25 yılı geride bırakan Gümrük Birliği uygulamalarında işleyişin iyileştirilmesi, kamu alımları, e-ticaret ve hizmetleri kapsayacak şekilde anlaşmanın genişletilmesine yönelik karşılıklı teknik ve üst düzey görüşmeler 2020'de de gündemdeydi.
#TürkiyeTÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), küresel ticaret savaşlarında daha da radikal önlemlerin alınacağı tespitinde bulundu. TEPAV’a göre, bu savaştan Türkiye de olumsuz etkilenecek. TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın konuyla ilgili çalışmasına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasıyla başlayan sürecin sonunda, önlemler hayata geçmeye başladı. “Bu yaklaşımın sonucu olarak Başkan Trump’ın, yine ABD’nin 70 yıldır oluşturduğu kurallı ticaret düzeninin ana unsuru olan Dünya Ticaret Örgütü’ne, ABD’nin taraf olduğu ikili ve çoklu serbest ticaret anlaşmalarına ve çok taraflı ticaret düzenine karşı olduğu anlaşılmaktadır” denilen çalışmada şu tespitlerde bulunuldu:
#TEPAVEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin Türkiye’ye yönelik ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili, "ABD bizim ürünlerimize nasıl bakıyorsa, biz de onların ürünlerine öyle bakıyoruz. Birkaç gün içinde önemli süreçleri başlatacağız. Bildiğimiz çok büyük ABD dev şirketlerinin devletten çok büyük şekilde, çok üst düzeyde destek aldığını, sübvansiyon aldığını ve haksız rekabet yarattığını biliyoruz. Bu şirketlere karşı ’anti damping’ soruşturmalarını da başlatmakla ilgili süreci çalışıyoruz" dedi.
#Ekonomi Bakanı Nihat ZeybekciEKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin Türkiye'ye yönelik ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili, "ABD bizim ürünlerimize nasıl bakıyorsa, biz de onların ürünlerine öyle bakıyoruz. Birkaç gün içinde önemli süreçleri başlatacağız. Bildiğimiz çok büyük ABD dev şirketlerinin devletten çok büyük şekilde, çok üst düzeyde destek aldığını, sübvansiyon aldığını ve haksız rekabet yarattığını biliyoruz. Bu şirketlere karşı 'anti damping' soruşturmalarını da başlatmakla ilgili süreci çalışıyoruz" dedi.
#DenizliAdil rekabet koşullarında küresel güç olarak öne çıkan Türk tekstil ve hazır giyim sanayi, 2011 yılında bazı ürünlerin ithalatına getirilen ek gümrük vergileri sayesinde çok büyük yatırımlar yaptı ve istihdamını süratle arttırdı. Ancak son dönemde, istihdamdaki azalış dikkati çekiyor.
#Gazetehaberleri- Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: "Önümüzdeki yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, bir iyileşme bekliyoruz" - "Biz ithalatı da köstekleme peşindeyiz. Cari açığımız 20 milyar doların üzerinde azaldı. Yıl sonundaki cari açığımız 5,2'nin üzerinde olmayacak"
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) ithal tekstil ve hazır giyim eşyalarında Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) çerçevesinde, 30 Ekim’de yürürlüğe girecek tebliğ ile yeni bir denetim yöntemini daha kattıklarını ve etiket denetimlerine de başlayacaklarını açıkladı.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türk şirketlerinin, damping konusunda AB için, herhangi bir üçüncü ülke konumundaki ülkelerle aynı kategoride ele alındığını, bu durumun Gümrük Birliği içinde olan ve tam üyelik müzakerelerine başlayan bir ülkeye karşı kabul edilebilir tutum olmadığını bildirdi.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türk şirketlerinin, damping konusunda AB i?in, herhangi bir ü?üncü ülke konumundaki ülkelerle aynı kategoride ele alındığını, bu durumun Gümrük Birliği i?inde olan ve tam üyelik müzakerelerine başlayan bir ülkeye karşı kabul edilebilir tutum olmadığını bildirdi.