E-Devlet nedir? | DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

E-Devlet nedir | DASK prim hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 12:45

DASK yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu 99 depreminin ardından oluşturulan bir kurumdur. DASK'ın kuruluşuyla beraber vatandaşların olası bir depremden en az hasarla kurtulması için Zorunlu Deprem Sigotası projesi hayata geçirildi. Peki Zorunlu Deprem Sigortası nedir?

Haberin Devamı

Deprem kuşağında olan ülkemizde olası bir depremde halkın en az zararla kurtulabilmesi ve hakkını arayabilmesi için DASK tarafından Zorunlu Deprem Sigortası projesi faaliyete sokulmuştur. Maalesef ülkemizde yaşanan büyük felaketler sonrası o bölgede yaraları sarmak çok zor olmuştur. Bu bakımdan bu proje vatandaşlar için önemli bir gelişme olmuştur. Olası büyük bir felakette oluşacak maddi hasarın ev sahibine ödenebilmesi için hayata geçirilen DASK poliçeleri yılda bir kere zorunlu olarak yenilenmelidir. Bu poliçelerin mevcut durumları ise internet üzerinden sorgulanabilmektedir?

DOĞAL AFET SİGORTALARI KURUMU (DASK) NEDİR?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Zorunlu Deprem Sigortasını yapmak ve yönetmek amacıyla kurulan bir kamu kurumudur.

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ardından bu felakete karşı Türkiye kamuoyu ve bürokrasisindeki bilinç eskiye oranla büyük bir artış gösterdi. Depreme karşı yapılan hazırlıklar kapsamında, zorunlu deprem sigortası da gündeme getirildi. DASK, 27 Aralık 1999 tarih ve 23919 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile kuruldu. İlk poliçesini 27 Eylül 2000 tarihinde üretti. DASK poliçeleri hala yurt genelinde 24 sigorta şirketi ve onların acenteleri aracılığıyla satılmaktadır.

Haberin Devamı

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası'nı düşük fiyattan temin edebilmek amacıyla bu sigortanın mümkün olduğunca fazla sayıda kişi tarafından alınması için çaba gösterdi, reklam kampanyaları yaptı. Ayrıca, büyük bir deprem felaketini karşılayabilmek için önemli reasürans korumaları satın aldı.

E-Devlet nedir | DASK prim hesaplama nasıl yapılır

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu deprem sigortası poliçesi depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin neden olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına almak amacıyla uygulanmaya başlanmıştır. Zorunlu deprem sigortası, konutu depremde hasar gören ev sahiplerinin, ister oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, zararını en hızlı şekilde karşılayarak yaşamın normale dönmesini sağlar.

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ İŞLEMDE İSTENİYOR

Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu deprem sigortasının kontrol edildiği noktaların sayısı artırıldı. Konut kredisi ve tapu işlemlerinde zaten istenen zorunlu deprem sigortası, elektrik ve su abonelik işlemlerinde de aranmaya başlandı.

HER YIL YENİLEMEK ZORUNDASINIZ!

Konut sahipleri, evlerinin zorunlu deprem sigortasını yaptırmaktan ve yenilemekten sorumludur. Zorunlu deprem sigortasını her yıl yenilemek zorunludur.

HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?

Zorunlu deprem sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan bölgelere yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu , aşağıda tanımlanmış binaları güvence altına alınır:

Haberin Devamı

• Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,

• 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,

• Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro vb. amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,

• Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler,

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;

• Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,

• Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,

• Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.

DASK SİGORTA SORGULAMA İŞLEMİ

Bu sorgulama işlemi internet üzerinden rahatlıkla yapılabilir. Devlet kurumlarında ki işlemlerimizi internet üzerinden halledebildiğimiz E-Devlet kapısı DASK sigorta sorgulama işleminde de imdadımıza koşuyor. Önceden sizleri saatlerce uğraştıran bu işlem E-Devlet sistemiyle birkaç dakika içerisinde yapılabiliyor. Üstelik bu işlem için size bir E-Devlet şifresi yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

E-Devlet nedir | DASK prim hesaplama nasıl yapılır

E-DEVLET NEDİR?

E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin internet ortamında sunulmasıdır. Devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay yoldan, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını hedefler. Klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan E-Devlet, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarının sunduğu hizmetlere tek noktadan ulaşmanın adresidir.

NASIL E-DEVLET ŞİFRESİ EDİNİRİM?

T.C. kimlik Numaranız ile başvurduğunuz PTT Merkez Müdürlükleri veya yetkili şubelerden şifrenizi 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz. TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak istediğiniz E-Hizmetten yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

DASK SİGORTA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

DASK sigorta sorgulama işlemini internet üzerinden halletmenin 2 yolu vardır. İlki DASK'ın resmi internet sitesi üzerinden, ikincisi ise E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir.

Bu sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden şu şekilde yapılmaktadır;

DASK SİGORTA SORGULAMA İŞLEMİNİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

-Yukarıdaki linke tıklayınız.

-Ardından açılan sayfaya T.C. Kimlik Numaranızı ve şifrenizi giriniz.

-Son olarak "Sisteme Giriş Yap" butonuna tıklayıp zorunlu deprem sigortanızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Bu sorgulama işlemi DASK'ın resmi sitesi üzerinden şu şekilde yapılmaktadır;

DASK SİGORTA SORGULAMA İŞLEMİNİ DASK'IN RESMİ SİTESİNDEN YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

-Yukarıdaki linke tıklayınız.

-Poliçe sorgulama tipinizi belirleyiniz.

-Sizden istenilen belgeleri doğru ve eksiksiz biçimde doldurunuz.

-Son olarak "Ara" butonuna tıklayarak zorunlu deprem sigortanızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!