Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerikDünya Aşı Haftası özelinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Selim Badur, aşıların toplum sağlığına faydalarından bahsetti. Badur, aşıların sadece çocuklar için değil, sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi hedeflendiğinde her yaş grubu için gerektiğini vurguladı.
#Sponsorlu İçerikSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da AFAD Merkezi'nde yapılan toplantının ardından CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'ün sorularını yanıtladı. Deprem bölgesindeki salgın riski ile ilgili konuşan Bakan Koca "Şu an 11 ilimizde herhangi bir salgın söz konusu değil. Bu olmayacağı anlamına gelmez. Buna göre önlemlerimizi alıyoruz" dedi.
#Fahrettin KocaPfizer-BioNTech’ten dün yapılan yazılı açıklamada, 2 ila 5 yaş arası çocuklarda aşı denemelerinin, bu yaş grubundaki çocuklarda beklenen bağışıklığı sağlamadığını ve 6 aydan 5 yaşına kadar olan grupta 3’üncü doz aşı testlerinin devam ettiği belirtildi.
#PfizerTÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Ateş Kara, ilk kez Demirören Haber Ajansı'na konuştu. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara, Aşı Enstitüsü'nün hedeflerini ve sona çok yaklaşan ilk yerli Kovid aşısı Turkovac ile ilgili yürütülecek yeni faz çalışmalarının da detaylarını anlatan Kara, "Yakın bir dönemde ise iki doz BioNTech aşısı olan kişilere 6 aydan sonra yapılacak hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı uygulayacağımız bir çalışma başlatılacak." dedi. Ateş ayrıca Turkovac aşısının çocuklardaki çalışmasının da planlandığını belirtti.
#KoronavirüsTürkiye’de yüz yüze eğitimle birlikte 12-15 yaş arası çocuklar da aşılanmaya başladı. Peki dünyada aşı yaşı kaça düştü, çocuklar aşılanıyor mu? Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Hürriyet için cevapladı...
#KoronavirüsÜlkemizde 18 yaşından gün almış gençler aşılanmaya başladı. Bazı ülkelerde 12-15 yaş arası grubun aşılanması da söz konusu ancak bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çocuk ve gençlere tek doz formülü de tartışılıyor. Peki, 18 yaş altındaki gençlere aşı yapılmalı mı? Uzmanlara sorduk
#18 Yaş Altı AşıBioNtech aşısı kısırlaştırır mı hususu pek çok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Aşı ile birlikte ortaya çıkan pek çok spekülasyondan birisi olan BioNtech aşısı kısırlaştırır mı sorusu, uzmanların da gündeminde yer alıyor. Koronavirüs'ten korunma amacıyla geliştirilen BioNtech aşısı için kısırlaştırma hususunu ele alan Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, önemli bilgiler verdi. Peki, BioNtech aşısı kısırlaştırır mı? İşte, o detaylar
#Biontech Aşısı Kısırlaştırır MıKoronavirüs salgını sürecinde yaşadığı ABD'den Türkiye'deki durumla önemli değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Derya Unutmaz, CNN Türk'e önemli açıklamalarda bulundu. Aşı yaptırmayanlara çağrı yapan Unutmaz, ''Yani şu anda dünyadaki en iyi aşı BionTech aşısı Türkiye'ye geliyor. Yani bu çok büyük bir fırsat. BionTech aşısında o kadar yüksek miktarda antikor üretiyorsunuz ki ne size bulaşıyor. Diyelim ki virüs size girmeye çalıştı akıllı hücreler bertaraf ediyor. Sizde de üreyemediği için kendini çoğalamadığı için başkalarına da bulaşmıyor'' dedi.
#Prof. Dr. Derya UnutmazProf. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almamasının nedeninin ticari olduğunu belirtti. Ceyhan, "Bunun ticari nedenleri var çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de.'' dedi.
#AnkaraKoronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının zirveye ulaştığı şu günlerde iftar davetlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Yavuz, "Ev halkı dışında kimseyle bir araya gelebileceğimiz bir dönemde değiliz" dedi. ''Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı'' diyen Yavuz, ''Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var'' uyarısında bulundu.
#İstanbulKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsDünya genelinde paniğe yol açan koronavirüs mutasyonu Türkiye’de de görülmeye başladı. Covid-19 hastalığının bugüne kadar çocuklarda hafif seyrettiği biliniyordu ancak uzmanlar bulaş hızını artıran mutasyonlar nedeniyle erişkinler kadar çocukları da korumayı ve ekstra önlemler almayı tavsiye ediyor.
#ÇOCUKÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, "Aileler, çocuklarında görülebilecek olan bulaşıcı hastalıkları ne kadar iyi tanırsa, çocuklarını o derece bu hastalıklara karşı savunabilir. Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarda aşı etkin bir yöntemdir" dedi.
#ÇOCUKOkulların açılmasına az bir zaman kala çocukların aşılanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nuran Salman, “Salgının da devam ettiğini göz önünde bulundurursak çocukların aşılarının okullar başlamadan önce yaptırılması özellikle böyle bir dönemde daha büyük bir önem taşıyor” dedi.
#Çocuk