Dünya'da oldukça popüler inanış biçimlerinden biri olan Deizm herkes tarafından merak edilen bir inanış biçimidir. Son yıllarda Dünya'da iyice popüler olan bu inanç sistemidir. Deizm inancı Dünya'da çoğu insan tarafından benimsenen bir inanç biçimidir. Peki deizm nedir? Deist kimlere denilmektedir? Sizler için bu sorulara cevapları araştırdık.
#Deizm Nedir?Türkiye’de toplumun en dışlanan kesimini oluşturuyorlar. “Ateistler bile...” diye başlayan cümlelerde kötü örnekler için özne durumundalar. Ancak son dönemde ateist sayısının arttığına dair haberler var. KONDA’nın verilerine göre son 6 yılda nüfusa oranları yüzde 2,3’ten yüzde 2,9’a yükselmiş vaziyette. Ateizmi masaya yatırdık.
#Ateizm DerneğiMonoteizm tektanrıcılık olarak bilinir. Bu inançta tanrının tek ve bir olduğu düşünülür. Monoteizm kelimesi Yunanca mono (tek) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden meydana gelmiştir. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik ve Burhancılık tek tanrılı inançlar arasında gösterilmektedir. İşte, Monoteizm hakkında bilinmesi gerekenler.
#Monoteizm Nedir?Agnostisizm, metafizik ve soyut varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan felsefi bir akımdır. Bu akıma göre üzerinde deney yapılamayan ve gözlemlenemeyen olguların bilinmesi mümkün değildir. Agnostisizmin özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Merak edenler için detayları derledik.
#Agnostisizm Nedir?Felsefe, Yunanca sevgi (philia) ve hikmet (sophia) sözcüklerinden türemiş bir kelimedir. ''Hikmet sevgisi'' ve ''bilgi arayışı'' anlamına gelir. Felsefenin tarihi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Tarihte bilinen en eski filozoflar Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Felsefe akımları ve terimleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Felsefe Nedir?KALE Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur, 1980’li yıllarda bir heyetle Medine’ye gitti. Medine’de heyeti Türkiye sevdalısı, Osmanlı hayranı, ileri görüşlü, yaşlı bir iş insanı hurma bahçesinde ağırladı. Ev sahibi Arap iş insanı Bodur ve heyetine hurma ağaçlarını gösterdi:
#YazarTürkiye’de siyasal düşüncenin, özellikle de sol siyasetin kitabını yazan akademisyen Prof. Dr. Mete Tunçay bu sene 80 yaşında. Tunçay sol akımlarla ilgili derinlikli çalışmalarının yanı sıra tek parti dönemi ve erken Cumhuriyet konusundaki yetkinliğiyle haklı şöhrete sahip bir tarihçi. Toplumsal Tarih dergisinin Tunçay’ın 80. yaşı için hazırladığı dosyada kaleme aldığı yazıda Tanıl Bora şöyle bir hatırlatma yapıyor: “Mete Tunçay’ın ‘palto’sundan çok bahsedildi, Türkiye’nin siyasal tarihi üzerine çalışanların hep onun paltosundan çıktığı çok söylendi...” Akademideki yerleşik anlayışla kavgalı, eleştirel duruşu nedeniyle tepki görmeye alışık olan Tunçay, son 10 yılını soldan gelen ‘İslamcılara yaklaştı’ suçlamalarının gölgesinde geçirse de aldırmadı. AK Parti iktidarının toplam 30 yılı bulabileceğini iddia eden Prof. Tunçay, kimseye de lafını esirgemedi.
#Ak Parti