Geçtiğimiz günlerde Amerika’dan ülkemize gelen “Çingene Kızı” mozaiğinin devamı, son zamanlarda kültür ve turizm alanındaki en önemli gelişmelerden biri. 1960’lı yıllarda Amerikalı bir sanat taciri tarafından Ohio Üniversitesi’ne satılan ve yaklaşık 60 yıldır kendi topraklarından uzakta sergilenen bu eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yoğun çabaları sonucunda ülkemize getirildi. Tam 6 yıl boyunca süren görüşmeler sonucunda, Çingene Kızı Fatma Şahin’in de dediği gibi ailesine kavuştu.
#Türkiye'den Kaçırılan Tarihi EserlerZeugma'nın en nadide parçası olan ve M.Ö 2. yüzyılın sonuna tarihlenen Maenad Mozaiği'nin (Çingene Kızı) kenar bordürleri ve bazı parçaları 2012 yılında ABD'de ortaya çıkmıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekim ayı sonunda Çingene Kızı’nın 12 mozaiğini Ohio’ya giderek teslim alacağını açıkladı. Peki, Çingene Kızı mozaiği nerede?
#Çingene KızıTürkiye, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nde, 1960'lı yıllarda kaçak kazırlarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan ve 2012'de ABD'nin Bowling Green Üniversitesi'nde olduğu belirlenen 'Çingene kızı' mozaiğinin eksik 12 parçasının peşinde.
#Çingene Kız