Sinop’tan bir yıl içerisinde Uzakdoğu ülkelerine 550 ton işlenmiş ve şoklanmış deniz salyangozu gönderildi.Sinop’tan Uzakdoğu ülkelerine deniz salyangozu ihracatı yapan ve kente ekonomik katkı sağlayan Dikmen İlçesi’ndeki şirketin müdürü Halil Şişman, "Şirket olarak deniz salyangozu üretip ihraç ediyoruz. Deniz salyangozlarını Uzakdoğu ülkeleri olan başta Japonya olmak üzere Kore, Çin ve Tayvan’a ihraç ediyoruz. Bu senede 550 ton civarında deniz salyangozu ihracat ettik. İhraç ettiğimiz ülkeler deniz salyangozunu gıda amaçlı kullanıyor. Salyangozun iri olan kabuklarını da ihraç ediyoruz. Bir de kabuğun haricinde küçük tırnaklar var onları da ihraç ediyoruz. Bu sene ihracatımızın yaklaşık olarak değeri 3-4 milyon dolar civarında" dedi.
#SalyangozTürkiye'de toplanan ancak damak tadına uymadığı için hiç tüketilmeyen kara salyangozunda 2016 ihracatı 7 milyon dolar civarında gerçekleşti. Yüzde 90'ı Fransa olmak üzere AB ülkeleri ve ABD'ye gönderilen kara salyangozunun büyük bölümü, tereyağlısı ve dolması yapılarak ihraç ediliyor. Dış satımın yaklaşık yüzde 60'ına denk gelen 4 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiren Bandırma merkezli firma, geçen yıl Almanya'ya 300 bin kara salyangozu konservesi gönderdi.
#SalyangozTürkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
#EKONOMİİpsala’da kurbağa yetiştirme, Antalya’da orkinos çiftlikleri kuran Tuncay Sagun, babası ‘Balıkçı Kemal’in bıraktığı mirası, 23 ülkeye ihracat yapan dev bir sanayi grubuna dönüştürmeyi başardı. Fransa’ya kurbağa bacağı, Japonya’ya orkinos satan Sagun’un ihracatı 110 milyon dolara ulaştı. Fransa’da kurbağa fiyatları Sagun’dan sorulur oldu.
Geçen yıl Türkiye 73 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ama bu hiç de zannettiğiniz kadar kolay olmadı. Girişimciler, bu meblağları yakalayabilmek için tavuk ayağı, vişne dalı, kurbağa bacağı, yosun, salyangoz gibi akla gelmeyecek ürünler ihraç ediyor. Türkiye’de bol bol bulunmasına rağmen tüketicisi hemen hiç olmayan bu ürünleri tespit eden ihracatçılar, ticaret için sadece tek bir ölçü kullanıyorlar: Yeter ki yurtdışında para etsin.