüşmeleri tamamladı. 2025 yılına yetişemese de yakın zamanda THY uçakları Yeni Zelanda’ya uçacak.
#THYMarmara Denizi yeniden müsilaj felaketiyle karşı karşıya. 1 ay önce denizin 24 ile 10 metre aralığındaki derinlikte görülmeye başlanan müsilaj, şu an yüzeyin 5 metre altına kadar ulaştı ve denizi tamamen kaplamaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, bahar aylarında denizin yüzeyinde de müsilajı görmemizin mümkün olabileceğini belirterek, “Hem ekolojimiz hem de ekonomimiz zarar görecek acit önlem almamız gerekiyor” dedi.
#MüsilajDoğayla iç içe, kalabalıklardan uzak bir hayat yaşamak birçoğumuzun hayali ve bu hayali gerçekleştirenlere özenmemek elde değil. Cecilia Blomdahl da o insanlardan biri. 9 yıldır dünyanın en kuzeyindeki yerleşimde yaşayan Blomdahl, hayatının inanılmaz detaylarını anlattı...
#Kuzey Kutup DairesiSon 10 yılda aşırı popülerleşen Bozcaada’yı ve anakaraya uzaklığıyla biraz daha ulaşılmaz, büyüklüğüyle vakur duran Gökçeada’yı bir de sonbaharda keşfetmek isteyenlere önerilerimiz var. Her ikisinde de sarı yaz büyük bir sükûnetle yaşanıyor, bir adadan beklenen huzuru fazlasıyla veriyor ve deniz suyu ekimde yaz ortasından daha sıcak oluyor.
#AdaKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuTürkiye-Mısır arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin desteğini alan dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, 2013 yılında, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi liderliğindeki ordu tarafından görevden alınması ile kopmuştu.
#AjetGeçtiğimiz hafta Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağış yerini sıcak havaya bıraktı. Prof. Dr. Orhan Şen önümüzdeki 5 günde sıcaklıkların ortalamaların üzerine çıkacağını belirtti. Şen pazartesi günü ise yağışlı havanın geri geleceğini belirtirken, 'Türkiye 1 hafta içinde 2 mevsimi yaşayacak. Özellikle kuzey batı bölgesi. Yaz ve sonbahar bu geçişler önemli hava olayları oluşturabilir. Pazara kadar yaz. Pazartesi sonbahar. Pazartesi, salı Marmara’ya dikkat.' dedi.
#Hava DurumuEl Nino döneminin sona ermesinin ardından eylül ayıyla birlikte La Nina hava olayının etkili olduğu döneme girildi. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgede yağış rejiminde değişiklikler gözlemlenmesine neden oldu. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu yıl La Nina’nın getireceği hava koşullarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının düşüp düşmeyeceğini ve ekim ayında sonbaharın tam olarak hissedilip hissedilmeyeceğini konuştuk.
#Hava DurumuEgeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından yapılan inceleme sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon TL para cezası uyguladı. Belediyeye ait 2 atık su arıtma tesisinin standardın üzerinde kirlilik içeren suyu İzmir Körfezi'ne deşarj ettiği belirlenirken, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
#İzmir KörfeziMuğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’a 8 ayda 816 bin yabancı turist geldi. ‘Sarı yaz’ hareketliliğinin erken başladığını söyleyen Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, “Otellerde yüzde 90’ın üzerinde bir doluluk var. Her bütçeye uygun tatil sunacağız” dedi.
#MuğlaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe yönelik açıklamada bulundu. Bakan Kurum "İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketidir. Ekosistem durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir. Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır. Alınması gereken tedbirlere, yapılması gereken işlere ilişkin kurulumuz ile istişare yapmış ve yapılacak işlere ilişkin yönetmeliği tarif ettiği şekliyle, belediyelerin sorumluluklarını belediyelere varsa diğer kurumların, kuruluşların, STK'ların, Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekliyle eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. " dedi.
#Murat KurumArtan hava sıcaklığı başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak deniz suyunda meydana gelen ısınma, özellikle Doğu Akdeniz’deki tür değişim sürecini hızlandırıyor. Doğu Akdeniz habitatında, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla başlayan tropikalleşme, deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla hız kazanıyor.
#Doğu AkdenizEylül ayının gelişiyle birlikte yurt genelinde hava şartlarında hızlı bir değişim gözlemleniyor. Marmara başta olmak üzere birçok bölgede ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgâr gibi olumsuz hava koşullarına dikkat edilmesi gerektiği uyarıları yapılıyor. Bu yıl yaz mevsiminin bir ay daha uzun süreceği öngörülürken, ani yağışlar bu durumu nasıl değerlendireceğimiz konusunda kafa karışıklığı yaratıyor. Peki, parçalı bulutlu ve yağmurlu hava koşulları ne kadar sürecek? Eylül boyunca ve ekim ayında bizi nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile konuştuk.
#Hava DurumuÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliği mercek altına aldı. Bakan Murat Kurum, konuyla ilgili toplantı düzenledi, Bakanlık yetkililerinden İzmir Körfezi’ndeki incelemeleri içeren raporları dinledi. Bakan Kurum, toplantı sonrası İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti’nin oluşturulması için talimat verdi. Alanında uzman bilim insanlarının katkı vereceği Bilim Kurulu ilk toplantısını bu hafta içinde İzmir’de yapacak. Toplantıya Bakan Kurum başkanlık edecek. Bakan Kurum ve Bilim Kurulu üyeleri balık ölümlerinin yaşandığı denizde de incelemelerde bulunacak.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#Çeşme