Marmara Denizi'nin birçok noktasında Şubat ayından beri 'deniz salyası' görülmeye başlandı. Balıkçı ağlarına bulaşarak avcılığı engelleyen ve deniz dibine çöküp bakterilerce parçalanması sonucunda dipteki oksijeni de tüketen müsilaja karşı harekete geçildi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, deniz ortamına deşarj yapılan evsel atık suların mevzuata uygun arıtılıp arıtılmadığının tespiti ve arıtma uygulanmadan yapılan deşarjın engellenmesi için çalışmalar yapacak.
#Çevre Ve Şehircilik İl MüdürlükleriMarmara Denizi'nin birçok noktasında Şubat ayından beri 'deniz salyası' görülmeye başlandı. Balıkçı ağlarına bulaşarak avcılığı engelleyen ve deniz dibine çöküp bakterilerce parçalanması sonucunda dipteki oksijeni de tüketen müsilaja karşı harekete geçildi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, deniz ortamına deşarj yapılan evsel atık suların mevzuata uygun arıtılıp arıtılmadığının tespiti ve arıtma uygulanmadan yapılan deşarjın engellenmesi için çalışmalar yapacak.
#Çevre Ve Şehircilik İl MüdürlükleriSahillerde güneşlenme ve denize girme amaçlı (rekraktif) yapılan iskelelerin görüntü kirliliğini önlemek için yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortak bir çalışma yaparak sahillerde güneşlenme iskelelerinin yer seçimi kurallarını belirledi.
#İskeleBundan sonra iskeleler denize girilmesinin mümkün olduğu kumluk, çakıllık kıyı alanlarında değil, sadece denize girme ve güneşlenme imkânının bulunmadığı kayalık alanlarda yapılacak. İskele üzerinde kapalı alan oluşturulması yasaklanırken, deniz taşıtlarının yanaşmasına da izin verilmeyecek. Sahillere çekidüzen verecek genelge Bakan Murat Kurum imzasıyla valiliklere gönderildi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017'de başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında geçen yılın sonuna kadar 17 milyon ton değerlendirilebilir atık toplandı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl yapı denetim firmalarına yönelik 6 bin 450 denetim gerçekleştirdi. Yapı denetim kuruluşlarından 198'ine idari para cezası uygulanırken, bir yıl boyunca yeni iş almama cezası verilen firma sayısı 141 oldu.
#Yapı Denetimİzmir depremi sonrası yine akıllarda aynı soru: Ne kadar güvendeyiz? Bunu öğrenmenin iki farklı yöntemi var. Meslek odalarına bağlı mühendislik firmaları ya da Riskli Bina Tespit Büroları… Detayları TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ve inşaat mühendisi A. Hamit Ülker’e sorduk: “İstanbul’daki tüm kat sahipleri binalarını kontrol ettirmeli!”
#GazetehaberleriElazığ’da yaşanan depremin acısı tüm Türkiye’ye yayıldı. Bir kez daha deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğiyle yüzleştik. Uzmanlar Türkiye için riskli olanın deprem değil binalar olduğunun altını çiziyor. Kamu yetkililerinin verdiği bilgiye göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapı var. Tüm bu yapıların 20 yılda yenilenmesi bekleniyor. Ama deprem bizi beklemiyor. Peki evinin riskli olmasından endişe duyan vatandaş ne yapacak? İşte adım adım yol haritası...
#GazetehaberleriRiskli binalar son günlerde gündemden düşmüyor. Siz de riskli bir binada oturuyorsanız, tahliye ve yıkım sürecinden çekinmeyin. Bakanlık kiradan taşınmaya, faiz desteğinden yıkım kredisine kadar birçok destek sağlıyor. 18 ay boyunca aylık 595 ile 960 lira arasında değişen kira yardımı almanız mümkün.
#Kira Yardımıİmar Barışı başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtı, uzatılan imar barışı başvuru süresinin ardından vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam etti. Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla yaptıkları İmar Barışı başvurusu için süreç 6 ay daha uzatıldı. İşte İmar Barışı'na ait detaylar.
#İmar BarışıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayan düzenlemeye bugüne kadar 100 bin 4 çiftçimiz başvuruda bulundu. Bu kapsamda Hazineye ait bin 793 taşınmazımızı çiftçilerimize kiraladık. Bugüne kadar en çok talep 10 bin 5 başvuruyla Adana'dan geldi. Adana'yı 7 bin 309 başvuruyla Hatay, 4 bin 920 başvuruyla İzmir, 4 bin 662 başvuruyla Mersin ve 4 bin 580 başvuruyla Ankara takip etti. Çiftçilerimizin düzenlemeden faydalanmaları için yarın son gün. Bu önemli fırsatı kaçırmamaları için çiftçilerimizi yarın Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak müdürlüklerine başvuruda bulunmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Ekim 2018 itibarıyla yaklaşık 531 bin taşınmaz 748 bin hak sahibine satılmış ve bu vatandaşlarımız tapularına kavuşmuştur. Satışların toplam değeri yaklaşık 11 milyar lirayı bulurken, bu bedelin 7,8 milyar lirası tahsil edilmiş, geri kalan kısmı ise taksitler halinde ödenmektedir. 6 ay ek başvuru ve ödeme imkanı getiren ve süresi 30 Kasım'da sona erecek olan son düzenlemeden, süresi içinde başvurmayan yaklaşık 63 bin kişi, bedeli süresi içinde ödemeyen yaklaşık 53 bin kişi, ikiden fazla taksitini vadesinde ödemeyen yaklaşık 12 bin kişi olmak üzere yaklaşık 128 bin vatandaşımızın yararlanmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızı bu düzenlemeden yararlanabilmeleri için son başvuru süresi olan 30 Kasım 2018 tarihinden önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Milli Emlak Birimlerine gelerek başvurularını ve ödemelerini yapmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde, yerli üretiminin artırılması amacıyla ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkilerinin yetiştirilmesine ilişkin üç projeyle 64 ilde 41,7 milyon metrekare Hazine arazisi uygun koşullarda vatandaşlara kiralanacak.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı