Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj İstanbul'un Anadolu Yakası sahillerinde görülmeye devam ediyor. Güneyden esen rüzgarla birlikte birikmeye başlayan müsilaj tabakaları, Kadıköy'de Kurbağalıdere, Caddebostan Plajı ve Bostancı Sahili'nde yoğun olarak görülürken, Bakan Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. TRT Haber'e konuk olan Kurum, "Karadeniz'de kısmi görülmeler var. " dedi. Açıklamaların ardından denizleri tehdit eden Müsilaj'ın nerelerde görüldüğü merak konusu oldu. Peki, deniz salyası (Müsilaj) nerelerde var? İşte, deniz salyası görülen yerler, denizlerle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Deniz Salyası Görülen YerlerÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Tekneler denizden numune alıyorlar. Kirliliğin sebeplerinin araştırıldığı ve kapsamlı eylem planını yarın açıklayacağız. Müsilajın en önemli sebebi kirlilik" dedi.
#Murat Kurumİstanbul'da atık sular ön arıtma yapıldıktan sonra derin deşarj yöntemi ile boğaz alt suyuna veriliyor. Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Alt su Karadeniz'e geçiyor ama bunun ciddi bir kısmı üst suya karışıyor ve Marmara'ya geri dönüyor" diyerek 5 noktayı işaret etti. Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, Marmara Denizi'nde yoğun olarak görülen deniz salyasının yapılan yoğun deşarjın neden olduğunu söyledi. Boğaz'a atık suların derin deşarj ile deniz suyuna verilen noktalar ve bu noktalarda son durum DHA tarafından görüntülendi.
#İstanbulOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu için 3 gündür çalışma yürütüyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu,Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#MüsilajMarmara denizinin dibine çöken salya deniz tabanında yaşamın sona ereceği dip ölümü tehdidi yaratıyor. Uzmanlar, deniz salyasının uzun vadede neden olabileceği tahribatın önüne geçmek için acilen bilimsel yaklaşımlarla önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. Deniz salyası bir diğer adıyla müsilaj, denizde biyolojik yaşamın ilk basamağını oluşturan fitoplankton adlı mikroskobik bitkilerin aşırı çoğalmasıyla meydana geliyor. Peki, deniz salyası (Müsilaj) tam olarak nedir, neden olur? Deniz salyası nasıl temizlenir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Deniz Salyası