Çin, Tiangong Uzay İstasyonu’na Shenzhou-15 uzay aracı ile görev değişimi için 3 astronot gönderdi. 3 astronot ülkenin kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Long March 2F Y-15 taşıyıcı roketiyle uzaya fırlatıldı.
#ÇinTürkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay görevi için hazırlıklar sürüyor. Gezeravcı'yı ABD'de uzaya yolcu edeceklerin başında ise ailesi var. Peki, ailesi ilk Türk uzay yolcusu ile uzaya gitmeden önce ne konuştu? Gezeravcı'nın ailesi, CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun'a açıklamalarda bulundu. Alper Gazeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı, "İlk duyduğumda korktum, endişelendim" derken baba Ali Baba Gezeravcı ise, "Göreve çıkmadan önce şunu dedi, 'Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun o bana yeter' dedi" ifadelerini kullandı. CNN TÜRK Muhabiri Nisan Korkmaz'a konuşan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes ise, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunda yapacağı deneyler hakkında bilgi verdi.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay görevi için hazırlıklar sürüyor. Gezeravcı'yı ABD'de uzaya yolcu edeceklerin başında ise ailesi var. Peki, ailesi ilk Türk uzay yolcusu ile uzaya gitmeden önce ne konuştu? Gezeravcı'nın ailesi, CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun'a açıklamalarda bulundu. Alper Gazeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı, "İlk duyduğumda korktum, endişelendim" derken baba Ali Baba Gezeravcı ise, "Göreve çıkmadan önce şunu dedi, 'Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun o bana yeter' dedi" ifadelerini kullandı.
#Türkiye'nin İlk Türk Uzay Yolcusu Alper GezeravcıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırSoğuk Savaş yıllarından ABD ile Sovyetler arasındaki en önemli rekabet alanlarının başında gelen uzay yarışı 2022'de bir kez daha ısınıyor. Üstelik bu kez çok daha fazla yarışmacı var. Peki bu yıl uzay meraklılarını bekleyen gelişmeler neler? Önemli başlıklarla özetlemeye çalıştık...
#Uzay AraştırmalarıTürkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin uzay planlarıyla ilgili merak edilenleri açıkladı. Milli Uzay Programı'ndaki hedeflere ulaşmada insan kaynağının önemine dikkati çeken Yıldırım, "Uzay alanında 10 yıl içinde en az 10 bin uzmana çıkmamız lazım" dedi.
#Uzay AjansıSon dakika haberi... Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı yedi aylık yolculuğunu tamamladı... Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance, Jezero Krateri'ne indi. Gezici araç ve küçük bir helikopter, yanıt bekleyen meşhur soruyu yanıtlamak için fırsat sunacak: Başka bir gezegende hayat var mıydı?
#PerseveranceŞubat ayında uzay projeleri adına birçok önemli haber peş peşe geldi. Türkiye’nin Milli Uzay Programı kamuoyuna duyurulurken, üç ayrı ülkenin Mars misyonları da son düzlüğe girdi. Özellikle NASA’nın Perseverance’ı (azim, sebat) kamuoyunda dikkat çekiyor. 7 dakikalık giriş-alçalma-iniş sürecini herkesin nefesini tutarak beklediği Perseverance’ı hem NASA’nın önceki Mars misyonlarından hem de Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin projelerinden ayıran özellikler neler?
#MarsCumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmalarını başlatacaklarını ve Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi. Peki aya gitmek insanlık için ne anlama geliyor? Türkiye gerekli altyapıya sahip mi? İşte Türkiye'nin uzay macerasında merak edilenler...
#Aya Giden Ülkelerİnsanoğlunun evreni anlama çabasının başlangıcı neredeyse ilk çağlara kadar gidiyor. Bir çok medeniyet bu konuda o günün imkanları ile çeşitli gözlemler ve değerlendirmeler yaptılar. Güneş ve ay başta olmak üzere gezegenlerin ve yıldızların hareketlerini analiz etmek, zamanı tanımlamak ve kendi hayatları ve doğa olayları üzerindeki etkilerini çözmek bu çabanın bir kısmı diyebiliriz. Günümüze baktığımızda ise artık “Evrende yalnız mıyız?” sorusu ve bunu daha da detaylandıran “Başka canlılar var mı, varsa nasıl bir yaşam var, insan yaşamına uygun koşullar var mı?” soruları uzun yıllardır araştırmalara yön veriyor. Peki son zamanlarda iyice hareketlenen uzay araştırmalarında son durumda neler oluyor?
#Ecehan Ersöz