Birçok farklı doğa olayı, dünyadaki derin çukurların oluşmasına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmuştur. Bazılarının temel neden yerkabuklarındaki aşınma iken, şiddetli depremler ve volkanik patlamalar da derin çukurların oluşmasına yol açmıştır. Dünyanın en derin çukuru nerede? Merak eden okurlar için dünyanın en derin noktalarını derledik.
Dünyanın en derin denizi olarak bilinen Challenger (Mariana) Çukuru’nun, 10 bin 911 metre ile 11 bin 30 metre arasında ölçüldüğü kayıtlara geçmiş. Haziran 2020’de Challenger (Mariana) Çukuru’na gerçekleştirilmesi planlanan keşif gezisine katılma şansına sahip üç gezgin bulunuyor. İşte detaylar…
#Challenger ÇukuruMariana Çukuru dünya üzerinde bilinen en derin nokta olarak biliniyor. O kadar derin ki Everest'i ters çevirip başı bu noktaya denk gelse dahi yüzeye 1 km'lik mesafe kalıyor. Ünlü yönetmen ‘Dikey Torpil’ (Deepsea Challenger) adlı özel denizaltısıyla tabanına inmişti. İşte gizemli Mariana Çukuru hakkında ilginç bilgiler…
#Mariana ÇukuruDenizlerin bilinmeyen, en karanlık yerlerinin dev yaratıklara evsahipliği ettiğine ilişkin kadim önyargı, yönetmen James Cameron’ın tarihi yolculuğuyla son buldu. Cameron, “Dünyanın tabanı” denen yerde, denizin neredeyse 11 bin metre derinliğinde, karides görünümlü minik canlılardan başka hiç bir şey görmediğini anlattı.
Denizlerin derinliklerinde çok az araştırılan gizli dünyalar var. Okyanuslardaki çukurlar 11km’den bile daha derin. Güneş ışığı almayan bu bölgeler gece kadar karanlıktır. İnanması zor ama insanlık deniz dipleri hakkında uzayın derinliklerindeki yıldızlar kadar bile bilgi sahibi değil. Neredeyse 40 yıl önce Ay’a çıkan astronotlar, yakın bir gelecekte Mars’a gitmeye hazırlanıyor. Ama deniz diplerinde hala bizim bilmediğimiz dünyalar saklı. Deniz dipleriyle ilk araştırmalar 19.yy’da, başlamıştır.