Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından zorunlu deprem sigortası yani DASK, bir kez daha gündeme geldi. Olası bir deprem sonrası, hasarı karşılamak için yapılması zorunlu olan DASK binayı teminat altına alıyor. Deprem sigortasının hayata geçmesi için DASK yaptıracak olan vatandaşların sigorta acentelerine başvuruda bulunması gerekiyor. Peki, zorunlu deprem sigortası nedir? DASK önemi nedir ve başvuru nasıl yapılır? İşte, zorunlu deprem sigortası ile ilgili merak edilen bilgiler.
#Deprem Sigortası Nedirİstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nin genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan depremin büyüklüğünü 4,7 olarak açıkladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu depremle ilgili paylaşım yaptı. Deprem uzmanları ise 4.7'lik depremi yorumladı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Haluk Eyidoğan, bu sabah Marmara'daki deprem fırtınasını araştırdığı sırada depreme yakalandığını anlattı. KTÜ Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Osman Bektaş ise kırılan fayı hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi
#İstanbulTürkiye'nin deprem kuşağı içinde yer alması nedeniyle bazı önlemlerin depremden önce alınması gerekiyor. Sağlam yapıların inşa edilmesi ve bununla birlikte oluşacak zararlara karşı sigortanın da yapılması şart. Böylece deprem anında uzun yıllar birikim yapılarak alınan daireler teminat altına alınmış oluyor.
#DepremTBMM Deprem Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporda olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı tespitler yaptı. 2021 Temmuz tarihli yaklaşık 600 sayfalık raporda, İstanbul’a ilişkin özetle şu tespit ve çalışmalara yer verildi:
#İstanbulKahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,76 şiddetindeki depremde evleri hasar gören vatandaşlar, DASK deprem sigortası detaylarını merak ediyorlar. Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Adana, Şanlıurfa gibi 10 ilde evleri zarar gören vatandaşlar için beklenen açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamada bularak,“Deprem olur olmaz DASK olağanüstü yönetim merkezi devreye girmiş, ihbarları almaya başlamıştır. 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapılmıştır" dedi. Peki, DASK deprem hasarını karşılar mı, deprem hasar bildirimi nasıl yapılır? Zorunlu deprem sigortası DASK deprem hasar bildirimi sorgulama bilgileri...
#DASKDeprem bölgesinde, 10 ilde toplam zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 1.3 milyonun biraz üzerinde. Bu da her iki konuttan birinin sigortalı olduğu anlamına geliyor. Konutların büyük çoğunluğu yıkık olduğu için de bölgede konut hasarlarının çoğunluğu zorunlu deprem sigortası kapsamında DASK tarafından karşılanacak. Peki, DASK ne kadar hasar ödeyecek, sigortalılar hasar almak için ne yapacak? İşte, DASK konusunda merak edilenler.
#DASKZorunlu deprem sigortası yaptıran ve Kahramanmaraş’ta yaşanan depremde evlerine zarar gelen vatandaşlar, Zorunlu deprem sigortası kapsamını detaylı olarak araştırıyor. Depremin merkez üssünün yanı sıra Gaziantep, Hatay, Adana, Şanlıurfa gibi illerde yaşadıkları evleri zarar gören vatandaşlar için beklenen açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi. Bakan Nebati “Deprem olur olmaz DASK olağanüstü yönetim merkezi devreye girmiş, ihbarları almaya başlamıştır. 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapılmıştır" dedi. Peki DASK nedir, yaptırmak zorunlu mu? Zorunlu deprem sigortası hangi hasarları karşılıyor? İşte, DASK ile ilgili bilmeniz gerekenler
#DASK NedirSon dönemde kiralık ev ilanlarında ‘fatura dahil’ ifadesi dikkat çekiyor. Kimi ev sahipleri kiralama kısa dönem olduğu için abonelikleri kendi adına tutarken, kimi de bu yolla tahliye ya da zam baskısı yapıyor. İstediği tarihte evden çıkmayan ya da istediği oranda zam yapmayan kiracının elektriğini suyunu kesen mülk sahipleri mağduriyet yaratıyor.
#Kiralık EvHayat içerisinde karşılaşılması muhtemel birçok olumsuz durumlar bulunmaktadır. Bu olumsuz durumlara karşı maddi boyutta korunabilmek amacı ile bir takım sigorta işlemleri yapılmaktadır. Bu sigorta faaliyetleri arasında depreme karşı yapılan sigortada bulunmaktadır. Peki, DASK olarak bilinen ve evlerimizde olası deprem sonucu oluşan hasarların giderilmesi için yapılan bu sigorta nasıl yapılmaktadır? Deprem sigortasının ücreti ne kadardır tüm detayları ile derledik.
#Deprem SigortasıTürkiye’de ev ve işyeri dahil her konutun bir adres kodu bulunuyor. Bu kod, posta, telefon ve kapı numaralarından farklıdır. Binaların ve içinde bulunan dairelerin/ofislerin adres kodları farklıdır. 10 haneli olan bu adres kodu, her konut ve işyerine özeldir. UAVT nedir, nasıl sorgulanır ve öğrenilir detaylı şekilde derledik.
#Uavt Nedir?İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5.8’lik depremin ardından gözler DASK’a ve Zorunlu Deprem Sigortası’na (ZDS) çevrildi. İstanbul’daki konutların yüzde 63’ü sigortalı. Sigortası olmayanlar ise deprem sonrası acil poliçe düzenlettirmeye çalışıyor. 100 metrekare daire için deprem bölgesine göre DASK primleri yılda 100 TL ile 239 TL arasında değişiyor. İşte zorunlu deprem sigortasında tüm merak edilenler.
#DASKİstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5.8’lik depremin ardından gözler DASK’a ve Zorunlu Deprem Sigortası’na (ZDS) çevrildi. İstanbul’daki konutların yüzde 63’ü sigortalı. Sigortası olmayanlar ise deprem sonrası acil poliçe düzenlettirmeye çalışıyor. 100 metrekare daire için deprem bölgesine göre DASK primleri yılda 100 TL ile 239 TL arasında değişiyor. İşte zorunlu deprem sigortasında tüm merak edilenler.
#YazarParsel sorgulama ve merak ettiğiniz parsel bilgilerini elde etmek için online olarak kullanabileceğiniz bir takım resmi hizmetler söz konusu. Bunlara erişmek için isterseniz e-devletten, isterseniz TKGM'den bu hizmet hakkında destek alabilirsiniz. Peki Parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar
#Parsel Sorgulama İşlemiDASK yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu 99 depreminin ardından oluşturulan bir kurumdur. DASK'ın kuruluşuyla beraber vatandaşların olası bir depremden en az hasarla kurtulması için Zorunlu Deprem Sigotası projesi hayata geçirildi. Peki Zorunlu Deprem Sigortası nedir?
#E DevletElazığ’daki depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TOKİ Başkanı’na “Köydeki konutları yenileyin” talimatı vermesiyle gözler Türkiye’nin kerpiç ev stokuna çevrildi. 18 milyon konutun bulunduğu Türkiye’de 1954 yılından 2008’e kadar 121 bin 871 adet kerpiç ev için ruhsat alındı. Uzmanlar, “Köylerdeki konutların yüzde 50’den fazlası kerpiç ev” dedi.