Türkiye’de alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü temmuz ortası itibarıyla yıllık yüzde 154 artarak 283.5 milyar TL’ye ulaştı. Küresel çapta merkez bankalarının yılın son çeyreğinde başlayacak faiz indirimlerinin ise girişim sermayesi yatırımlarını yeni rekor seviyelere taşıması bekleniyor. Alternatif portföy yönetim şirketi Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, girişim sermayesi yatırım fonlarının, girişimlerin hayata geçmesine ya da büyümesine destek olduğunu; ülke ekonomisine önemli katkı yaptığına dikkat çekti.
#YatırımGeleceğin potansiyel unicornlarına yatırım yapmak isteyenlerin, gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanmayı hedefleyenlerin adresi alternatif yatırım fonları, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı büyüyor. Türkiye’de faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi olan ve şu anda sektörün liderliğini üstlenen Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Ergin ile sektörü, girişimleri, gelecek beklentilerini konuştuk.
#Mehmet Ali ErginDijital banka yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından başvurular arttı. En az 1 milyar TL’lik sermaye ile kurulması gereken dijital banka için uzun bir süreç gerekiyor. Dijital bankaların teknoloji altyapısını kuran GTech’in patronu Mine Taşkaya ise şu anda gerek dijital banka gerekse finansman şirketleriyle ilgili çalışmaların arttığını belirtiyor.
#Dijital BankaQNB Finansbank'ın altında hizmet veren ve verdiği hizmetlerden ötürü de komisyon almayan Enpara, mevduat bankası olmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan onay aldı. Böylece 300 milyon dolarlık doğrudan yatırımla Enpara Bank A.Ş. kuruldu. Bununla birlikte BDDK, Colendi Bank'a dijital mevduat ve Hedef Yatırım Bankası'nın da kurulmasına onay verdi.
#Enpara Bank2021 yılı Türkiye’deki startup’ların rekorlar yılı oldu. Yıl boyunca yapılan 345 yatırım turunda 323 startup yatırım almayı başardı. Toplam yatırım miktarı 1.5 milyar doları bulurken, girişim başına yatırım tutarı 4.8 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcının ilgisi de büyüdü. 45 yabancı yatırımcı ilk kez Türk girişimlere yatırım yaptı.
#TürkiyeMigros, iştiraki olduğu Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.’nin Colendi ve Param iş birliğinde geliştirdiği MoneyPay uygulamasıyla dikkat çekti. MoneyPay ile müşteriler ödeme, para transferi gibi finansal işlemleri bu uygulama üzerinden hızlı, kolay ve güvenli şekilde gerçekleştirirken, alışverişlerini Migros yazarkasa ve jet kasalarından temassız bir şekilde QR kod ile tamamlayabilecek. Kullanıcılar, Mastercard altyapısında sunulan dijital karta aktardıkları bakiye, tanımladıkları kredi kartı ya da belirlenen hazır limit üzerinden ödemelerini yapabilecek. Hazır limiti kullananlar, ödemelerini daha sonra gerçekleştirme imkanına sahip olacak. Uygulama üzerinden sadece cep telefonu numarası girilerek istenen kişiye 7/24 para transferi de yapılabilecek.
#MigrosNetmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, Webrazzi Summit 2018 Konferansı’nda dünyanın internetin ortaya çıkışından sonra yeni bir döneme girdiğini, bugün geldiğimiz noktada teknoloji sayesinde yapay zekanın akıl sorununu, blockchain teknolojisinin ise güven sorununu çözdüğünü söyledi.
#Yapay Zeka