Bir zamanlar bataklık olan Düzce ovası Romalılar döneminde ıslah edilerek ziraate ve yerleşime uygun hale getirilmiş. Doğa harikalarıyla dolu. Bundan yaklaşık 2000 yıl önce bir yanında en mükemmel otlaklarda beslenen sığırların sütünden peynirler yapılır, diğer yanında ‘kuru yerler kazılarak’ topraktan balıklar çıkarılırmış. Bu balıklar nemli topraklarda dört yıl boyunca havasız yaşayabilen bir balık türü. Artık yoklar ama ben şu meşhur peynirin izini takip etmek niyetindeyim.
#SeyahatMis gibi kızarmış şelame, yanında ağızda dağılan bir parça Çerkes peyniri... Yedikçe “Biraz daha yok mu” dedirten Çerkes tavuğu... Üzerinden biberli tereyağı sosu damlayan haluj... Belki biraz da düğün helvası... Herhalde bilenlerin ağzı sulanmış, bilmeyenler de merak etmiştir. Fotoğrafçı Sine Boran Art, köklerinin dayandığı kültürün yemeklerinin tariflerinden oluşan bir kitap hazırladı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan, Vedat Milor’un da sunuş yazısıyla katkıda bulunduğu ‘Çerkes Kızından Tarifler’ raflarda...
#Sine Boran Art