Filistin’de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuğa 10 aylık Abdülrahman bebeğe çocuk felci teşhisi konmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, 640 bin Filistinli çocuğun aşılanması için İsrail’in savaşa üç gün ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Aşılama yarın başlayacak.
#Çocuk FelciİNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.
#1ABD’de 2013’ten bu yana ilk çocuk felci vakası New York kentinde kayıtlara geçti. New York şehrinin kuzeyindeki Rockland County'deki 1 kişide aşı kaynaklı çocuk felci vakası tespit edildiği ve bunun 2013'ten bu yana ABD’de kayıtlara geçen ilk vaka olduğu ifade edildi.
#ABDKoronavirüs salgınında ağır hastalık ve ölüm riskini düşürerek milyonlarca hayatın kurtarılmasını sağlayan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Çocukların aşılanması ile ilgili çalışmalar da salgının devreye girmesinden bir yıl sonra başlamış, yaş gruplarına göre birçok ülke yetişkinlerle birlikte çocukları da virüse karşı aşılamaya başlamıştı. Pfizer-BioNTech'ten yapılan açıklamaya göre ise artık 5 yaş altı çocuklar için özel bir aşı üretilmeye başlanacak.
#Pfizer-BiontechBrezilya'da 11 yaşındaki oğluna sahte koronavirüs aşısı yapıldığından şüphelenen anne o anları kayıt altına aldı. Olay ile ilgili soruşturma başlatılırken söz konusu çocuğa daha sonra başka bir görevli tarafından aşı yapıldığı açıklandı.
#BrezilyaKoronavirüs salgınında bir yandan giderek yükselen Omicron varyantı vakaları korku yaratırken bir yandan da aşı karşıtlarının eylemlerinin giderek artması gündemden düşmüyor. Dünyanın dört bir yanında gösteriler yapan aşı karşıtları zaman zaman oldukça tehlikeli bireysel eylemlerle gündeme geliyor. İşte onlardan birinin sonu hapishanede biten hikâyesi...
#Aşı KarşıtlığıAlmanya Daimi Aşı Komisyonu (STİKO) Başkanı Thomas Mertens aşının zorunlu olmasına karşı olduğunu açıkladı. Mertens, “Hiçbir zaman aşının zorunlu olmasının taraftarı olmadım şimdi de değilim ve gelecekte de olmayacağım“ dedi. Mertens 5-11 yaş arasındaki çocuklara yönelik aşılama konusunda da STİKO’nun tavsiyesinin beklenmesi gerektiğini söyleyerek yeteri kadar veri olmadığı için “Ben de yeteri veri olmadan çocuğumu aşılatmazdım“ dedi.
#AlmanyaEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Prof. Dr. Zafer KurugölEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#KoronavirüsHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 23 ilde 44 merkezde yapılan, salgının ilk 1 yılını kapsayan araştırmada 9 bin Covid-19 hastası çocuk tespit edildiğini, bunlardan 375'inin yoğun bakımda yattığını ve 44'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Ceyhan, "Koronavirüs çocuklarda da ölüme yol açabilen, yoğun bakıma yatmaya neden olabilen bir tablo oluşturuyor. Bu yüzden çocukların korunması lazım. ABD'de 12 yaş altının aşılanması için ruhsat verildi. Bana sorarsanız Türkiye'nin de acilen bu uygulamaya ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, üçüncü doz BioNTech aşısıyla ilgili, 'Yarın Bilim Kurulu gündeminde olacak' dedi. Bakan Koca gündemde 12 yaş altı çocuklara aşı yapılması olmadığını belirtirken okullardaki PCR testi sonuçlarıyla ilgili de, 'Çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük' açıklamasını yaptı. Koca ayrıca, 'Asistan doktorların nöbetleri ile ilgili genelge gönderilmişti valiliklere. Biz asistanlarımızın yükünün farkındayız. Sınav dahil uzmanlık sınavı eğitim dahil olmak üzere reform niteliğinde bir takım yaklaşımlar içinde olacağız.' ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, üçüncü doz BioNTech aşısıyla ilgili, 'Yarın Bilim Kurulu gündeminde olacak' dedi. Bakan Koca gündemde 12 yaş altı çocuklara aşı yapılması olmadığını belirtirken okullardaki PCR testi sonuçlarıyla ilgili de, 'Çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük' açıklamasını yaptı. Koca ayrıca, 'Asistan doktorların nöbetleri ile ilgili genelge gönderilmişti valiliklere. Biz asistanlarımızın yükünün farkındayız. Sınav dahil uzmanlık sınavı eğitim dahil olmak üzere reform niteliğinde bir takım yaklaşımlar içinde olacağız.' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsGRİBİN 21’inci Yüzyıl’a girdiğimiz halde tıptaki bunca ilerlemeye rağmen halen tüm dünyada önlenemeyen salgınlara neden olan tek hastalık olduğunu belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Bay, her mevsim görülmekle birlikte özellikle sonbaharın son ayları ile kışın ilk aylarında arttığını söyledi.
#İzmirHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac ile Sinovac'ın eş değer bir aşı olduğunu söyledi. Akova, "Turkovac aşısı da inaktif bir aşı. İnaktif aşılar mRNA aşılarına göre, örneğin Biontech aşısına göre başlangıçta daha az miktarda antikor üretiyorlar. Ama virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını tahmin ediyorum" dedi.
#TurkovacEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.
#KoronavirisEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatırken, bebeğin ailesi de yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.
#KoronavirüsTürkiye’de yüz yüze eğitimle birlikte 12-15 yaş arası çocuklar da aşılanmaya başladı. Peki dünyada aşı yaşı kaça düştü, çocuklar aşılanıyor mu? Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Hürriyet için cevapladı...
#Koronavirüs5 Eylül'de 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandığı açıklandı. 12 yaş üstü aşılama konusunda hemen randevu alanlar da var, tereddüt yaşayanlar da... Biz de tüm merak edilenleri uzmanına sorduk. İşte 12 soru 12 yanıt...
#Koronavirüs